Ajánlanátok könnyen elkészíthető ételeket kezdő háziasszonynak?
Nemrég kerültem saját háztartásba, szinte nulla konyhai tapasztalattal. Ajánlanátok kezdő ételeket? Tudom google a barátom, de önbizalomhiányból adódóan olvasva mindent úgy érzek nekem nehéz, biztos elrontom. Ha pedig egy tapasztalt mondja hogy nem nagy ördöngösség, nem lehet elrontani, akkor hamarabb bele mernék vágni.
Persze próbálkozom, csináltam már borsófőzeléket fasírttal, rakott krumplit, tejfölös húsos rakott tésztát (spagettit, chilis babot - dehát ezekhez adott a bolti alap, nem nehéz összefőzni) stb. dehát nem főzhetem mindig ugyanazt :)
Leveseket pedig még meg sem mertem próbálni :(
Az sem gond ha nem írtok receptet, azt már keresek hozzá, csak alapötletek kellenének :)
Lasagna az hol egyszerű, kedves egyes? Én gyakorlottként el tudom cseszni.
Kérdező:
- zöldséglevesek
- krémleves - itt max. a tejtermék kicsapódásával lehet gond
- tészták ilyen-olyan szósszal
- főzelék (habarásra kell csak figyelni)
- pörköltek is könnyűek, csak az alapot kell jóra csinálni, és nem engedni rá túl sok vizet, mert akkor híg lesz
- bolti alapokat pedig felejtsd el, mert ízetlenek. Vegyél friss vagy szárított fűszereket (majoranna, oregánó, bazsalikom, kömény, bors, só, vegeta, rozmaring - ez alapnak elég), és ezeket használd, sokkal ízesebbek lesznek az ételeid.
Habarás: elkeverek kb. 1-1,5 evőkanál lisztet egy doboz tejföllel, merek hozzá a forró! étel levéből, csomómentesre keverem, és utána öntöm a lábasba sűrű kevergetés mellett. Rottyantok rajta párat, hogy ne legyen lisztízű és kész.
De sűríthetsz krumplival is. Megfőzöl egy szem krumplit, széttöröd, rámersz a készülő étel levéből, összeturmixolod jó homogénre, és ezt öntöd vissza a lábasba - a burgonyában lévő keményítő besűríti az ételed. Én a krémleveseimet mind így készítem.
Ezeket úgy írom, hogy kb. egy hónapja főzök én magam, eddig mindig csak néztem, hogyan készülnek az ételek. Körülbelül tudom, milyen ízt szeretnék végül, és a fűszereket úgy igazítom.
A párom eddig még egyszer sem panaszkodott :)
Köszönöm! Igaz nem írtam, de igen csinàltam màr sertéspörköltöt, ehető lett :D
Vàrok még ötleteket màstól is.
Pont most csinàltam habart zöldbablevest, hàt remélem legközelebb jobb lesz :) pont úgy habarzam ahogy írtad, vsak icipicit lett csomós, az ízekkel kell legközelebb még jàtszanom.
brokkolikremleves
resztelt csirkemaj fott krumplival
paradicsomleves
krumplisteszta
zoldsegleves grizgaluskaval
palacsinta
Holnap akarok rakott zöldbabot csinálni:
- a zöldbabot megfőzöm sós vízben (vagy pároló edényben párolhatod is) és leszűröd (tésztaszűrőn!)
- a töltelékhez: apróra vágott vöröshagymát dinsztelsz kevés olajon, beleforgatod a darálthúst, sóval-borssal ízlés szerint, majd kevéske vízzel (pár korty) födő alatt puhára párolod. Ha már puha, kavargasd még földő nélkül, míg az esetleges vizet elsüli, és előre megfőzött, rizst is kavarsz bele. A savát ismét nézd meg!
Hőálló edényben (jénai, teflon, amit akarsz) alját kicsit kikened kevés olajjal + jó adag tejföllel, rá a zöldbab felét, majd jöhet a darálthús, és rá a zöldbab másik fele. Az egészet megkened tejföllel, megszórod reszelt sajttal, és előmelegített sütőben (mikróban) összesütöd annyi időre, míg a tejföl-sajt ráolvad.
Jó étvágyat! Menni fog az!
7-es vagyok!
Most olvasom, hogy ma volt zöldbab, akkor már holnap nem csinálsz ismét.
Viszont ez egy olyan "alaprecept", ahol a zöldbab helyett nyugodtan lehet kelkáposzta leveleket rakni (sós vízben előtte megfőzöd, akárcsak a zöldbabot) vagy hordós apró káposztát használni helyette, esetleg karfiolt rózsákra szedve... teljesen mindegy, az elkészítés módja ugyanaz! :))
A mai ebédem volt: "mindent bele ami van!"
- szálára vágott hagymát dinszteltem serpenyőben
- bele egy db-ka felszelt füstölt kolbi (persze jó a virsli is, vagy cs.mell kockázva, akármi, ami van!)
- és bele egy adag felszelt gomba
Ezeket só-bors-bazsalikom-amit akarsz tetszés szerint, vagy só-törtpaprika + pici vízzel födő alatt puhára.
- majd bele az előre megpárolt vegyes zöldség = répa-gyökér-borsó-kukorica.
Ha akarsz, lehet még kockára vágott, előre megsütött krumplit is bele, nekem most nem hiányzott.
Ennek a kajának az a lényege, hogy ami éppen van, vagy amit éppen úgy érzed, jó lenne benne-közte... akár még egy adag főtt/párolt rizs-köretet is rakhatsz a tányéron mellé... ami ötletből jön = variációk egy témára! :))
Meggyszósz. Veszel egy üveg meggybefőttet.Leszűröd,a meggyszemeket félreteszed.A levet egy fazékban felteszed melegedni felengeded egyharmadnyi vízzel.
Teszel bele egy negyed kávéskanálnyi sót, egy csipet őrölt szegfűszeget,egy csipet fahéjat, kiskanálnyi citromlevet és cukrot ízlés szerint.
Amíg a lé melegszik egy másik edénybe készítessz világos rántást.(Igen. Nem habarást,rántást).Ha fellforrt a lé félrehúzod majd óvatosan folyamatos kevesgetes mellett a rántást felengeded a lével fokozatosan merőkanalanként.
Ha csomómentes, visszateszed és forralod még néhany percig.Ha elzártad beleöntöd a meggyszemeket és kész is.
(Ha friss meggyből készíted akkor nyilván a gyümölcsöt is főzni kell.)
Rántott húshoz, fasírthoz fincsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!