Bevált palacsintatészta recept?
12-15 db palacsintához:
4 nagy tanyasi tojás
20 dkg finom liszt
3 dl teljes tej
2-2,5 dl szénsavas ásványvíz
3 dkg (házi) vaníliás cukor, ha édes palacsintát sütünk
csipet só (vagy 1 mokkáskanál só, ha sós palacsintát sütünk)
6 dkg olvasztott vaj
Kikeverem a tojásokat, hozzáadom a sót és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg felolvadnak a folyadékban. Hozzáadom a tej kétharmadát és az átszitált lisztet és csomómentesre kikeverem. Hozzáadom a maradék folyadékot, az ásványvízből szoktam tartalékolni a pihentetés utánra.
1-1,5 órán át pihentetem a tésztát, majd, ha szükséges még hígítok rajta. Sütés előtt hozzáadom az olvasztott vajat és a serpenyőt is vajjal kenem ki az első sütéshez. Ez az úgy nevezett francia palacsinta tészta alap recept nagyon finom vékony és könnyű.
Szerintem az a pizza nem tészta nem jó ami túl gyorsan készül el. Én ezt szoktam készíteni. Ebből a mennyiségből 2db 32cm es vastag tésztájú pizza lesz.
40 dkg liszt
2,5dkg élesztő
2 szem kockacukor
1kis kanál só
2evő kanál olaj
2dl langyos tej
A meglangyosított 1dl tejben feloldunk 2szem kockacukrot, 2,5dkg élesztőt
40dkg finomlisztet a tálba szitálunk, a közepébe mélyedést teszünk, beleöntjük az
Az élesztős tejet. Fakanállal összedolgozzuk. a massza tetejét is meg szórjuk, lisztel.
15-20 perc múlva hozzáadunk 2evő kanál olajat 1 kis kanál sót 1dl langyos tejet.
Jól kidolgozzuk, a tésztát 60 percig kelesztjük: Ha meg kelt pizza formába tesszük és 170 C _ón
30- 40 perc alatt készre sütjük.
A liszthez tehetünk pizza fűszer keveréket.
A széleibe jól olvadó sajtot hajtogathatunk.
Negyed kiló liszthez csak 1 tojást adok és kb fele sima víz, fele tej, néha több a víz, így lágy lesz. Amikor egyet kisütök tálra teszem és lefedem, fedő alatt legyen az összes palacsinta, hogy ne száradjon ki.
Nemrégiben buborékos ásványvízzel csináltam akkor nekem is lyukacsos lett, sima ásványvízzel, vagy csapvízzel nem lesz lyukacsos.
Én ezt használom: [link]
Eleinte furcsáltam, hogy kell a tésztába vaj, de nekem nagyon ízlik így. Gyakran sütéshez így már nem is kell zsíradék. Érdemes megpróbálni :)
20 deka liszt, csipet só, 3 deci tej, 2 deci szódavíz, 2 tojás sárgája, kb. 3 evőkanál étolaj. Az enyémben ez van, nagyon finom mindenki szerint.
Úgy sütöm, hogy felforrósítom a serpenyőt, viszonylag vékony, egyszerű serpenyőt használok tapadásmenteset, és elég forró tűzön csinálom. Nem takarék meg ilyesmi, bár nem is a legnagyobb lángon. A serpenyőt leveszem, amikor már forró, az alját ecsettel megkenem vékonyan olajjal, úgy teszem bele a tésztát szedőkanállal. Ha túl forró a serpenyő, azonnal megsül a tészta alja, de ez sem lesz baj, csak nem tudod annyira vékonyra csinálni. Akkor a legjobb talán a hőmérséklet, ha lehet még szépen körbe folyatni.
Ráteszed a tűzre, sütöd addig, amíg megütögetve a serpenyő szélét, megmozdul a tészta. Akkor meg lehet fordítani, és kicsit sütni a másik oldalt. Szép barna foltos lesz a tészta ilyenkor, de még nem ég meg, ha kiszedted egy tányérra, pár perc hűlés után lágy, puha az állaga.
Szerintem a szóda/tej arány csak ízlés (vagy hűtő-felszereltség :)) kérdése.
Én minden 10dkg-hoz számolok egy tojást. A tésztába szoktam olajat keverni (kb. 1-2 evőkanál 20dkg liszthez), így csak az első sütésnél kell olajozni a serpenyőt.
Szódabikarbóna nem kell bele, de a szóda fontos ÉS hogy a kikevert tésztát minimum fél órára állni kell hagyni (hűtőben). Nekem ettől lesz könnyű és lágy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!