Szeretnék tanulni húsos ételeket. Valaki elmagyarázná melyik húsból mit lehet készíteni és milyen húsok vannak?
és milyen köret illik hozzájuk?
úgy nagyon az alapok érdekelnének, a bolti vásárlástól kezdve..
Szóval annyit tudok csak:
van marhahús, csirke, ...és ennyi
ezek részei
van olyan, hogy bontott csirke, vagy részenként is meglehet venni (pl mell, szárny, máj...és még?)
a marha pl áll
comb (ebből mit hogyan kell készíteni?)
karaj (ezt sem tudom mire jó..)
oldalas
csülök, porc (ez oké, bablevesbe való.)
szóval ha gulyáslevest akarok csinálni, odamegyek a pulthoz és simán marhahúst kérek, vagy hogy?
a darálthúst ismerem, abból lehet spagettit, makarónit, olasz tésztát is talán..és ennyi..
é a húslevest is ismerem
és a májrizottót
de pl a rántott húshoz milyen hút szokás kérni..?
oldalast hogyan kell csinálni?
Pedig a kályha (kiindulási pont ) a neten a google vagy egy kiváló szakácskönyv. Horváth Ilonával nem fogsz mellé, az alapoktól tanít meg mindenre. Bár igen régi, de ez egyik értéke. Mellesleg a jogutódok, állandóan frissítik, tehát a most kezdőknek is kiváló alapokat adhat.
Itt néhány (persze jóindulatú ) válaszból nem fogsz tudni mindent,ennél azért többet kell tanulni, olvasni, és gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni a sütést-főzést.
Nagyon általános a kérdésed, ez az oldal alkalmatlan arra, hogy megválaszoljuk. A sokat emlegetett Horváth Ilona féle szakácskönyvben például 60 oldal foglalkozik a különböző húsokkal, úgy általában, ezen kívül vannak a különböző konyhatechnológiák, majd a konkrét receptek.
Nagy vonalakban:
-sertés
-marha
-szárnyas (csirke, tyúk, liba, kacsa)
-hal
-különleges, vagy ritkábban használt húsok (birka, nyúl, vadak, tengeri herkentyűk, béka, csiga, stb)
Aztán vannak még a belsőségek, az összes fenti kategórián belül, mert ugye mája a sertésnek is, a marhának is, meg a csirkének is van. Külön kategória a füstölt húsok.
A húsokat általában egyben és részenként is meg tudod vásárolni. Vehetsz egy egész csirkét is, de vehetsz két darab felső combot is. Még a disznót is meg lehet egyben venni, ha valaki maga akarja feldolgozni, de vehetsz négy szelet rövidkarajt is. Vehetsz a boltban darált sertés, marha, vagy pulykahúst, de darálhatod otthon is.
A daráltból ugyan soha nem lesz spagetti, csak spagettihez való "sugo", azaz szósz, feltét. Ezen kívül darált húst teszünk a fasírtba, a töltelékbe (töltött káposzta, töltött paprika, töltött karalábé, stb), a muszakába, a darált marhahús az alapja a hamburgernek, a csilis babnak, vagy nyersen a tatárbifszteknek.
Húslevest a legjobb csontos marhából készíteni, vagy tyúkból, de lehet csirkéből, vagy akár karajcsontból is (orjaleves).
Rántani a karaj a legjobb, a csirke- és pulykamell, vagy a csirkecomb. Pörkölthöz, tokányhoz, pecsenyéhez a kicsit szaftosabb húsok jók, a sertés comb és lapocka, csirkecomb. Egészben lehet sütni a csirkét, a kacsát, a sertés combot és a karajt. Oldalas, és a többi zsíros hús, mint pl. a csülök, tarja, sütve a legjobb, kivéve ha füstölt, akkor levesbe főzve.
Köret: szaftos, vagy szószos, mártásos húsok mellé, mint például a pörkölt, vagy gombás, zöldséges mártással készült húsmellé olyan illik, ami felszívja a szaftot, galuska, tészta, rizs, krokett. Sültek mellé sült krumpli, krumplipüré, rizs, párolt zöldség.
Főzelékekhez feltétnek bármit adhatsz, pörköltet, sültet, fasírtot, ez akár maradék is lehet, de lehet a feltét tükörtojás, bundáskenyér is, ízlés dolga.
Ennyi jutott eszembe így nagy általánosságban. Ha konkrét kérdésed van, akkor kérdezz nyugodtan, arra könnyebb válaszolni, mint ilyen nagy általánosságban a húsokról.
Bocs, ezt a szót Horváth Ilonától tanultam, ha ő rosszul használja, akkor én is :)
"Olasz paradicsommártás kifőtt tésztákra (Sugo)
Hozzávalók: 15 deka darált hús (lehetőleg marha, de sertés is lehet)..."
198. oldal
3 a googli!
Pl. ha beírom: "sertés comb receptek", akkor hipp-hopp, az eredmény:
Tessék választani! Amelyikre katt, akkor a következő oldalon ott van az is, hogyan kell elkészíteni!
Egy csodálatos dolog ez a kereső! Imádom!
15-ös vagyok!
3 a googli = + a googli! :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!