Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » írnátok valami gyomorkímélő...

írnátok valami gyomorkímélő pástétom-receptet?

Figyelt kérdés
Nem bírom a bolti, tartósított, mesterséges ezzel-azzal ellátott kajákat. Szeretnék házilag készíteni pástétomot, de az átlag házi pástétomot meg azért nem bírom, mert vagy túl zsíros, vagy túl hagymás. Szóval kéne valami gyomorkímélő, csire vagy disznómájból készült pástétom receptje. Köszi!
2010. ápr. 8. 15:36
 1/2 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,


a családom és én sem szeretjük a bolti pástétomokat, ezért én gyakran készítek itthon.

Leírom az általunk nagyon kedvelt pástétomok receptjeit.


Csirkemájkrém:

Hozzávalók:


½ kg csirkemáj


libazsír (legalább 25-30 dkg)


1 nagy fej hagyma


5-6 gerezd fokhagyma



bors


kakukkfű


majoránna



A hagymát félkarikára vágom és nagyon bő libazsírban elkezdem sütni a szeletekre vágott fokhagymával együtt. A májat megtisztítom, legfeljebb kettévágom, megmosom, leszárítom, és a hagymához teszem. Közben bőven adok hozzá majoránnát és kakukkfüvet. Egyszerre sütöm meg a májat annyi libazsírban, hogy ellepje. Gyorsan elkészül. Néhány perc múlva kiveszek egy darabot, és kettévágva leellenőrzöm. Addig sütöm csak, míg a közepe is megsül, de nem hagyom, hogy a külső felülete megkérgesedjen. Az egész rugalmas és puha maradjon! Ekkor leveszem a tűzről, sózom, borsozom és egy botmixerrel pépesítem. Hagyom hűlni. Ahogy hűl, a zsír úgy jön fel a tetejére, ami egy réteget képez a felületén. Hűtőben legalább 1 hétig eláll.

Friss kakukkfűvel és majoránnával a legfinomabb.


Májpástétom:

Hozzávalók:


0,5 kg máj (sertés vagy szárnyas)


4 tojás


2,5 dl tejszín


15 dkg zsír



bors


(majoranna, de ez elhagyható ebben a receptben)


Nagyon egyszerű elkészíteni. A sütőt bekapcsoltam 180 °C-ra. A májat a tojásokkal együtt beletettem egy duplakéses aprítóba, majd a lehető legpépesebbre daráltam. Ezután jött bele a tejszín, a só és a bors, majd végül a mikróban megolvasztott zsír. Beleöntöm a formába (muffin forma is jó hozzá), amibe sütni akarom, és kb. 40 percig sütöm egy alufóliával letakarva. Ha egyben sült volna és teljes az adag, akkor talán szükség lett volna ennyi időre. Jól lehűtve kell kivenni a formából, mert így szépen szeletelhető.



Magyaros csirkemájkrém:

Hozzávalók: 40 dkg csirke máj (hízott máj a legjobb), 10 dkg jó húsos császár szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 ek kacsazsír, só, 5-6 szem színes bors, 1 mk zsálya, ½ mk lestyán (szárított fűszerek, bárhol kaphatók), 2 tk csípős mustár (pl. dijoni)


A hagymát vágjuk apró kockára, és kezdjük el dinsztelni a zsíron.

A szalonnát csíkozzuk fel, majd adjuk a hagymához, és pirítsuk ki a zsírját ennek is.

A májat mossuk meg, majd tegyük a szalonnához.

Fűszerezzük, majd fedjük le, és 6-7 percig így süssük.

Majd vegyük le a fedőt, és főzzük a felére a szaftot.

Ha megvagyunk ezzel, tegyük az egész ragut turmixgépbe, adjunk hozzá 2 tk csípős mustárt, és turmixoljuk le teljesen pépesre.

Tegyük egy kis tálba, és hűtsük le a hűtőben.

Nagyon finom!


Én ezeket szoktam elkészíteni és mind három nagyon finom!

Ha kevés fűszert használsz, szerintem nem fogja bánni a gyomrod!:-)

Remélem, tudtam segíteni!

Jó pástétom-készítést kívánok!:-)

2010. ápr. 9. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2010. ápr. 9. 19:40

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!