Milyen egyszerűen elkészíthető ételeket tudnátok nekem karácsonyra ajánlani? Bővebben lent
Sziasztok!
Megbeszéltem a szüleimmel, hogy idén karácsonykor én fogok főzni. A leves és a sütemény ötleteim már megvannak, de viszonylag egyszerű főételt nem igazán találtam
Szóval kérlek, aki tud, ajánljon nekem valami finomat. Elég, ha az étel nevét írja le, a receptjét megkeresem:)
Külön megköszönném, ha néhány olyan ember írná le, aki már elkészítette az adott ételt, szóval van tapasztalata!:)
15/L
Próbálkozz konfitált sülttel. A világ legegyszerűbb dolga.
Kiválasztod a szimpatikus húst, bedörzsölöd sóval és borssal. Berakod egy tepsibe, üveg/kerámia tálba és öntesz rá annyi zsírt amennyi ellepi. Nem kell furcsán nézni. Jól bevált módszer. Jómagam a kacsazsírt, vagy libazsírt ajánlom. Ha pulykamellet konfitálsz még az is omlós lesz. Tegyél a zsírba fokhagymát bőven. Esetleg ízlés szerint valami zöld fűszert, de nem baj, ha kihagyod. Ezután sütőbe be, 5-6 órán át 90-100 fokon hagyod, hogy konfitálódjon. Ez lényegében zsírban abálás. A végén kirakod egy tepsire és 15-20 percig megpirítod. Olyan omlós, de kívül ropogós husit kapsz, hogy csak na. Köretnek bármit csinálhatsz. Édesburgonya pürét például. Jó kis lakoma lehet. :) Sütiben nem tudok segíteni. Az nem az én területem. Ha kérdésed van írj privátot nyugodtan.
Karácsonyra?
Rántott hal, ha szeretitek a halat.
Én szeletelt harcsát ajánlanék, nem annyira szálkás, majonézes krumplival, vagy hagymás, ecetes krumplisalátával.
Aki nem szereti, annak készítesz pár szelet rántott húst.
Előtte húsleves, a leveshúshoz ecetes torma, vagy tormaszósz, utána diós-mákos hókifli és gesztenyepüré.
Ennél egyszerűbb nem létezik, még a süti is egyszerű.
Főétel a kérdés, próbálok arra szorítkozni.
hagyományosak, de finomak, nem bonyolultak.
Harcsapaprikás túróscsuszával
Töltöttkáposzta
Töltöttcsirke, rizibizivel, céklasalátával, töltelékbe mehet egy kis gomba is.
Sajttal, sonkával és aszaltszilvával töltött csirke/pulykamell vagy karaj rántva, majonézes krumplisalátával.
Mátrai borzaska mondjuk hideg svéd gombasalátával.( a bundája reszelt krumplis )
Bármelyiket leírom szívesen részletesen is.
Májjal töltött rántott hús:
- a csirke májat (tésztaszűrőben!) lobogó forró vizbe mártod, hogy a véres lé kiforrjon belőle! Elég neki 1-2 perc, csak a májat forgasd át, hogy mindegyik oké legyen!
- a rántani való húst (akár karaj, comb, vagy éppen pulyka-melle!) kiklopfolod, az egyik oldalát megkened mustárral, végébe rakod a májat, a hús másik felét ráborítod, és a széleit összetűzöd. Bepanírozod és kirántod!
Szerintem ne kísérletezgess számodra ismeretlen dolgokkal.
Olyasmit készíts, amit már csináltál és jól sikerült!
Amit a 2-es írt egy egyszerű, de mégis karácsonyi menü.
Lehet még töltött csirkecomb krumplipürével és bár levest nem kértél - szerintem ez nem is igazi leves, de kifejezetten karácsonyi étel - dobj össze egy borlevest előételnek!
Én is megpróbáltam a fő kérdésre válaszolni- és tekintetbe venni a kérdező korát is- viszonylag egyszerű, de finom ételeket ajánlva.A kérdező írta, hogy a leves és a süti ötlete már megvan, így főételeket írtam.
Gondoltam, hogy már pörköltalapú ételeket tud készíteni, akkor a harcsaparikás(túrós csuszát kész tésztából 10 perc alatt meg lehet főzni ) , töltöttkáposzta is menni fog, rántotthús helyett a népszerű borzaskát, és én is szóba hoztam a töltöttcsirkét is, ami szerintem szintén egyszerű.
