Recept hozzávalók?
NEm, úgy nem jó.
A tojáshabba bele lehet keverni a tojás sárgáját (föleg, hogy az elötte "illik" a cukor egy részével símára keverni elötte), ha lassan, óvatosan kevered, nem törik össze a hab.
azt akkor fakanállal keverjem bele?:) a tojássárgáját!
És a cukrot akkor a tojásfehérjével egyutt verjem habba?
A kérdezö tojásHABBA kell, hoyg tegye a tojás sárgáját, olvasd már el a kérdését! Szó sincs arról, hogy a tojás fehérjébe teszi felverés elött.
De mellékesen a legtöbb kevert tésztához az egész tojást keverik ki vajjal, cukorral habosra és utána kerül bele a liszt.
És valamennyire értek a sütéshez is, mert több mint 30 éve sütök rendszeresen.
19:22-es: ugyan nem az egyes vagyok, de nem ártana, ha tudnál odafigyelve, értelmezve olvasni:
"a felvert tojásfehérje habhoz adjam egyesével a tojássárgáját"
Tehát tojáshabról - és nem tojásfehérjéröl - van szó és abba kellene keverni a tojássárgákat.
Kérdezö: ha a tojássárgát összekevered a liszttel, akkor egy kemény masszát kapsz, amit soha nem fogsz tudni összevegyíteni a habbal, mert tényleg összetörik!
Így készül a vajas piskóta:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, alaposan eldolgozzuk, és felhabosítjuk. (Úgy 10-15 percen keresztül dolgoztatjuk a gépet.)
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ebben oszlatjuk el óvatos, alulról felfelé irányuló, félkörös mozdulatokkal a vajas-tojássárgás masszát, felváltva a sütőporral elegyített, átszitált liszttel.
4. Előkészített, tetszés szerinti formába simítjuk a habos tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!
Így készül az angol piskóta:
Egyszerű verzió elkészítése: konyhai kézi mixerrel mindent egyszerre elkeverünk (akkor jó, amikor a tészta könnyen lepotyog egy fakanálról), majd a hagyományos módszer alapján kisütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, rácsra kifordítjuk.
Puhább verzió elkészítése: mixerben a cukrot a puha vajjal fehér krémmé verjük (kb 5 perc), majd egyenként hozzáadjuk egy csészében kissé felvert tojásokat (mint a majonéz készítésénél) majd végül kézzel, folyamatosan hozzászórjuk a lisztet, és lassan elkeverjük (spatulával vagy mixerrel alacsony fokozatra állítva). Ha a tészta lassan leesik a spatuláról, akkor jó az állaga. 180 fokon 25 percig sütjük. Ez a verzió magasabb és lazább állagú lesz.
Így készül a Francia piskóta
Génoise
18 dkg olvasztott vaj
6 db tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg kristálycukor
17 dkg liszt
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Sütőpapírral kibéleljük, a papírt is megkenjük vajjal.
2. Tálba szitáljuk a lisztet. Tűzálló tálban kikeverjük a tojásokat a cukorral.
3. A tálat gyöngyözve forró víz fölé helyezzük - úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik.
4. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyisége két-háromszorosára nem nő. A krémbe hablapáttal belekeverjük a lisztet.
5. A tészta felét kivesszük, áttesszük egy másik tálba és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba és jól összekeverjük.
6. A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 30-40 percig, amíg a tészta széle el nem válik a formától, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.
Mint látható mindegyik piskóta máshogy készül. Kedves kérdező az a legjobb, ha betartom a receptedben leírtakat.
A sütés olyan mint a kémia. Mindent pontosan be kell tartani, különben nem sikerül a sütemény.
Egy dolog van ami minden piskótára igaz.
Sütés közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, különben a piskóta összeesik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!