Miket lehet? Érdekelne más véleménye, szokása. A többi lent
Töltött tök: kellene még hozzá rizs, + egy kis tejföl
Ha fehér tök: hosszában ketté vágod, közepét kikaparod, a két végét, ahol olyan vastagabb, egy pillanatra forrásban levő vízbe mártod, ettől átpuhul.
Töltelék: kolbász apróra darabolod, vagy csak símán vékony karikára szeled. Dinsztelt hagymán átforgatod, főtt rizst kavarsz hozzá (só, bors is kell!), ez a töltelék a félbevágott tökbe.
Tepsi/jénai alját tejföllel kikened, ráülteted a tököt, a tetejére ismét tejföl, és kis időre bedugod a sütőbe.
Ha van egy sajt, azt is tehetsz a tetejére. Szoktam mellé egy kis karikára szelt sült krumplit is, akkor azt még úgy megsütve, az alsó sor tejfölbe rakom bele, egy kicsit összesül vele.
- Készíthetsz tökpörköltet is, főtt tészta/rizs köret jó
- Répa-zöldségből hamis vadas mártás főtt tésztára köretnek (= hús helyett leves kockával)
Az én receptemhez paradicsom is kellene még, meg egy kis reszelt sajt.
Rakott tök (cukkiniből és patiszonból is készíthető)
A tököt meghámozom, kimagozom és 1 cm-es szeletekre vágva lesózom. Egy fél órát állni hagyom, majd lisztbe mártva kevés olajban mindkét oldalát elősütöm. Egy tepsibe szépen egymás mellé rakosgatom, vékony szeletekre vágott vöröshagymát teszek rá, aztán jöhet néhány karika kolbász ujjabb réteg elősütött tök, vöröshagyma szeletek, pár gerezd fokhagyma apróra vágva. A tetejére karikára vágott paradicsomot teszek kissé megsózzom és Sütőben addig sütöm amíg a paradicsom a tetején elkezd összeesni. Ekkor szórom rá a reszelt sajtot visszatolom a sütőbe és addig sütöm amíg a sajt megolvad, és elkezd pirulni.
Sajnos az előnyük ész nem lehet megúszni a tök magas víztartalma miatt, de megéri elkészíteni , mert nagyon finom. Párolt rizzsel szoktam tálalni. De langyosan egy szelet kenyérrel tökéletes vacsora,
Reszelt tökből, répából, kis reszelt hagymából 1 tojással és liszttel csinálhatsz tócsnit/lepcsánkát. ha 1-2 szem krumpli is kerülne bele igazi finomság lenne. Fűszereket is használhatsz bátran.
Amikor a kis lepénykéket beleszaggatod a forró olajba, akkor mindegyikre tegyél egy karika kolbászt is. Kissé nyomd bele a villával, így benne is marad.
Friss salátával tökéletes ebéd lehetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!