Lehetséges hogy a recept 250g (2,5 dkg) élesztőt ír a kenyérhez és a pizzához?
Egyrészt a 250 g NEM 2,4 dkg, hanem 25!!!!
Másrészt nem írtad, mennyi liszthez kellene ennyit adni a recept szerint - mert az nagyon nem mindegy.
Alapesetben 1 kg lisztre szokás 2,5-5 dkg (azaz 25-50 g) élesztöt venni.
A mértékegység-problémát már kitárgyalták előttem.
A 2,5 dkg az 25 g - az élesztő kocka fele.
Én kenyérsütőgépben készítek kenyeret. 55 dkg liszthez (vegyesen rozs és búzaliszt)10 g élesztőt használok 3 dl körüli folyadékkal (2 dl tej + 2 dl víz).
Igaz, előtte külön edényben kicsit meglangyosítom a tejet, 2 teáskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt fél órára állni hagyom meleg helyen. Mikor már "beindult" - emelkedni kezd a habja, akkor töltöm a gépbe, rá a liszt, meg a teáskanálnyi só. Ennyi.
Próbáltam növelni az élesztő mennyiségét, de nem lett tőle magasabb vagy habosabb a kenyér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!