írnátok valami gyomorkímélő pástétom-receptet?
Kedves Kérdező,
a családom és én sem szeretjük a bolti pástétomokat, ezért én gyakran készítek itthon.
Leírom az általunk nagyon kedvelt pástétomok receptjeit.
Csirkemájkrém:
Hozzávalók:
½ kg csirkemáj
libazsír (legalább 25-30 dkg)
1 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
só
bors
kakukkfű
majoránna
A hagymát félkarikára vágom és nagyon bő libazsírban elkezdem sütni a szeletekre vágott fokhagymával együtt. A májat megtisztítom, legfeljebb kettévágom, megmosom, leszárítom, és a hagymához teszem. Közben bőven adok hozzá majoránnát és kakukkfüvet. Egyszerre sütöm meg a májat annyi libazsírban, hogy ellepje. Gyorsan elkészül. Néhány perc múlva kiveszek egy darabot, és kettévágva leellenőrzöm. Addig sütöm csak, míg a közepe is megsül, de nem hagyom, hogy a külső felülete megkérgesedjen. Az egész rugalmas és puha maradjon! Ekkor leveszem a tűzről, sózom, borsozom és egy botmixerrel pépesítem. Hagyom hűlni. Ahogy hűl, a zsír úgy jön fel a tetejére, ami egy réteget képez a felületén. Hűtőben legalább 1 hétig eláll.
Friss kakukkfűvel és majoránnával a legfinomabb.
Májpástétom:
Hozzávalók:
0,5 kg máj (sertés vagy szárnyas)
4 tojás
2,5 dl tejszín
15 dkg zsír
só
bors
(majoranna, de ez elhagyható ebben a receptben)
Nagyon egyszerű elkészíteni. A sütőt bekapcsoltam 180 °C-ra. A májat a tojásokkal együtt beletettem egy duplakéses aprítóba, majd a lehető legpépesebbre daráltam. Ezután jött bele a tejszín, a só és a bors, majd végül a mikróban megolvasztott zsír. Beleöntöm a formába (muffin forma is jó hozzá), amibe sütni akarom, és kb. 40 percig sütöm egy alufóliával letakarva. Ha egyben sült volna és teljes az adag, akkor talán szükség lett volna ennyi időre. Jól lehűtve kell kivenni a formából, mert így szépen szeletelhető.
Magyaros csirkemájkrém:
Hozzávalók: 40 dkg csirke máj (hízott máj a legjobb), 10 dkg jó húsos császár szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 ek kacsazsír, só, 5-6 szem színes bors, 1 mk zsálya, ½ mk lestyán (szárított fűszerek, bárhol kaphatók), 2 tk csípős mustár (pl. dijoni)
A hagymát vágjuk apró kockára, és kezdjük el dinsztelni a zsíron.
A szalonnát csíkozzuk fel, majd adjuk a hagymához, és pirítsuk ki a zsírját ennek is.
A májat mossuk meg, majd tegyük a szalonnához.
Fűszerezzük, majd fedjük le, és 6-7 percig így süssük.
Majd vegyük le a fedőt, és főzzük a felére a szaftot.
Ha megvagyunk ezzel, tegyük az egész ragut turmixgépbe, adjunk hozzá 2 tk csípős mustárt, és turmixoljuk le teljesen pépesre.
Tegyük egy kis tálba, és hűtsük le a hűtőben.
Nagyon finom!
Én ezeket szoktam elkészíteni és mind három nagyon finom!
Ha kevés fűszert használsz, szerintem nem fogja bánni a gyomrod!:-)
Remélem, tudtam segíteni!
Jó pástétom-készítést kívánok!:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!