Tudnátok ajánlani olyan receptet amit én is megtudok főzni? 15/F
- odateszel egy lábasban forrni vizet.
- Mikor felforrt, beleszórsz tésztát (pontos mennyiséget ne kérdezz, ha marad, akkor másnap megeszem), picit megsózod.
- lefeded és néha megkeverve készre főzöd (5-6 perc, max 10) - kicsit vedd lejjebb a lángot, vagy "nagyon zubog" a víz
- leszűröd, hideg vzzel leöblíted.
Mákot ledarálod, öszekevered porcukorral - ízlés szerint -, és megszórod vele a meleg tésztát. én mézet (is) csurgatok rá. :)
Hagymaleves:
- 2 nagy póréhagymá felkarikázol
- egy lábasban alacsony lángon felolvasztasz kb. három evőkanálnyi vajat
- rádobod a hagymát, és kb. 10 percig kevergeted (lehet kevesebb is)
- felöntöd kb. 1 liter vízzel
- hozzáadsz 2 leveskockát (vagy 3 evőkanál vegetát - ezt csak ebbe használok, semmi másba), fél teáskanál feketeborsot
- lassú tűzön főzöd, ha puha a hagyma, akkor teszel bele 1 dl fehérbort (én fél deci pálinkát használok), és forralod még 3-4 percig
Evés előtt pirítasz kenyeret (vagy baguette), és reszelsz sajtot (sósabb, kemény, mi Gruyére-rel esszük)
Rízs
Fél kilo rizset olajon megpiritod amig üveges nem lesz ( nem fehér hanem üvegszerü lesz a szine)
Majd egy liter vizzel felöntöd ,ízesited , megkavarod , fedő alatt addig felfőzöd, párolod.
Ehez csinálhatsz csirkemellet kirántva , sütőbe, serpenyőbe rengeteg modja van.
Tejszínes majorannás csirkemell tésztával
1. kifőzöd a tésztát (pl. "csavar, orsó" - a "Mákos tésztánál" leírt módon.
2. két db. csirkemellet felkockázol (monjuk 1x1 centisre), félreteszed
3. egy fej hagymát felkockázol (apróra), félreteszed
Elkészítés:
- három evőkanál olajat felhevítesz, rádobod a hagymát
- mikor már épphogy kezd barnulni (NEM barna, csak ilyen "áttetszőbb" színű lesz) hozzáadod a csirkemellett és kevergeted
- fehérnek kell lennie idővel, és ereszt egy pici levet, ez nem baj
- ezután lehúzod a tűzről, megszórod 1 evőkanál liszttel, összekevered, és hozzáöntesz 2,5 dl FŐZŐtejszínt
- visszateszed a tűzre, fél teáskanál só, fél teáskanál bors, és legalább 3-4 evőkanál majorannát szórsz rá
- takarékon, lefedve addig főzöd, míg teljesen puha nem lesz a husi - kevergesd, és ha túl sűrűr lenne, fél decinként pótolhatsz rá vizet, vagy plusz tejszínt
Kb. 25 perc alatt készen kell lennie. Opcionálisan plusz só vagy majoranna még mehet bele, hogy ízesebb legyen.
Fél kiló rizs szerintem rengeteg, én 2,5 decit szoktam, és 5 deci vízzel öntöm fel.
Az egy embernek egy evésnyi adag, de az elkészítés perfekt. Nem bonyolult, csak könnyű elcs.szni :D
Kolbászos lecsó:
Hozzávalók: 3-4 db közepes zöldpaprika, egy darab vöröshagyma, 2 db közepes paradicsom, kb. 8 centi lángolt kolbász olaj vagy zsír, só.
1. Vágd karikára a hagymát, és a paprikát, kockára a paradicsomot.
2. Tegyél fel zsiradékot egy serpenyőben, kacsazsírt vagy étolajat.
3. Szórd bele a hagymát, közepes lángod párold üvegesre, vigyázva, nehogy odaégjen.
4. Tedd rá a karikákra vágott lángolt kolbászt.
5. Ezután szórd bele a paradicsomot, kevergesd egy-két percig, amíg levét ereszti. Tegyél rá fél kávéskanál sót.
6. Ezután beleteheted a paprikát, egy kevés vízzel öntsd fel, és fedő alatt párold 15-20 percig, kis lángon.
7. Ha megpuhult a paprika, üthetsz rá 2-3 tojást is, ha szereted. Egy-két szelet kenyérrel fogyaszd.
A kolbász ízlés szerint helyettesíthető virslivel, ebben az esetben a főzés végén tedd bele pár percre, egyben, vagy karikára vágve.
Jó étvágyat!
Szia!
Itt fényképekkel, lépésről-lépésre le van írva egy csomó recept:
Amúgy nekem mindig azt mondta anyukám, hogy aki olvasni tud, az főzni is tud. Rákeresel a neten, fogsz még találni egy csomó ilyen fényképes útmutatót. A fénykép tényleg sokat segít, mert ha látod, hogy a tied is így néz ki, megnyugszol, hogy jól csinálod.
Egyszerű diós tészta. (A mákos is így készül☺)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!