Palacsintát milyen "egészséges" lisztből lehet sütni?
Miből lehet illetve miből érdemes?
Teljes kiőrlésű. rozs, stb?
A fehér liszt sem egészségtelen, de a teljes kiörlésű, durum, rizs, zab, len, szőlő stb lisztek tápanyagtatalma jóval magasabb.
Én vagy zabból vagy rizslisztből csinálok palacsintát.
Itt sok féle lisztet találsz, nagyon jó áron.
"Egészséges" liszten értem a teljes kitörlésűt és társait, amik helyettesíthetik a fehér lisztet.
Én sem vagyok híve annak, hogy mindent egészségtelennek tituláljunk. De be kell látni, hogy az emberek döntő többsége túlsúllyal küzd és ez nagyobb részt van a kajától és csak kisebb részt a mozgásszegény életmódtól. A fehérliszt és a fehércukor tényleg egy túlfinomított valami. A cukorra soha nem mondták, hogy jó belőle sokat enni.
A régi vizi és szél malmokban őrölt lisztek se úgy néztek ki mint a mai finomliszt.
Én sütöttem már extrém szénhidrátszegényen is, csak általában nem lett annyira jó :)
Arra jöttem rá, hogy keményítő határozottan kell a legtöbb sütibe, a palacsintába is. Én vegyes gluténmentes lisztet és némi maglisztet használok, a gluténes liszteket nem tartom megfelelőnek egészség szempontjából (nem egyértelműen egészségtelen, kinek az, kinek nem, de nem kockáztatok, remekül megvagyok nélküle az év legtöbb napján).
Szóda és kókusztej, a tejet nem tartom egészségesnek, a legtöbb embernek nem is az.
Cukrot nem használok, édes palacsintákba is max. xilitet.
A tk tönkölyliszt (itthon csak az van) annyira közel áll a fehérhez, hogy tuti jó palacsinta lesz belőle. De az emberek ízlése eltér, van, aki kenyérből is a fehéret szereti, nem a teljesen tk-t... Még az én ízlésem sem olyan, mint 10-20 éve.
Ha ki akarjuk hagyni a tojást, akkor szerintem csakis a hajdinaliszt jöhet szóba, bár azt én már nem nevezem palacsintának...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!