Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ötletek ebédre, pontyszeletekből?

Ötletek ebédre, pontyszeletekből?

Figyelt kérdés
Egyszerű hozzávalókat szeretnék,mert nem készültem és csak ponty van itthon, ún. "patkó". Nem vagyok túl gyakorlott háziasszony, meglepetést szeretnék :)

2015. okt. 6. 08:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A legegyszerűbb a rántotthal pl. finom hozzá a majonézes saláta.


Bajai halászlé gyufatésztával, azt nem kell passzirozni se, nálam kedvenc.


Megsütheted rác módra is

2015. okt. 6. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
62%
Ha van otthon halászlékocka (mivel nincs apróhalad alapléhez), akkor halászlé. Vagy paprikás lisztben megforgatod és zsírban kisütöd.
2015. okt. 6. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Csőben sült potyka:

- a szeleteket sózod-borsozod

- zománcos tepsit kikened vajjal + tejföllel, szépen sorba bele a halszeletek,

- körbe-rakod vastagra szelt hasáb burgonyával, meglocsolod fél citrom levével

- a tetejére ismét egy kis vaj és az egésznek a tetejét megkened tejföllel, majd (teaszűrőn keresztül) meghinted a tetejét zsemle-morzsával.

- egy-két korty vizet rá + fóliával beborítod és be a forró sütőbe


Amikor a hal és a krumpli megpuhult, fólia le, piros-ropogósra a tetejét... imádom!!!

2015. okt. 6. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
harmadik ez de jó, én tuti megcsinálom
2015. okt. 6. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

3-as vagyok!

Még a '70-es években találtam Horváth Ilona szakácskönyvében ezzel a névvel. Nem tudom benne van-e még. Nekem már a könyvem oda-van, "elfelejtették" visszahozni! :)

2015. okt. 6. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem megvan a Horváth Ilona könyv, ezer éves nagybátyámtól kaptam. Abból tanultam főzni egyetemistaként. Legjobb szakácskönyv.


28/L (Amúgy az 1. és a 4. választ írtam én)

2015. okt. 6. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Majd nézd már meg, hogy benne van-e még ez a recept. Ami nekem volt könyvem, azt még valamikor a '60-as évek végén, '70-es évek elején nyomtatták, nem most volt. De elég sűrűn megcsináltam ezt a receptet, így nem nehéz fejből tudnom! :)
2015. okt. 6. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Az én példányom is ezeréves, lapokban van, megnézem mikori és, hogy benne van e:)
2015. okt. 6. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
85%

A receptek egyrésze nem pontyra vonatkoznak, de ezek ponttyal is elkészíthetők:

Rostonsült ponty fűszeres vajjal

Hozzávalók:

4 szelet filézett ponty, őrölt bors, só, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé

a sütéshez: 2 evőkanál olaj

a fűszeres vajhoz: ujjnyi póréhagyma, 10 dkg vaj, késhegynyi só, fehér bors, mustár, fél citrom leve

A halszeleteket sóval, borssal behintjük és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük, és ezt is a halra öntjük. Többször átforgatva legalább 1 órán át pácoljuk. Közben elkészítjük a fűszeres vajat. Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyemmel, sóval, fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk. A halat a páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 4 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre 1-1 karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt ad a pontynak. Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá.

Máramarosi töltött csuka

2 db 2 kg hal, 2 zsemle, 1 csésze tej, 5 dkg vaj, 2-3 db velős csont, 3 evőkanál reszelt sajt, 15 dkg gomba, 1 kávéskanál csombor, 2 tojássárgája, só, bors, 2 babérlevél, 2 csésze olaj, 2 citrom, 2 dl savanykás fehérbor, 2 teáskanál gyömbér.

A halakat megtisztítjuk, uszonyaikat (a farkúszót kivéve) kimetsszük, de a fejét rajta hagyjuk. A hasüreget megtöltjük a tejbe áztatott megtört zsemlyéből, vajból, csontvelőből, reszelt sajtból, a vajon megfuttatott és apróra vágott gombából, pár tojássárgájából, sóval, borssal, csomborral, gyömbérrel kevert töltelékkel, majd a hasát bevarrjuk vagy összetűzzük.

