A xilit-tel mindenben helyettesíthető a cukor?
Tehat ha kineztem egy süteményt, cukrot ír a recept, akkor csinálhatom cukor helyett xilit-tel? Kevesebb vagy több kell bele?
Xilitet ehet gyerek? 2 éves?










Csinálhatod vele magatoknak (felnőttek ), de 2 évesnek ne!
A puffadás, hasmenés való igaz, én nem tenném ki neki a gyermekemet.
Az orvos/védőnő sem javasolná, ha megkérdeznéd.










Vannak emberek, akik nem bírják a xilitet, de nem mindenkinek okoz görcsöket. Viszont akik nem bírják, azok akár kórházba is kerülhetnek vele (konkrét esetet ismerek).
A konyhaművészet kémiájában sok süteményben a cukor nem csak édesítőszer, hanem állagjavító. Vannak egyenesen olyan kekszfélék, amiket az olvadt cukor tart össze. A xilit erre nem jó. Tehát, ahol nem csak édesítőszer a cukor, hanem a vegyi folyamatokban is részt vesz, felel a sütemény állagáért, oda nem jó a xilit.
(Sajna a xilit nem a legjobb édesítőszer alternatíva, hiszen egy bonyesz kémiai laboratóriumi művelet eredménye, s nyilván nem gourmet minőségű kukorica a forrása se, hanem valami silány - esetenként génmódosított - tömegtermény, de hát ízlések és...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!