Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miert ragad ossze a rizs...

Cintikeeeeeeeeeee kérdése:

Miert ragad ossze a rizs amikor fozom?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Nem tudok rajonni miert ragad ossze az egesz rizs mikor csinalom.. Valamit tuti nem jol csinalok, kerlek segitsetek, adjatok tanacsot! Elore is koszi

2016. jún. 22. 00:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Pont úgy szoktuk csinálni, ahogy a 7-es írta. Ez egy tuti recept.

És sok függ a rizs fajtájától is.

2016. jún. 22. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
0%

Rizsfőzés alap szabályai

1. Minőség

A háziasszonyok többsége a sima ’A’ besorolású rizst veszi le a polcról, sajnos az olcsó Magyarországon kapható A, B , minőségű rizs hulladék rizs úgynevezett rizs törmelék.A a basmati vagy a jázmin rizst sokkal jobb minőséget garantál, ráadásul sokkal ízletesebb is. Ugyan többet fogunk fizetni, az eredmény miatt megéri.

2 Lábos

Igen, lábosra, vagyis egy széles, alacsony edényre van szükségünk, a távozó gőz miatt. Fontos az is, hogy lehetőség szerint rozsdamentes és hőtárolós edényről legyen szó.

3. Olaj

20 dkg rizs esetén ez nem több, mint másfél evőkanál. A hagyományos receptben napraforgó olaj szerepel, de nem ezen múlik a rizs párolása. Ízlés szerint használhatunk más olajat is. A felforrósított olajhoz hozzáadjuk a száraz rizst, majd üvegesre pároljuk. A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges megpirítani és megmosni, sem mert a mosással az értékes keményítőt lemossuk rizsről.

4. Víz mennyiség

Kétszeres. Különösen akkor, ha sokáig tároltunk, nagy mennyiségben rizst úgy, hogy nem zártuk le a zacskó száját, és a rizs kiszáradt.

5. Hőmérséklet

Az olajon üvegesre párolt rizsnek is és a hozzáöntött víznek is forrónak kell lennie. Vagyis konkrétan forrásban lévő vizet, vagy alaplevelet elő kell készíteni.

6. Főzés

Alacsony hőmérsékleten történjen. Ha megfelelő edényt választottunk, nem fog letapadni a fele. Nem kell a rizst teljesen lefedni főzés közben, amikor viszont már szétváltak a rizsszemek, vagyis miután a víz nagy részét felvette a rizs, öt percre fedjük le teljesen. Miután elzártuk, legalább negyed óráig lefedve kell hagynunk.

7. Kevergetés

Ez egyszerű: tilos, ha meg kevergeted ragacsos és mászkos lesz, a rizs legyen az bármilyen fajta.

8. Tálalás előtt. Ha letelt a negyedóra, és levettük a fedőt, egy nagy főzőkanállal alulról felfelé forgassuk át a rizst, így a maradék gőz is távozhat. (Természetesen mindez a hagyományos, magyar konyhában is használt párolt rizsre vonatkozik. Egészen más főzési eljárás például rizottó készítése esetén, aminek az állaga kívül krémes, belül roppanós, vagy a thai ételekhez felszolgált rizsnek, ami sütőben készül.)

2016. jún. 22. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 aperitif ***** válasza:

Két technika van, az egyik, hogy olajon meg kell pirítani a rizst, utána kétszeres mennyiségű vízzel, kis lángon főzni, ilyenkor kevergetni tilos. A másik, hogy nagyon alaposan átmossák a rizsszemeket, addig, amíg teljesen tiszta, átlátszó nem lesz a víz, ilyenkor lemossák róla a keményítőszemcséket, ami a ragacsosságot okozza. Ezután úgy főzik, mint a tésztát, majd leszűrik, leöblítik.

Nekem az első változat vált be, az olajos, de az is lutri, néha mászkos lesz.

2016. jún. 22. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat! En is olajon megpiritom aztan teszek ra vizet, van hogy jol sikerul , de legtobbszor osszetapad az egesz! Es mar tobbfajta rizst is probaltam. A szemenkenti rizsfozesrol meg csak annyit hogy TE biztosan ugy csinalod! ;)
2016. jún. 22. 11:48
 15/16 anonim ***** válasza:
Yano rizst szoktam venni, dobozost. Úgy kell főzni, ahogy a dobozára írták, és ha nem ragacsos fajta, akkor nem fog ragadni, ha meg ragacsos (szusirizs), akkor meg jó ragacsos lesz.
2016. jún. 22. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
Olajon pirítás jó, de attól pont nem átlátszó lesz, hanem szép fehér.
2016. jún. 23. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!