A halakat olajozott tepsibe fektetjük, citromszeletekkel, babérlevéllel leborítva, s a sütőben kb. 30 percig sütjük. Közben olajjal, borral és saját levével öntözgetjük.

MEGJEGYZÉS: Más halfajból is pl. sovány ponty, harcsa, kecsege stb. készíthető. A zsidó konyha igen kedvelt, ünnepi étele.

Sült pisztráng fokhagymamártással

3 szép pisztráng (kb. 75 dkg darabonként), 2 evőkanál liszt, olaj, 1 fej fokhagyma, tárkonyecet, só, bors, 2 fej vöröshagyma, 1 citrom.

A megtisztított, kicsontozott, tenyérnyi nagyságúra szeletelt halat citrom levével bedörzsöljük. Enyhén megsózva 1 órán át állni hagyjuk. Akkor kevéske borssal meghintjük, és lisztbe mártva bő, forró olajban megsütjük. 1 fej megtisztított fokhagymát mozsárban összetörünk, majd csuporban, kevés tárkony ecettel és sóval, 1 kiskanál reszelt vöröshagymával jól összekeverjük, ezt adjuk fel a hal mellé mint ízelítőt, s héjában főtt apró burgonyát mint köretet.

MEGJEGYZÉS: különösen a fehér húsú, s nem zsíros halak készíthetők ily módon.

Harcsa savanyú káposztával

1 kg savanyú káposzta, 2 evőkanál libazsír, 1 kg harcsa, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, gyömbér, tárkonyecet.

A vagdalt savanyú káposztát libazsírban félig megpároljuk, majd tepsibe tesszük, megszórjuk kevés gyömbérrel, sózzuk. Ráhelyezzük a megtisztított, hosszú szeletekre filézett, tárkonyecettel bedörzsölt, besózott és megborsozott harcsát. Tetejére vajdarabkákat teszünk, és a sütőbe toljuk. Ha megsült, ráöntünk 2 dl tejfölt és pár percig újra sütőbe tesszük.

MEGJEGYZÉS: pontyból ugyanígy készíthető. Ez a recept határozottan kínai hatásra vall.

Marosmenti halleves

3 kg többféle hal és halfej, 2 kg hal egészben, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldpaprika, 3 fehérrépa, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1 kg burgonya, bazsalikom, sáfrány, petrezselyemzöldje, laska tészta, 1 sárgarépa, 1 kiskanál szemes bors, 1 zellergyökér.

Bográcsban, olajon finomra vágott vöröshagymát szőkére pirítunk, majd borsot teszünk bele és 2 liter vízzel feleresztve felforraljuk. Amikor felforrt, belévetjük az apró halakat és a halfejeket, a paradicsomot, zöldpaprikát, zellert és a répákat, és keverés nélkül, de többszöri rázogatással és forgatással egy óra hosszat főzzük. Áttörjük, s hagyjuk leülepedni. A levest letisztítjuk, befűszerezzük, bőven sáfrányozzuk, tűzzön meglobbantjuk és beletesszük a halszeleteket, a kockára vágott pityókát és a finomra vágott petrezselymet. Főzzük, míg a burgonya és a hal megpuhul.

MEGJEGYZÉS: Laskával helyettesíthetjük a pityókát. Ha azonban burgonyával készítjük, azt mindig akkora kockákra vágjuk fel, hogy a hallal egyidőben puhuljon át.

Csuka tormával és gesztenyegombóccal

2 kg csuka, 2 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, pár szem bors, 2 evőkanál vaj, 1 l tej, zöldkapor, 3 tojássárgája, 5 dkg morzsa, 1 kg gesztenye, 1 cikk fokhagyma, 1 szál torma, 1 kávéskanál kukoricaliszt, só, bors, 1 citrom.

A csukát megtisztítjuk, megsózzuk és fél órát állni hagyjuk. A gesztenyét lobogó vízben főni tesszük, majd ha megfőtt, megtisztítjuk és igen finom darabokra összevágjuk. A 4 részre vágott vöröshagymát, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, néhány borsszemet és egy cikk fokhagymát a hallal együtt a sós vízben megfőzzük. A megfőtt, lehámozott és finomra vagdalt gesztenyét sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk pár csepp citromlevet, a morzsát, a három tojássárgáját, egy kanál vajat és jól elkeverjük, majd gombócokká gyúrva, forrásban lévő tejbe eresztgetve megfőzzük. Egy lábasban vajat hevítünk , ebben a megreszelt tormagyökeret és a finomra vágott kaprot könnyedén megfuttatjuk, és a megmaradt forró tej felét hozzáöntve megfőzzük. Ha majdnem kész, 1 kanál levet adunk hozzá a hal levéből, kevés kukoricaliszttel is sűríthetjük. A halat tálra tesszük, mártást ráöntjük, és a gesztenyegombócokkal tálaljuk.

