S. O. S. Burgonyás pogihoz mikor mérem a krumplit, főzés előtt, vagy után?
Bocsi a hülye kérdésért, de én csak ilyet tudok. :)
Erről a receptről lenne szó (ha számít) :
És még egy kérdés. A zsiradékot meg lehet változtatni vajról sertészsírra?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Főtt, ott a receptben. De krumpli esetében ennek nincs nagy jelentőséget, a krumpli térfogara (ezzel a súlya) nem változik jelentősen a főzéssel.
Igen, lehet béke zsírt tenni. A vajjal azonos súlyút.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Főtt, áttört!
Ha nem olvasod el a receptet, nehéz lesz pogácsát sütnöd.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
600 g burgonya (főtt, áttört)
ha ebből nem derül ki neked, akkor inkább ne süss pogácsát :))))
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Zzyzx!
Még át is kell legyen törve?
Szerinted mennyivel változik meg a krumli súlya az áttöréstől??? Mert gondolom, szerinted az áttörés is befolyásol, ennyire nem erőltetnéd.
Lehet, hogy olvasni tudsz, és szövegértésed is van, de a konyhai műveletek fizikájához és kémiájához nem sokat értesz. Miért nem nyelvi topikokban szólsz hozzá a dolgokhoz?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kedves kérdező!
A receptekben általában akkor kell figyelni arra, hogy nyersen vagy főve mérsz-e valamit, ha olyan összetevő van, aminek a főzéskor jelentősen nő a térfogata (ezzel a súlya is.) Ilyen a rizs, az egyéb gabonák, a tészta, a bab-lencse stb. Ezeket szerintem te is ismered. Ezek alapon mindig szárazan értendők. a többieknél nincs ennek jelentősége, mert nem szívnak magukba vizet, így nem változik a súlyuk számottevően a főzés során.
Ha ezeket főtten kell mérni, arra a receptek külön ki szoktak térni, de ez ritka.
# 9-es válaszoló, őszintén szólva a fizikához, kémiához mindig is sík hülye voltam, nincs ezen mit szépíteni. :D Tényleg abban a hitben voltam, hogy a krumpli súlya változik a főzéssel. Sőt, csak hogy lásd mennyire nem vágom az ilyen dolgokat, még csak nem is azt hittem, hogy a súlya nő a főzéssel, hanem, hogy csökken. :D
Na innen az ostoba kérdésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!