Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szilvasgomboc parolt krumplibol?

Szilvasgomboc parolt krumplibol?

Figyelt kérdés
Ha a krumplit nem megfőzöm, hanem párolókosárban párolom, akkor is összenyomható? Illetve úgy működne, ha a krumplit nyersen leturmixolom és így nyersen adom hozzá a lisztet?
2018. márc. 20. 15:07
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Az hogy Párolt krumplival vagy főtt krumplival készíted mindegy az eredmény ugyanaz lesz , de a nyersen lereszelt vagy leturmixolt krumplival nem tudsz gombóc tésztát készíteni, legfeljebb galuskit, sztrapacskát.
2018. márc. 20. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Bocs, elsö válaszoló, de a németeknél van olyan gombóc, amit nyersen lereszelt krumpliból készítenek pici liszttel, csak ezt körítésnek szokták tálalni.
2018. márc. 20. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
És annak milyen lehet az íze?
2018. márc. 20. 20:25
 4/10 anonim ***** válasza:

Ízre hasonló, mint a hagyományos, de az állaga más, kicsit talán kocsonyásabb, zselésebb jellegü, sokszor pirított kenyérkockákkal töltik - nekem nagyon ízlik, de Magyarországon nem biztos, hogy tetszenek a többségnek.

Ha érdekel, be tudom írni ide a receptet.

2018. márc. 20. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
Igen, azt megköszönném :)
2018. márc. 20. 22:34
 6/10 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de nem vettem észre, hogy visszaírtál.


Itt a megígért recept, remélem, sikerül. Ha netán elsöre nem, akkor azért próbáld még egyszer, mert szerintem finom. (Ha esetleg valami kérdésed, lenne, akkor privátban írj, ott hamarébb észreveszem)


Nyers krumpligombóc


Hozzávalók (kb 12 gombóchoz)


3 nagy szétfövö krumpli

80 g gríz

7 dl tej

1 teáskanál só

esetleg keményítö


1. A krumplit meghámozni és hideg vízbe fimonra reszelni (a vízbe kevés citromlét tenni, akkor enm barnul meg)


2. A krumplireszeléket egy konyharuhába (amit egy szüröbe fektetünk) önteni és és nagyon alaposan kicsavarni, a levét felfogni!


3. A krumpli levét pihentetni, hogy a keményítö leüljön az aljára, és a vizet amennyire lehet, leönteni.


4. A tejet felforralni, a grízt belekeverni és összeforralni, a tüzröl levenni. Apránként a kicsavart krumplihoz keverni.


5. A visszamaradt keményítöt szintén a krumplihoz adni a sóval együtt, és jól összedolgozni.


6. Böséges sós vizet forralni, közben i db tojás méretü gombócot formálni, ezt a már éppen csak gyöngyözö vízben kb 20 percig fözni. Ha túl puha, akkor a tésztába még kevés kemyésítöt kell keverni.


7. Az egész masszából kb. tojás méretü gombócokat formálni, a vízbe tenni és nagyon lass´ßu tüzön kb 20 percig fözni.


Amire figyelni kell: a krumplimassza ne legyen túl kemény, éppen csak formázni lehessen, a gombócokat nem szabad gyorsan fözni, majdnem csak ázniuk kell a vízben.


SOK SIKERT!

2018. márc. 28. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Kösziii :D Holnap ki is próbálom :)
2018. márc. 28. 14:11
 8/10 anonim ***** válasza:
Szivesen és sok sikert! Arra figyelj, hogy nagyon fontos, hogy ne forrjon a víz, mert akkor szétesnek a gombócok!
2018. márc. 28. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Na megcsináltam :D tényleg nagyon finom :D
2018. márc. 29. 14:38
 10/10 anonim ***** válasza:

Nagyon örülök, hogy sikerült, ma többször gondoltam rád, nehogy csalódás legyen belöle!


Szerintem ugyan egész más, mint a megszokott, de finom, és itt szaftos húsokhoz körítésként is adják.

Legtöbbször éppen húsvét környékén, mert egy családi adag elkészítése igencsak idö- és munkaigényes, ezért ilyen ünnepi alkalomra szokták készíteni.


Egyébként ha érdekel, akkor van egy másik gombócrecept is - szintén körítésként fogyasztják -, ami ugyan fött krumpliból készül, de egész más, mint a szokásos.

2018. márc. 29. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!