Fodormentás rakott csuka

2 kg csuka, 4 evőkanál vaj, 2 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl savanykás tej, 1 csomó menta levél, só, bors.

A halat megtisztítjuk és felszeleteljük. Kivajazott tepsibe egy kevéske vajat téve, szétterítünk egy réteg hagymát, a halszeletek egyharmadát, melyet megszórunk finomra vágott fodormentával és zsemlemorzsával. A tejfelt összekeverjük a savanyú tejjel, s ennek egyharmadával betakarjuk az első réteget. Ekképpen folytatva az utolsó sorig, a tál tetejét még kevés vajjal is megszórjuk. A tepsit közép-meleg sütőbe toljuk és puhára pároljuk a halat.

MEGJEGYZÉS: Almás savanyított káposztasalátával vagy omlós sült céklakörettel adjuk az asztalra.

Csuka dióval töltve

1,5 kg csuka, 1 zsemle, 2 citrom, 2 dl tej, 10 dkg dióbél, só, bors, majoránna, 2 tojás, 20 dkg vaj, 1 csésze tejföl (elhagyható).

Egy tejbe áztatott, s vigyázva kinyomott zsemlét, tört diót, majoránnát, 2 tojássárgáját és felvert habját jól összekeverünk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Ezzel megtöltjük a tisztított, kibelezett, enyhén sózott, citromozott halat. A megtöltött hal hasát összetűzzük és sütőben, vajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Tálalás előtt a tűzést kiszedjük, s a halat kétujjnyi vastagságú adagokra szeletelve adjuk fel. A zsiradékhoz tejfölt keverhetjük, hogy ezzel a mártással körítsük majd a halat.

MEGJEGYZÉS: Pisztrángot, pontyot is tölthetünk ilyenképp. Citromos majonézmártással körítjük.

Tárkonyos hallé szombatos módon

1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 murok, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, tárkony és borsikafű, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük.

MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet. Egytálételenként készítve laskát, maceszgombócot is főztek bele.

Tárkonyos hal más módon

1 kg hal, 3 tojássárgája, 2 dl káposztalé, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 csomó friss tárkony, 2 sárgarépa, 15 dkg erdei gomba, 2 db. petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, só, bors.

A halat megtisztítjuk, kifilézzük, és lisztben megforgatva, forró vajban, mindkét oldalán megsütjük és félretesszük. A vajon kissé átpirítjuk a szeletelt gombát, majd kivesszük. Az edényben megfuttatjuk a karikára vágott murkot, petrezselyemgyökeret, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt. 1 kávéskanál liszttel megszórjuk és fölöntjük annyi káposztalével, hogy a halat, - melyet újra beleteszünk-, majdnem ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejszínt vagy tejfölt, és 1-2 percig összeforraljuk. A tűzről levéve a halat és a zöldségeket tálra tesszük, a levet leszűrjük, majd három tojássárgáját egy kevés lével elkeverünk, és visszaöntjük a halra.

MEGJEGYZÉS: Káposztalé híján tárkonyecetes lével is igen ízletes.

Ponty bormártással

1 kisfej vöröshagyma, két szál sárgarépa, 1 kg. ponty, 1 evőkanál paradicsom lekvár, 1 db. citrom, szemes bors, 1 csomó friss bazsalikum, 1 fej zeller, 2 szál petrezselyem gyökér, 3 dl. savanykás fehérbor, 2 evőkanál vaj, 2 - 3 cikk fokhagyma, só, bors.

