Párom cukorbeteg és a család többi tagjának sem árt úgy gondolom, ha egy kicsit odafigyelünk az étkezésünkre, így valamennyire megpróbálnék egészségesebben főzni?
A rizs szénhidrátbomba, szénhidrátszegény diétába max. kisebb mennyiségben jó... Bár sok vizet felszív, ami jó, de attól nem laktat feltétlenül jobban.
A kókuszliszt jóval szénhidrátszegényebb.
A napszakot nem tartom fontosnak, de biztos van, akinek számít.
Mennyiség attól függ, ki mennyit igényel s kinek mekkora a szénhidrátkerete, ugye.
Amúgy jó ötlet, valóban nem árt egészségesebben táplálkozni s egy kicsit csökkentett szénhidrátbevitel még nem kényelmetlen az átlagembernek.
A durván szénhidrátszegény étrend már más, azt nem mindenki bírja.
A burgonya nagyon gyors felszívódású, azzal óvatosan!
Több nyers zöldség beiktatása az étrendbe, fontos lenne.
Az én volt férjem is diabéteszes, nem főztem neki külön, csak elhagytam a finomított cukrot, durum lisztet használtam, stb. A kezelőorvosa megmondta, hogy napi hány gr. szénhidrátot fogyaszthat, azt elosztva 5 részre. Abból a táblázatok segítségével ki lehetett számolni nagyjából.
Rizst például úgy főztem, hogy egy 125 gr-os tasakos rizshez kevertem bőven borsót, répát, gombát, így négy tányér lett belelő, 3 deka volt egy adag, azaz 24 gramm szénhidrát. Persze az összmennyiségbe a zöldséget is bele kell számolni, mert az is szénhidrát.
Nincs a lakóhelyeden diabétesz szakrendelés, ahol szakszerű tanácsokat kaphatsz?
Előzőek már elmondtűk nagyjából, tényleg igaz, hogy a rizst mellőzzétek, amennyire cssak lehet, és minden gabonafélével óvatosabban, főleg a finomított verziójukkal (fehér liszt elsősorban).
A paleo diétát javaslom, mert nem hülyeség. Van, aki vitatja ugyan, de szerencsére ma már hivatalosan is sokan elismerik, bizonyított a gyógyító hatása, cukorbetegség esetében pláne. Nem kell túl mereven ragaszkodni minden szabályához (pl. elhagyni a babot, borsót, paradicsomot felesleges), de lehet belőle meríteni. Nézz meg pár paleós oldalt, jó receptek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!