Fözzek holnap bablevest?
Ha már beáztattad, mindenképpen főzzél! :)
Nagy fazékban, mert az elég sok lesz. Víz 2 liter a minimum, mert főzés közben elforrja egy részét. A rántást így saccra nem lehet megmondani. A babérlevelet se felejtsd el!
Persze, hogy főzz, ha már beáztattad :)
Nyilván nem egyformák a receptek, most néztem meg a bográcsosat, ott ennyi babhoz és még több egyéb zöldséghez 1,6 liter vizet használok, de ennek a negyede elfő. Kuktában kevesebb is elég, de ki mennyire szereti hígan (mi kalóriára megyünk, a mi leveseink inkább sűrűek, így nem fogynak el azonnal).
Ehhez kb. 2 dkg zsír és szerintem nincs rántás, de ha lenne, akkor 2 dkg liszt vagy annak megfelelő egyéb (nálam szezám) passzolna hozzá.
Ezeket csak a kalóriaszámolás miatt írom fel, amúgy sokkal kényelmesebb, ha egyszerűen ránézésre csinálod. Jó, a zsírral ezt nehéz megjátszani, de azt sem ronthatod el nagyon, nem precíziós dolog ez, mint egyes sütik :) Az egyéni ízlés rengeteget befolyásol.
Lassan el is kezdheted főzni. A bablevest többféle módon is lehet készíteni.
Sokan készítik fokhagymás rántással. Az áztatólevet öntsd le róla, majd tedd fel annyi vízben amennyi jól ellepi, és kezdd el főzni, közben sózd meg. a vizet mindig pótold közben. ha félpuha a bab, akkor tegyél bele kis hasébokra, vagy karikára vágott vegyes zöldséget, nem árt, ha egy pici zeller vagy egy szál zellerzöldje is kerül bele, ezzel is tegyél hozzá még vizet.Ha minden puha, felengeded még annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
A rántáshoz elég egy evőkanál zsír, két ek. liszt, egy teáskanál pirospaprika.
először a lisztet a préselt, vagy reszelt fokhagymával világosra pirítod, majd lehúzod a tűzről és belekevered a paprikát.
Hideg vízzel apránként felengeded, csomómentesre kevered, és , ha olyan, mint a híg tejföl, akkor a csendesen forrdogáló levesbe kevered.Egyen forrjon össze, és kész is.
Ízlés szerint csipetkét is lehet belefőzni, a rántás után.
Ha van otthon egy darabka füstölt valami (kolbász, sonka, szalonna) nagyon jó plusz ízt ad a levesnek.
Babgulyás módra is lehet bableves főzni.Ekkor egy közepes fej hagymát egy fakanálnyi zsíron szalmasárgára sütünk, majd megsózva egy kis vízzel fedő alatt elfőzzük.
Ezután teszünk bele pirospaprikát, majd beletesszük a leöblített babot annyi vízzel, hogy jól ellepje. őrölt köménnyel, kis őrölt borssal fűszerezzük.
A vízre figyelve, félpuhára főzzük és mehet bele a felvágott vegyeszöldség. 1-1 szem paprika, paradicsom is jó ízt ad neki.
Mivel ez hígabb, mint a rántásos, a csipetke úgymond "kötelező" bele.
A sózást a végén ellenőrizni kell, ha kell utánsózzuk.
A frissen vágott petrezselyem minden bablevesnek kellemes, üde ízt ad, amit a legvégén adunk a leveshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!