Hogy kell finom almás pitét készíteni?
A tészta: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőporral, 1 cspet sóval, két evőkanál porcukorral elkeverve, 1 tojással, 10 dkg puha vajjal és 1 kis pohár tejföllel alaposan összegyúrva, majd félórát pihentetve. Kétfelé vesszük, az egyik cipó kicsit nagyobb legyen, kinyújtva kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett tepsit. A kisebb lesz a felső lap. A töltelékhez jó kiló almát hámozva, kimagozva lereszelünk, egy kis cukorral, fahéjjal elkeverjük. Ha nem túl savanykás, egy fél citrom leve és lereszelt héja is mehet bele. A tésztára először vastagon darált diót vagy édes morzsát hintünk (dióval finomabb), erre terítjük az almát, majd lefedjük a felső tésztalappal, a széleket kicsit összenyomkodjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk. Be lehet kenni felvert tojással, amibe villával mintákat lehet húzkodni. Légkeveréssel sütjük 170 fokon.
Ez ugyan nem egzotikus recept, hanem az igazi házi almáspite, van, aki előre megpárolja az almát hozzá, szerintem fölösleges.
Az enyém is hasonló, de mégis más.
35 dkg liszt, 20 dkg puha vaj (esetleg margarin és zsír vegyesen) 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, fél cs. sütőpor, pár kanál tejföl, egy citrom reszelt héja.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval.Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk, az edény falától váljon el.
Fél órát pihentetjük, majd kettévesszük.
Sütőpapíros tepsibe tesszük az egyik elnyújtott lapot, és megszúrkáljuk villával. Megszórjuk morzsával, vagy darált dióval.
A tepsim kb 30x25-ös. ehhez két kiló almát meghámozva uborkagyalun szelek le, egy citrom levével , 1-2 kanál cukorral, 1 ek. fahéjjal csak addig párolom, míg összeesik egy kicsit.
A tésztára terítem, és egyenletesen elsimítom. Tetejére mehet a másik kinyújtott lap. Szintén villával megszúrkálom.
A tojás megmaradt fehérjét egy kanál cukorral, 1 kanál tejföllel villával felverem, és ecsettel az egészet rákenem a tészta tetejére.
Előmelegített sütőben kb 180 fokon, kb 45 perc alatt kész. Amikor már jön az isteni illat, és szép aranybarna a teteje, akkor kész. Kihűtve lehet kockákra vágni.
Ez sem egzotikus, csak egy sima almáspite, de nekünk nagyon bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!