Tudnátok ajánlani olyan receptet amit én is megtudok főzni? 15/F
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
- odateszel egy lábasban forrni vizet.
- Mikor felforrt, beleszórsz tésztát (pontos mennyiséget ne kérdezz, ha marad, akkor másnap megeszem), picit megsózod.
- lefeded és néha megkeverve készre főzöd (5-6 perc, max 10) - kicsit vedd lejjebb a lángot, vagy "nagyon zubog" a víz
- leszűröd, hideg vzzel leöblíted.
Mákot ledarálod, öszekevered porcukorral - ízlés szerint -, és megszórod vele a meleg tésztát. én mézet (is) csurgatok rá. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hagymaleves:
- 2 nagy póréhagymá felkarikázol
- egy lábasban alacsony lángon felolvasztasz kb. három evőkanálnyi vajat
- rádobod a hagymát, és kb. 10 percig kevergeted (lehet kevesebb is)
- felöntöd kb. 1 liter vízzel
- hozzáadsz 2 leveskockát (vagy 3 evőkanál vegetát - ezt csak ebbe használok, semmi másba), fél teáskanál feketeborsot
- lassú tűzön főzöd, ha puha a hagyma, akkor teszel bele 1 dl fehérbort (én fél deci pálinkát használok), és forralod még 3-4 percig
Evés előtt pirítasz kenyeret (vagy baguette), és reszelsz sajtot (sósabb, kemény, mi Gruyére-rel esszük)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Rízs
Fél kilo rizset olajon megpiritod amig üveges nem lesz ( nem fehér hanem üvegszerü lesz a szine)
Majd egy liter vizzel felöntöd ,ízesited , megkavarod , fedő alatt addig felfőzöd, párolod.
Ehez csinálhatsz csirkemellet kirántva , sütőbe, serpenyőbe rengeteg modja van.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tejszínes majorannás csirkemell tésztával
1. kifőzöd a tésztát (pl. "csavar, orsó" - a "Mákos tésztánál" leírt módon.
2. két db. csirkemellet felkockázol (monjuk 1x1 centisre), félreteszed
3. egy fej hagymát felkockázol (apróra), félreteszed
Elkészítés:
- három evőkanál olajat felhevítesz, rádobod a hagymát
- mikor már épphogy kezd barnulni (NEM barna, csak ilyen "áttetszőbb" színű lesz) hozzáadod a csirkemellett és kevergeted
- fehérnek kell lennie idővel, és ereszt egy pici levet, ez nem baj
- ezután lehúzod a tűzről, megszórod 1 evőkanál liszttel, összekevered, és hozzáöntesz 2,5 dl FŐZŐtejszínt
- visszateszed a tűzre, fél teáskanál só, fél teáskanál bors, és legalább 3-4 evőkanál majorannát szórsz rá
- takarékon, lefedve addig főzöd, míg teljesen puha nem lesz a husi - kevergesd, és ha túl sűrűr lenne, fél decinként pótolhatsz rá vizet, vagy plusz tejszínt
Kb. 25 perc alatt készen kell lennie. Opcionálisan plusz só vagy majoranna még mehet bele, hogy ízesebb legyen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Fél kiló rizs szerintem rengeteg, én 2,5 decit szoktam, és 5 deci vízzel öntöm fel.
Az egy embernek egy evésnyi adag, de az elkészítés perfekt. Nem bonyolult, csak könnyű elcs.szni :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kolbászos lecsó:
Hozzávalók: 3-4 db közepes zöldpaprika, egy darab vöröshagyma, 2 db közepes paradicsom, kb. 8 centi lángolt kolbász olaj vagy zsír, só.
1. Vágd karikára a hagymát, és a paprikát, kockára a paradicsomot.
2. Tegyél fel zsiradékot egy serpenyőben, kacsazsírt vagy étolajat.
3. Szórd bele a hagymát, közepes lángod párold üvegesre, vigyázva, nehogy odaégjen.
4. Tedd rá a karikákra vágott lángolt kolbászt.
5. Ezután szórd bele a paradicsomot, kevergesd egy-két percig, amíg levét ereszti. Tegyél rá fél kávéskanál sót.
6. Ezután beleteheted a paprikát, egy kevés vízzel öntsd fel, és fedő alatt párold 15-20 percig, kis lángon.
7. Ha megpuhult a paprika, üthetsz rá 2-3 tojást is, ha szereted. Egy-két szelet kenyérrel fogyaszd.
A kolbász ízlés szerint helyettesíthető virslivel, ebben az esetben a főzés végén tedd bele pár percre, egyben, vagy karikára vágve.
Jó étvágyat!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Szia!
Itt fényképekkel, lépésről-lépésre le van írva egy csomó recept:
Amúgy nekem mindig azt mondta anyukám, hogy aki olvasni tud, az főzni is tud. Rákeresel a neten, fogsz még találni egy csomó ilyen fényképes útmutatót. A fénykép tényleg sokat segít, mert ha látod, hogy a tied is így néz ki, megnyugszol, hogy jól csinálod.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egyszerű diós tészta. (A mákos is így készül☺)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!