Mégis le lettem pontozva, de érdeklődve várom a kérdező véleményét is.
Zöldfűszerekkel töltött bőröskaraj, bulgurral és paradicsomszósszal: A bőrt négyzetes mitával beirdalod, majd a húst hosszában felvágod, betöltesz friss zsályaleveleket és petrezselymet, nagyon vékonyra vágott fokhagymát és kevés citromhéjat reszelsz rá, sózod, borsozod, olívaolajat locsolsz rá. Összetekered, cérnával/zsinórral öszsekötöd, hogy egyben maradjon. Így ahogy van mehet a sütőbe, amíg a bőr meg nem pirul. Ha nincs bőröskaraj, jó szűzzel is, akkor még rövidebb a sütési idő. Bulgurt, mint a rizst megfőzöd, sózod, kész. Legfeljebb birpsopaprikát raksz rá. Paradicsomszósz: veszel 100%-os paradicsomszószt (Sparr-ban van), megforralod, raksz bele bazsalikomot és oregano-t.
Bőrös kacsasült: fogsz kacsamellet, bőros felét beirdalod, bedörzsölöd sóval. Bőrös felével lefelé serpenyőbe rakod, és 10-15 perc alatt kisütöd a zsírját, majd még 5 percig sütöd a húsos felét a zsírban. Olyan serpenyőt válassz, amit b tudsz rakni a sütőbe: 5 erc után csorgass mézet a bőrre, tegyé rá narancskarikát, és 15-20 percre mehet a sütőbe. Mellé burgonyapüré: megfőzöd majdnem szétfőtt állagúra, leöntöd a vizet róla. Teszel bele margarint, sót, aztán összetöröd. Önts rá tejet, turmixgéppel kezdd el keverni, amíg könnyű, habos, síma állagú pürét nem kapsz.
Könnyű fogás (Fördős Zétől): serpenyőben sózott-borsozott csirkemell filét sütsz olívaolajon, szép pirosra. Egy másikban addig vajon vagy margarinon megfuttatsz fokhagymanyomvóval összetört fokhagymát, kis liszttel berántod, majd kevés alaplével (húslevesről leszedsz legfeljebb fél litert), felöntöd, és forralod egy kicsit. Szerecsendióval és fehérborssal fűszerezed. Laskagombát csíkokra vágsz, beledobod a fokhagymás mártásba, tejszínt öntesz rá, majd amikor forrni kezd, csíkokra vágott bébispenótot dobsz rá, Kétszer átforgatod, beleforgatod a pirosra sült csirkemell-filéket. Külön is tálalhatod, persze. Köretnek petrezselymes-burgonya, vagy zöldséges rizs.
Csirkefalatok, paprikával: csíkokra vágott, olívaolajba, kakukkfűbe, bazsalikomba pácolt csirkecombfilét wokban hirtelen megpirítasz, majd hagyod egy serpenyőben tovább párolódni. Sózod, szerecsendióval, borssal, gyömbérrel és kakukkfűvel ízesíted. Attól függően, hogy hogy készül el, 2-3x 2 deci alaplevet elforralsz alatta. Amikor majdnem kész a hús, akkor zöldpaprikát (vagy kaliforniai paprikát) felvágsz, mintha lecsóba menne, és a wokba dobod. Pirítod egy kicsit, aztán meglocsolod balzsamecettel, és addig pirítod, amíg el nem forr az ecet - így megmarad a balzsamecet különleges savassága, de az ecet szúróssága nélkül. Összeforgatod a csirkecombbal, és kész.
Báránygerinc, paradicsomszószban: a szeletelt, sózott, borsozott bárány gerincet hirtelen 1-1 perc alatt lepirítod, majd tepsibe rakod úgy, hogy a "pálcikák" kicsit felfelé álljanak. Paradicsomszószt öntesz rá, és fél órára berakod a sütőbe. Töltött gombafejekkel tudom elképzelni: barna csiperke gomba, a töltelék fokhagymás tejfel, petrezselyem és jó minőségű sonka. Legfeljebb 20 perc alatt készre sül a sütőben.
Személy szerint, ha rám lenne bízva, akkor 3-4 kisebb főételt készítenék. A fenti receptek nem kimondottan karácsonyi receptek, nem is túl nagy adagok, cserébe irtó gyorsan elkészülnek. Ha a család vevő rá, én a kacsát, a csirkemellfilét és a báránygerincet kombinálnám, a mártásokat külön tálalva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!