Aszalt barack házilag?
Kezdő háziasszony vagyok, ma kaptunk az egyik rokontól egy csomó barackot, csináltam már belöle lekvárt. Az aszalt barackon gondolkozom.. Hogy tudnám megcsinálni?
Vagy mit tudok még csinálni barackból?
Ha van olyan sütőd, ami tud 50-60 fokot, és légkeverés, akkor abban meg tudod aszalni. Én így csináltam:
A sárgabarackokat megmostam, kettévágtam, kivettem a magot. A tepsikre sütőpapírt raktam, és bőrével lefelé szép sorban leraktam a tepsibe.
Be a sütőbe, nekem egyszerre három tepsi fér be.
60 fokra állítom a hőfokot, és egy fakanállal kitámasztom pici résnyire a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson. Ha nem így tennék, akkor lekvár lenne a barackból.
2-3 órát múlva kikapcsolom, előtte a légkeveréssel kifújatom a gőzt. Majd másnap ismét megismétlem, amikor már kezd összeesni a gyümölcs, akkor megfordítom mindet.
Addig ismétlem, amíg összenyomásra már nem jön nedvesség, ugyanakkor ruganyos marad a barack.
Ha még van kérdésed, írj, én rendszeresen aszalok epret, őszi és sárgabarackot, cseresznyét, paradicsomot :)
Rakd ki a napra, néha forgasd. Tálca+kendő kombó elég hozzá.
Régen is így csinálták. Pár napon belül megvan.
Régen a napon csináltam, de sok megrohadt és megcsíptek a darazsak is, plusz macera.
Van egy olcsó aszalóm, azzal csinálom ma már. Sütőben is lehet, de jó, ha a sütő nagyon alacsonyra tekerhető s akkor is lehet, hogy ki kell támasztani fakanállal, nos, én nyáron tuti nem melegíteném a konyhát órákig így. Bár az én minisütőmet ki szoktuk vinni a házból, ha pl. lekvárt főzünk benne :)
Lekvárból szerintem lehet akármennyi, nem árt az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!