Hogy kell a magyaros burgonya levest és a bácskai rizseshúst készíteni?
A magyaros burgonyaleves (Alföldön, a környékünkön ahogy készítik)
A hagymát kiskockára vágni, krumplit kockára, leveszöldségelek karikára vágni, kevés olajon/zsíron megpirítani, sózni, paprikával megszórni, felönteni vízzel és puhára fözni. Tésztát fözni bele - nálunk ezzel kész, de sok helyen kevés rántást tesznek bele és még egyszer összeforralják.
A pároméknál a krumplit kevés vízben megfözik (sóval ízesítve), utána tesznek bele tésztát és a végén hagymás-paprikás rántással sürítík.
Mindkét variáció esetél lehet bele kolbászkarikákat fözni, vagy húsos szalonnát tenni, ez utóbbit elöször kevés zsiradékon meg kell pirítani és úgy tenni a levesbe.
A bácskai rizseshúshoz elöszöt disznóhúsból bövebb levü pörköltet készítenek, ebbe vagy kész lecsót, vagy kis darabokra vágott paradicsomot-paprikát tesznek, és amikor a hús majdnem jó, beleteszik a rizst. Egy adag rizshez kb kétszeres mennyiségü folyadék (pörköltlé) kell, hogy megpuhuljon, ezért valószínüleg még kell bele valamennyi vizet is tenni - és amikor a rizzsel felforr, megkóstolni, mert különben sótlan lehet. Négy személyre kb fél kg hús és 2,5 dl rizs elég nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!