Hogyan lehetne elkészíteni azt az ételt, aminek ez a fantázianeve: Malacbefőtt?
Lesütöd a húst, majd azon melegében zsírral együtt beleöntöd egy befőttes üvegbe. A lényeg, hogy a zsír teljesen ellepje a húst. Hagyod kihűlni, és ha mindent jól csináltál, akkor nem két hétig de hónapokig eláll.
(Régen így is tartósítottak húsokat. A lényeg, hogy fogyasztás előtt fel kell olvasztani pl. melegvizes fürdőben, kivenni a húst, majd megint hagyni kihűlni. Ha lekaparod a zsírt róla és levegőt kap, akkor már csak pár napig marad meg, de hűteni kell.
Amikor még nem volt fagyasztó, a disznóölési húsokat lesütöttük, nem üvegbe, hanem zománcos fazékba, zománcos bödönbe raktuk a lesütött húsokat, és ahogy írták is, annyi olvasztott zsírt öntöttünk rá, hogy teljesen, légmentesen lezárja a húsokat.
Ha kellett, fakanállal szedtünk ki belőle, és ismét csak "lezártuk" a tetejét olvadt zsírral.
Az üvegbe tárolásnál csak az lehet a gond, hogy a fakanállal könnyű az üveg oldalát kinyomni! Vagy pedig valóban langyos vízbe állítod az üveget akár már az előző este, hogy másnapra felolvadjon benne a zsír.
De egyébként guszta lenne benne 3-4 db. malac-köröm, vagy egy malac-pofa vigyorogna rám a polcról az üvegen keresztül! :))
Nem kell kacsazsír, sertés zsír tökéletes, de olyat, amiben még előtte semmit nem sütöttetek. Ha használt zsírral öntöd fel, akkor könnyen beavasodik a benne levő hús.
Így van, ebben az esetben már lehet "szabad-polcon" tárolni, hiszen pontosan a mélyhűtést, fagyasztást pótolták nagyanyáim, anyáink is ezzel a módszerrel.
köszönöm
"3-4 db. malac-köröm, vagy egy malac-pofa " ez azért túlzás:D
...De csak akkor, ha tudsz németül, ott így hívják!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!