Igazi finom aranygaluska recept?
Csak a menzásra, majd az üzemi konyhásra emlékszem, ami nagyon ízlett, de még soha nem csináltam.
Kérem azok írjanak, akik gyakran készítenek, vagyis kimondottan háziasszonyoktól szeretnék receptet és tippeket kapni. A neten is van sok, de elvesztem benne, ezért kérek itt tanácsot.
Köszönöm, ha valaki válaszol.
Saját recept sokszor készítem..
Arany Galuska.
5 dl tej
5 dkg élesztő
70 dkg liszt kell összesen, de ha még diósabbra szeretnénk a tésztát, akkor a lisztből vegyünk el 15dkg és darált dióval pótoljuk. (én mindig így készítem)
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 db tojás sárgája.
3 dl tejet langyosra
Cukrozott dió (barna kristálycukorral elkevert darált dió)
3 dl tejet langyosra melegítünk 2 evőkanál cukorral majd az élesztőt belemorzsoljuk. A 70 dkg lisztet hozzáadunk.
Megsózzuk 1, kiskanál, sóval és 1 tojássárgáját beleütünk. Ha feljön az élesztő, akkor beletesszük a lisztbe.A maradék meleg tejet is hozzáadjuk. Majd jól bedagasztjuk. 50 percig kelesztjük. Ha megkelt a tésztánk galuskákat szaggatunk belőle. Majd a galuskákat olvasztott vajban megforgatjuk aztán a cukrozott dióban meghevergetjük a galuskákat. A sütőedénybe egymás mellé rakjuk a galuskákat. A galuska tetejét lekenjük, a vajjal majd megszórjuk a cukrozott dióval. Fél reteszük kelni 20percre. Majd 170C sütőben megsütjük.
A sodó. 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés: A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk, akkor itt tegyük bele a tejbe). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz és süritük be kis lángon.
Keress rá az Ízőrzők kácsi aranygaluskájára, az isteni finom!
PDF-ben fent van a recept!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!