Mit főzzek férjemnek és apósnak?
Férjem szereti a húsos ételeket, de tulajdonképpen mindent megesz, amit elé rakok. Após viszont rákos, jelenleg tünetmentes, gégéjét viszont műtötték, felszakadt és most nem bír úgy enni. Ma káposztafőzeléket vitt neki férjem, múltkor krumplis tésztát amire azt mondta, 3 napig elég.
Egy hétre szoktam menüt tervezni.
22/l
Köszi. :)
Mostanában nagyon rákaptam arra, hogy olcsón hogyan oldjuk meg az étkezést. Pl nézem az akciókat, összeírom, hol mi olcsó, utána átgondolom mit szeretnénk enni pl nagyon olcsón vásároltunk eddig. 1 kg darált húst vettünk, 2 db paradicsomot (sűrítettet), házi paradicsomlé volt itthon, 1 kg káposztát és 3 napra meg van az ebédünk. Ma káposztafőzelék volt, holnap fasírt krumplival, holnapután spagetti és csak bolognai raguért kell beugrani :)
A bolognai ragut te is eltudod készíteni, nem kell a bolti vacakot venni.
Főzhetsz rizseshúst, paprikás krumplit vagy tarhonyát kolbásszal.
Apósnak talán kímélő ételek kellenének
Krémlevesek, párolt zöldség tojással, krémesebb főzelékek pl spenótesetleg lencsefasírttal, v rendes fasírttal esetleg tökfasírttal, rizs tócsnival, húsleves, erőleves,
Nézd, ha a rákos apósod ápolásáról akarsz gondoskodni, akkor nagyon utána kell nézned annak, hogy mit szabad ennie és mit nem.
Most kapaszkodj meg, mert durva kikötések jönnek. Alul linkelem az ACS (american cancer society) egészségügyi szervezet javaslatát rákos betegek számára.
1. A fehérjebivtel fontos, a rákos betegnek megemelkedett fehérjeigénye van. Ajánlott fehérjeforrások a szárnyasok, fehér húsok, hal, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek, szója
NEM ajánlott a vörös hús, ha mégis fogyasztana, akkor csak a sovány részeit és nagyon keveset. Önmagában a vörös húsok 30-40%-al emelik a rák és az abban való elhalálozás esélyét a statisztikák szerint.
2. A zsírok bevitelére figyelni kell. Mindenképp kerülje a telített és a hidrogénezett zsírokat. Tehát az állati zsírokat (sertészsír, vaj, stb.) és a hidrogénezett növényi zsírokat (margarin, kókuszzsír, pálmazsír).
Ezek helyett többszörösen telítetlen növényi olajokat fogyasszon, ha lehet extra szűz, hidegen sajtolt olívaolajat, napraforgóolajat, tökmagolajat, stb.
Az olajban való sütés, mely során az olaj eléri a füstölési pontot és mérgező (erősen rákkeltő) aldehidekké alakul át a láncszerkezete szintén kerülendő. Tehát rántott húst ezentúl nem 4 liter olajban, az olajat nem használjuk fel újra (egyszer sem!), és így tovább.
3. Szénhidrátokból ügyelni kell arra, hogy lassan felszívódóakat vigyen be.
Ilyenek a teljes kiőrlésű lisztek, quinoa, barna rizs, árpa, stb.
A fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs teljes mértékben kerülendő, mivel ezek gyors felszívódású szénhidrátok
4. A vitaminok is különös odafigyelést igényelnek. Vagy fogyasszon naponta elegendő gyümölcsöt, zöldséget, vagy szedjen multivitamin kiegészítőt. A főleg zöldséges, sovány fehér hússal kiegészített ételek ideálisak ilyen szempontból.
5. A legutolsó és a legfontosabb pont az ANTIOXIDÁNSOK. Ezek azok a molekulák, amik a szabad gyököket megkötik, tehát MEGAKADÁLYOZZÁK a rákos sejtek túlzott szaporodását bizonyos mértékben.
Az A, C, E vitamin ilyenek, valamint a szelén, cink.
A vitamin:belsőségek (ezeknek a fogyasztása rákos betegek számára nem ajánlott!), édesburgonya, répa,brokkoli, kel, spenót, tök,
C vitamin (csökkenő sorrendben): fekete ribiszke, petrezselyem, kiwi, brokkoli, piros ribiszke, kelbimbó,licsi,eper, narancs(nem vicc. A narancs 53mg/100g, a fekete ribiszke 200mg/100g C vitamint tartalmaz! Az eper 60-at), citrom, ananász,karfiol, kel, fokhagyma
E vitamin: búzacsíraolaj, repceolaj, napraforgóolaj, mandulaolaj, mandula, mogyoró, olajbogyó, spenót, tarlórépa, cékla,
szelén: olajos magva (dió, mogyoró, mandula, stb.), műzli, gomba
cink: fehér húsok, halak, tojás, olajos magvak pl. szezámmag, tökmag, hüvelyesek pl. bab
Pürésített étrenden a következő ételek jók a az 5 pontot figyelembe véve:
- fehérje: sűrített tej, natúr joghurt, túró, tejföl, puha rántotta, pürésített hús (szárnyas, hal), pürésített lencse, bab, csicseriborsó, más hüvelyesek
- szénhidrát: puha rizottó barna rizsből, zabkása, teljes kiőrlésű műzli zsírszegény tejben, rizstej, zabtej, pürésített zöldségek (céklapüré krumplival, brokkoli, karfiolpüré, avokádókrém, padlizsánkrém, stb.)
- zsírokról már írtam milyet szabad az nem igényel külön magyaráztatot
- vitaminok, antioxidánsok: gyümölcs, zöldségpürék, akár joghurttal keverve, smoothie formájában, vagy esetleg főzelékek, krémlevesek, gyümölcskrémek
Remélem megfogadod a tanácsaimat, és ha jobban érdekel a téma, dietetikushoz fordulsz. Hosszú távon a rákos betegek ápolásában nagyon fontos szerepet játszik az étrend, és a káposztafőzelék meg a krumplis tészta nem fog a javára válni a betegnek. Sajnos Magyarországon az orvoshiány mellett arra már nem jut idő, hogy ilyen életvitelbeli változásokról is informálják a betegeket, külföldön ahol élek ez alapvető dolog. Mivel sajnos a családomban is van rákos beteg, van tapasztalatom a témában.
Remélem segítettem kicsit.
Amiket írtál kérdező nagyon nem jók. Egy felépülő rákos betegnek az ÉLETE múlik azon hogy a teste hozzájut-e megfelelő tápanyagokhoz, elég erős lesz-e a felépüléshez, le tudja-e küzdeni a kiújuló tüneteket.
A káposztás/krumplis/bolognais tészta, vörös hús, fehér liszt egyenlő a halálos ítélettel.
Sok sok vjtamin kell és ásványi anyag. Sokféle zöldséges étel, hüvelyesek, gabonák. Kevés hús de az jó minőségű.
Az ipari húsokat (konzerv, előrecsomagolt, felvágott), készételeket, tartósítószereket kerülni kell.
Nem szabad a rákos betegen spórolni:
Nézd utolsó abban igazad van, hogy ismerni kell a rák pontos fajtáját, de a fehérje-vitaminok-antioxidánsok szabály szinte minden rákfajtára érvényes.
Emellett se te, se én nem tudhatjuk a 69%-os hozzátartozója milyen ráknan szenved, még az is lehet hogy ugyanaz. Puszta rosszindulatból-mindenféle hasznos tanács nélkül-kötekedni és lepontozni nem szép dolog utolsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!