Miért nem sikerül sose jó dödöllét csinálnom?
Lanygyosra hűtöd a krumplit , mert ha meleg ragacsos állagot kapsz.
Biztosra nem tudom , hogy milyen gombócot készítes !Lehet, hogy keverem a szilvásgombóccal !
Ha szilvásgombóc, vagy núdli tésztájára gondolsz akkor 2/3-ad krumpli és 1/3-ad liszt arány a legfinomabb. Teszek hozzá még egy tojást és 1-2 kanál étolajat , ezt gyúrom össze, A rumplit sós vízben főzöm és krumplinyomóval töröm össze.
Én ezt a receptet készítem a nagyimtól van. Dödölle .
Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva - mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük. Frissen, forrón, tejfölözve tálaljuk, de a maradék hidegen, vagy újra felmelegítve is finom.
Ha apró krumplit hajában főzöm, és utána töröm össze, kevesebb vizet szív magába, ezért kevesebb lisztet is kíván. Tartósabb tésztád lesz, ha egy tojást is belegyúrsz. Amikor már úgy érzed, hogy elég lisztet gyúrtál hozzá, akkor még liszttel a kezedről, tenyeredről is dörzsöld le, ami ráragadt, és azt még belegyúrva. No ezek után lesz kb. olyan állagú a tésztád, aminek kell.
Lisztezett deszkán nyújts belőle a kezeddel egy hosszú kígyót, majd ha ezt csipegeted, szintén lisztezett kézzel... így szoktam.
6-os vagyok!
...csipegeted és természetesen a két tenyered között gölödint sodorsz belőle...
Még mielőtt bárki is megszólna, hogy nem csipetkéről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!