Milyen a nem hőkezelt savanyú káposzta?
Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy milyen a hagyományosan készített tejsavas erjedésű hordóskáposzta, mindig ilyent veszek a piacon.
Azonban a boltokat járva látom, hogy vannak zacskós savanyúkáposzták, amikre rá van írva, hogy nem hőkezelt. Itt pontosítanám is a kérdésemet, milyen akkor a hőkezelt ?
A hőkezelés úgy tudom konzervipari eljárás, de a sav. káposztánál nem értem egyik kifejezést sem.
2017. dec. 5. 17:59
1/3 anonim válasza:
A nem hőkezelt savanyított káposzta a tejsavas erjedés után kapott anyag, amiben élő és spórás állapotú tejsav baktériumok vannak, amelyek esetleg a bélrendszerben (arra érzékeny egyéneknél és nagyobb mennyiség elfogyasztását követően) képesek elszaporodni (túlélve a savas gyomortartalmat) és megerjeszteni a béltartalmat (ha van ott erjeszthető anyag) és ezáltal erős gázképződést, netán hasmenés okoznak. A hőkezelés mindezt megszünteti, mert elpusztulnak a tejsava baktériumok és spórái is. Biológiai szempontból azonban a nem hőkezelt savanyított káposzta magasabb élettani értékű, mert a bélrendszernek szüksége van a tejsav baktériumokra.
2/3 anonim válasza:
A hökezelt savanyu káposztát másképpen nevezik. Pl. töltött káposzta, székely káposzta stb:-))
3/3 A kérdező kommentje:
Az elsőnek köszönöm a szakszerű választ.
A második, nagyon poénos akart lenni, de nem sikerült.
Ennyire nem kell hülyének nézni a kérdezőt...
2017. dec. 6. 12:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!