Ez egy izgalmas kérdés, mert rá lehet vágni hogy nem. Magas a glikémiás indexe (azaz nagyon megemeli a vércukorszintet), a szénhidráttartalma jelentős. Tehát nem.
Viszont megfontolandó, amit ide másolok a hozzászólásom végéhez. Egy cukorbeteg fórumon azt írja valaki, inkább erre pazarolja az inzulint, másra.
Rengeteg trükk van arra, hogy megszelídítsük. Egyszerre kis mennyiségben szabad csak enni, ez nem kérdés. S úgy kell beépíteni az étrendbe, hogy testünk egyebekkel is el legyen foglalva. Ezen a linken hasznos ötleteket találsz a kombinálására: [link]
És akkor az említett ismertető:
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!