Miért nem sült meg a kenyérsütő gépben a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült kenyerem?
Most vettem egy Gorenje BM900BKC típusú kenyérsütő gépet. Evvel próbáltam meg sütni teljes kiőrlésű program segítségével kenyeret sütni, ami gyakorlatilag nyers maradt... A recept: kb. 350 ml meleg víz, de nem forró!, 30 g bio vaj, 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, kb. 1 evőkanál cukor/méz, kb. 1 teáskanál só, 1,5 teáskanál szárított élesztő.
Másodszorra megpróbáltam kicsit tovább sütni, ennek az lett az eredménye, hogy lett egy kemény héj, viszont a belseje továbbra is nyers maradt.
Mit tehetnék, hogy szép kenyeret tudjak sütni?
Keverni kell a lisztet teljes kiőrlésű liszttel, vagy teljes kiőrlésű fehér liszttel, csak tönköly lisztből nem lesz jó, és használj friss élesztőt, fél kiló liszthez fél élesztőt.
Persze én már nem sütök a gépben, abban csak dagasztok, kelesztek és sütőben sütöm a kenyeret, vagy péksütiket.
Teljes kiőrlésű tönkölylisztből nem lehet jó kenyeret sütni.
Ha igazán jó receptet keresel nézz körül Limara blogján.
a sütőgéppel készült kenyér sose lesz olyan laza, felfújt, mint abolti.
én a müllerben szoktam tönkölykenyérhez lisztet venni, és tökéletes. én mindig a géppel kelesztetem, dagasztatom a kenyeret, ésutána átteszem forró sütőbe. kicsit másképp szoktam, mint a dobozon van (mire kész a kenyérsütőgép,a sütőt előmelegítem 230 fokra. Áttszem a kenyértésztát egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába (ikeában vettem,hosszú, alumíniumszínű), eligazgatom, majd meleg vizes kézzel kicsit megsimítgatom. 230 fokon 15 percig sütöm, majd leveszem 180 fokra, és 1 óra 8 percig sütöm.
ezzel vastag, ropogós héja lesz (én így szeretem), a belseje meg átsült.
amikor kiveszem a sütőből, áthúzom vizes ecsettel, és hagyom kihűlni. úgy hűtöm, hogy hagyom alulról is szellőzni (nem szabad a formában hagyni). nem szabad addig megszegni, míg langyosra nem hűl, mert nagyon fog morzsálódni.
előző voltam: kimaradt,, hogy alsó-felső sütésen van villanytűzhelyben, a légkeverés nem kenyérhez való.
sztem a kenyérsütőben nemjó programot használsz.nagyonrégen a grahamliszttel jrtam úgy mint te:a külseje megégett, belül még nyersvolt a kenyér
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!