Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség torta és pite...

Mi a különbség torta és pite között?

Figyelt kérdés
Csak mert épp az előbb vitatkoztam valakivel ezen, amikor mondtam, hogy készítettem egyszer almatortát, mire kijavított, hogy az almás pite, én meg mondtam, hogy nem, az torta volt. Nem értette. Tudom, hogy formában a piteforma alacsonyabb és fodros szélű, de mi az alapvető különbség torta és pite között, ami miatt én olyan biztos vagyok benne, hogy van almatorta is, meg almás pite is, de ez két külön dolog. Ugye? Nem csak a magasság számít, hogy a torta magasabb, mint a pite, pedig ez is egyértelmű, ugye?

2016. jan. 14. 06:26
 1/7 A kérdező kommentje:

Oké, közben rájöttem, hogy elég, ha a két fogalomból egyet definiálunk, akkor minden, ami nem az, az a másik... :) Ergo a pite eszerint:

[link]

- lehet sós

- általában két omlós tészta között


Ergó minden más torta? Ez így még kevés... Szerintem... Pláne, hogy "lehet" és "általában". Akkor már fontosabb, hogy alacsony vs. magas. Hm?

2016. jan. 14. 06:34
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Erre nincs egyértelmü megkülönböztetés, inkább megszokás kérdése.


De - legalább is az én értelmezésemben - a pite alul-fölül tészta és közben van a töltelék, a torta meg több réget tészta közt van több réteg töltelék, és a tetején is a töltelékböl vagy másgól van egy réteg.

2016. jan. 14. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
90%
A pite együtt sül a töltelékkel, a tortát meg utólag töltöd meg.
2016. jan. 14. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

És a vakon sütés után töltött piték?


Vagy mondjuk egy sült túrótorta?


Szerintem is inkább megszokás kérdése az egész.

2016. jan. 14. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Általában, ami kerek formában készül, azt mondjuk torta, pedig bármilyen alapanyagból készülhet. A fodros kerek formát meg pie vagy piteformának mondjuk :)

Nekem van pl zöldborsótorta receptem, amit a kapcsosban csinálok, pedig a klasszikus tortához semmi köze.

Sokaknak a torta a kerek, piskóta alapú, több rétegben megkent, krémes-habos finomságot jelenti, pedig vannak tepsiben sült ugyanilyen adottságokkal rendelkező torták is.

Szerintem sincs az elnevezésnek jelentősége, nyelvi,-helyi szokás kérdése, minek hívják.

2016. jan. 14. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A tortának a krémjét és a tésztáját külön készíted el. A tésztája legtöbbször piskóta. A pite tésztája szerintem minden esetben egy linzer/omlós tészta, és szinte mindig együtt sül a töltelékkel. De tényleg nincs konkrét szabály rá, úgy hívod ahogy szeretnéd :)
2016. jan. 14. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, tök logikusnak hangzik mind! :) A külön töltés meg főleg, mert ja, az elég klasszikus különbség, ahogy a mérete is, hogy a piték azért mindig laposak, a tortának meg illene magasnak lenni (még ha nem is feltétlenül vagy nem is mindig jön össze, mint pl. most az én legutóbbim sem, de sebaj - attól még torta! :P Lapos torta! :D)
2016. jan. 18. 14:55

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!