Bevált mandulás keksz receptje van valakinek?
Ez egy hagyományos keksz recept diétás verziója.
A fele liszt mandulával helyettesítve (a diófélék közül ennek van legkisebb szénhidráttartalma (7g/100g)), a lisztnek is tönkölybúza lisztje, a cukor helyett nyírfacukrot és édesítőt használok, aki nagyon akarja, a nyírfacukrot is kihagyhatja, csak édesítővel is lehet készíteni.
Az eredmény 20 db nagyon finom, omlós darabonként 8 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó keksz. Sajnos zöld mandulaaromám volt, ami nem mutat jól a kekszben, jobb ha színtelent használunk!
hozzávalók / 4 adag
20 dkg tönkölybúza liszt
20 dkg mandula (őrölt)
20 dkg vaj
5 dkg xilit
20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
10 ml vanília aroma (ízlés szerint)
10 ml mandulaaroma (ízlés szerint)
5 dkg mandulapehely (a tetejére)
elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tönkölyliszet az őrölt mandulával, a nyírfacukorral és az édesítővel egy tálban összekeverjük.
A hideg vajat felkockázzuk, és összedolgozzuk a fenti keverékkel, ehhez valami eszközt használjunk, mert a kéz melege felmelegíti a vajat (szenvedés!).
Még az aromákat is egyenletesen eloszlatjuk a tésztában.
Evőkanálnyi masszából gombócot csinálunk, amelyet kilapítunk a tepsiben egy ujjnyi vékonyra - körülbelül 20 db lesz belőle.
A tetejébe mandulaforgácsot nyomkodunk.
20 percre betesszük sülni.
Egyik kedvencem!! Ha bármi kérdésed van még, írj! :) Jó sütést-főzést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!