Szilvasgomboc parolt krumplibol?
Ízre hasonló, mint a hagyományos, de az állaga más, kicsit talán kocsonyásabb, zselésebb jellegü, sokszor pirított kenyérkockákkal töltik - nekem nagyon ízlik, de Magyarországon nem biztos, hogy tetszenek a többségnek.
Ha érdekel, be tudom írni ide a receptet.
Ne haragudj, de nem vettem észre, hogy visszaírtál.
Itt a megígért recept, remélem, sikerül. Ha netán elsöre nem, akkor azért próbáld még egyszer, mert szerintem finom. (Ha esetleg valami kérdésed, lenne, akkor privátban írj, ott hamarébb észreveszem)
Nyers krumpligombóc
Hozzávalók (kb 12 gombóchoz)
3 nagy szétfövö krumpli
80 g gríz
7 dl tej
1 teáskanál só
esetleg keményítö
1. A krumplit meghámozni és hideg vízbe fimonra reszelni (a vízbe kevés citromlét tenni, akkor enm barnul meg)
2. A krumplireszeléket egy konyharuhába (amit egy szüröbe fektetünk) önteni és és nagyon alaposan kicsavarni, a levét felfogni!
3. A krumpli levét pihentetni, hogy a keményítö leüljön az aljára, és a vizet amennyire lehet, leönteni.
4. A tejet felforralni, a grízt belekeverni és összeforralni, a tüzröl levenni. Apránként a kicsavart krumplihoz keverni.
5. A visszamaradt keményítöt szintén a krumplihoz adni a sóval együtt, és jól összedolgozni.
6. Böséges sós vizet forralni, közben i db tojás méretü gombócot formálni, ezt a már éppen csak gyöngyözö vízben kb 20 percig fözni. Ha túl puha, akkor a tésztába még kevés kemyésítöt kell keverni.
7. Az egész masszából kb. tojás méretü gombócokat formálni, a vízbe tenni és nagyon lass´ßu tüzön kb 20 percig fözni.
Amire figyelni kell: a krumplimassza ne legyen túl kemény, éppen csak formázni lehessen, a gombócokat nem szabad gyorsan fözni, majdnem csak ázniuk kell a vízben.
SOK SIKERT!
Nagyon örülök, hogy sikerült, ma többször gondoltam rád, nehogy csalódás legyen belöle!
Szerintem ugyan egész más, mint a megszokott, de finom, és itt szaftos húsokhoz körítésként is adják.
Legtöbbször éppen húsvét környékén, mert egy családi adag elkészítése igencsak idö- és munkaigényes, ezért ilyen ünnepi alkalomra szokták készíteni.
Egyébként ha érdekel, akkor van egy másik gombócrecept is - szintén körítésként fogyasztják -, ami ugyan fött krumpliból készül, de egész más, mint a szokásos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!