Mi a trükkje a babnak, hogy ne legyen extrém módon hashajtó hatású?
A probléma az, hogy régen nem volt semmi bajom a babbal, ettem töménytelen mennyiségben, aztán pár évig szinte egyáltalán nem, most pedig sokszor főzök magamnak babot, de meghajt, tehát ilyen 4-6 órán belül már kikéri magát a hasamból mindenféle érthetetlen ok nélkül. Tudom, hogy puffasztó hatású meg minden, de régen nem volt vele problémám.
Lehet, hogy az a baj, hogy habarás nélkül készítem el, vagy kenyér nélkül eszem, esetleg egyszerre túl nagy adagot?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ez valami egyéni érzékenység, ami kialakult nálad, ami akkor is lehet, ha korábban nem volt.
Nagyon jól főzd meg, mert kissé ropogósan maradt bab is okozhat problémát. És lehet, hogy az adaggal is baj van, esetleg túl sokat eszel belőle egyszerre.Váltogasd a fajtákat is.
Magadnak kell kitapasztalnod, és, ha nem múlik a probléma, akkor el kell hagynod a babot. Bab nélkül is van élet :)
Az " extrém módon hashajtó hatású " az nálad folyamatos fo.ást jelent ?, mert a 4-6 óra múlva jelentkező székelés teljesen normális, mert az emésztés már megtörtént, a salak a belekbe kerül, és mivel a bab igen rostos, ott már bántalmat okoz, szélgörcsöt, hasfájást.Teljesen normális, ha a szervezet meg akar szabadulni a felesleges nyomástól.
De a hasmenés nem jellemző a babtól.
Köszönöm a válaszokat!
A hosszú áztatási idő meghozta a hatását, én is arra tippelek a tapasztaltak alapján, hogy a babszemek héja jó felület a kellemetlen hatást előidéző baktériumok számára (régebben a bab fogyasztása után még 2-3 nappal is tisztán látható volt a székletben a bab héja [bocs, ha ez gusztustalan, de szerintem nem csak a bevitt hanem az eltávozott ételre is érdemes odafigyelni, ha érteni akarjuk szervezetünk működését]).
Viszont egy másik dolog, amire felfigyeltem az volt, hogy a múlthéten például babgulyást főztünk bográcsban baráti társasággal, nekem harmadik napja megy a hasam, mert a konzervbabot csak 5-10 percig főztük. Mindenki evett belőle, de csak nekem csinált bajt - ergo az én beleim nem bírják már a babot, csak ha nagyon alaposan van megfőzve és nagy odafigyeléssel van elkészítve.
A babban lévő szénhidrátokkal nem tud a szervezet mit kezdeni, egy bizonyos baktérium törzs jelenléte kell a bélben ahhoz, hogy az lebontsa nekünk általunk emészthető egységekre...
A hosszan áztatott babban megkezdődnek a csírázási folyamatok, amik szintén lebontják az összetett szénhidrátokat...
Ahhoz, hogy semmi baja ne legyen a belünknek a babtól sok babot kell enni, hogy ezek a baktériumok elszaporodhassanak... aki ritkán eszik babot, az ezért fingadozik meg fosik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!