Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül sose jó...

Miért nem sikerül sose jó dödöllét csinálnom?

Figyelt kérdés
Mindig azt mondta édesanyám és a nagymamám is,hogy annyi lisztet adok a krumplihoz amennyit felvesz. Próbálom úgy csinálni,de valahogy sose sikerül. Valahogy mindig ragacsos lesz az egész szinte nem is lehet belőle gombócokat csinálni! Nem tudom,hogy túl sok vagy túl kevés lisztet rakok bele esetleg más a baj! Tudom látatlanba nem lehet tudni,csak gondoltam megkérdezem hátha van valakinek jó tanácsa!
2017. márc. 6. 22:26
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Ha esetleg valakinek így is lenne valami ötlete,hogy mit rontok el és válaszol,nagyon szépen köszönöm!
2017. márc. 6. 22:30
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Kevés lisztet teszel hozzá. Addig adagold a lisztet, amíg szinte eltörik a fakanál, olyan kemény.Ha kézzel csinálod, akkor értelemszerűen nem ragacsos, szinte lazán gyúrható a massza.Kóstolhatod is,ha elég a liszt, akkor a krumpli íz nem annyira domináns.Ha úgy gondolod elég a liszt, akkor még tegyél hozzá 2 púpos evőkanállal.Ja, és csak annyi sós vízben főzd a krumplit, amennyi éppen csak ellepi.
2017. márc. 7. 06:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Lanygyosra hűtöd a krumplit , mert ha meleg ragacsos állagot kapsz.

Biztosra nem tudom , hogy milyen gombócot készítes !Lehet, hogy keverem a szilvásgombóccal !

Ha szilvásgombóc, vagy núdli tésztájára gondolsz akkor 2/3-ad krumpli és 1/3-ad liszt arány a legfinomabb. Teszek hozzá még egy tojást és 1-2 kanál étolajat , ezt gyúrom össze, A rumplit sós vízben főzöm és krumplinyomóval töröm össze.

2017. márc. 7. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
" langyos "
2017. márc. 7. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt a receptet készítem a nagyimtól van. Dödölle .

Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva - mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük. Frissen, forrón, tejfölözve tálaljuk, de a maradék hidegen, vagy újra felmelegítve is finom.

[link]

2017. márc. 7. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
66%

Ha apró krumplit hajában főzöm, és utána töröm össze, kevesebb vizet szív magába, ezért kevesebb lisztet is kíván. Tartósabb tésztád lesz, ha egy tojást is belegyúrsz. Amikor már úgy érzed, hogy elég lisztet gyúrtál hozzá, akkor még liszttel a kezedről, tenyeredről is dörzsöld le, ami ráragadt, és azt még belegyúrva. No ezek után lesz kb. olyan állagú a tésztád, aminek kell.


Lisztezett deszkán nyújts belőle a kezeddel egy hosszú kígyót, majd ha ezt csipegeted, szintén lisztezett kézzel... így szoktam.

2017. márc. 7. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
51%

6-os vagyok!

...csipegeted és természetesen a két tenyered között gölödint sodorsz belőle...


Még mielőtt bárki is megszólna, hogy nem csipetkéről van szó.

2017. márc. 7. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Dagasztani kell rendesen, a vegen mar belegebedsz, ugy jo negyed oran at is...de dagaszd tovabb. Amikor beleteszed a fakanalat es kinyomja, akkor jo.gombocot nem kell, kanallal szaggasd es forgasd piritott hagymas olajba.
2017. márc. 7. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
Najo, sose mertrm, lehet nem negyed ora...
2017. márc. 7. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
66%
Teljesen kikell hűteni. Aztán bele a liszt és én úgy szoktam hogy vágódeszkára ráteszem kb 2-3 cm vastagon arra teszek zsirban pirult hagymást ugy kell kinézzen mint egy kenyérlángos és így szaggatom ki.
2017. márc. 7. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!