A halat megtisztítjuk, kibelezzük, megmossuk, behintjük sóval és borssal és megtöltjük a bazsalikom felével. Kivajazott tepsibe durván vágott vegyes zöldségágyra fektetjük, néhány szem borssal és pár cikk fokhagymával együtt. Leöntjük borral, vajjal és higított paradicsomlekvárral. Sütőbe tesszük. Tetejére citromkarikákat és vajdarabkákat teszünk. Sütés közben locsolgatjuk a saját levével. Ha megsült, tálra tesszük, levét leszűrjük, a finomra vágott bazsalikom másik felével összeforraljuk, ha kell, utána ízesítjük, és a halat tálaljuk.

MEGJEGYZÉS: kiegészíthető egy kevés tejföl hozzáadásával is.

Ponty egytálétel románosan

1 kg pontyhús, 1 dl étolaj, 50 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 1-2 dl vörösbor, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál liszt, só, bors, csombor.

A megtisztított halat megmossuk, óvatosan megtöröljük, besózzuk, és újnyi szeletekre daraboljuk. A megtisztított, vékonyra fölszeletelt hagymát olajban megfonnyasztjuk. Mikor pirulni kezd, hozzáadjuk a halszeleteket, 1 szál csombort, sót, borsot, cukrot, a meghámozott, magvaitól megtisztított és szeletekre vágott paradicsomot. Ismét lefedjük, és lassú tűzön pároljuk, amíg a paradicsom megpuhul. Hozzáöntjük a vörösbort, és még vagy kétszer föllobbantjuk. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.

Ponty gombával töltve

1-2 kg ponty, 50 dkg gomba, 25 dkg reszelt hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 25 dkg vaj, kevés szerecsendió, 1 kötés petrezselyemzöldje, 1 evőkanál paradicsomlé, só, bors.

A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, megmossuk, megtöröljük, besózzuk. A gombát felszeleteljük vékony szeletekre, kevés vajban megpároljuk reszelt hagymával, zúzott fokhagymával, a csipetnyi reszelt, őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemzöldjével, borssal, sóval, liszttel és paradicsomlével együtt. Ezzel a keverékkel a ponty hasüregét megtöltjük, és bevarrjuk a halat, tepsibe fektetjük, hozzáadjuk a darabkára vágott vajat, rátöltünk 2-3 evőkanál vizet, 1 órára a sütőbe toljuk. Időnként a saját levével öntözzük, miután megsült tálra rakjuk, kihúzzuk belőle a cérnát, ráöntjük a maradék mártást és forrón tálaljuk.

Töltött hal

2 kg-os csuka, 2 db zsemlye, só, bors, cukor, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 tojás, 2 dl tej, 6 szem dióbél, 3 fej vöröshagyma, 1 fej zeller, 2-3 szem burgonya, maceszliszt, fehérbor, ill. halleves.

A halat megtisztítjuk pikkelyétől és leforrázzuk. A nyak alsó részén félig meghasítjuk, lehúzzuk a bőrét a fejével együtt. A halat felbontjuk, megtisztítjuk, kicsontozzuk, de a gerincét nem dobjuk el. A húst ledaráljuk a megáztatott és kinyomott zsemlyével együtt, ehhez hozzádarálunk 6 szem diót, egy kis fej hagymát, sót és borsot ízesítőként. Ha szükséges, annyi gyengén cukros vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. Karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, két egész hagymát és a halgerincet főni tesszük 1 liter vízben. A hal bőrébe beletömködjük a tölteléket és bevarrjuk. Amennyi töltelék kimarad, abból tojással és maceszlisztel gombócokat készítünk. Amikor a zöldség félig megfőtt, a töltött halat a forró vízbe helyezzük a borral vagy hallevessel, hogy éppen befedje. A lassú tűznél tartjuk, amíg minden megpuhul. A gombócokat külön, lobogó sós vízben megfőzzük. Félrehúzzuk és hűlni hagyjuk. Óvatosan kiemeljük a halat, s kiszedjük a cérnaszálat belőle. Tálra tesszük, zöldséggel körbedíszítjük. A halgerincet eldobjuk. A maradék levet felére főzzük, ráöntjük a halra és hidegre tesszük. Körítésnek odatehetjük a vízben megfőtt, karikára vágott burgonyaszeleteket is.

MEGJEGYZÉS: Általában hidegen fogyasztják, de jó melegen is.

Pontykocsonya

2 kg ponty, 2 kg apróhal, 1 sárgarépa, 1 fej zeller, só, bors, 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, cukor.

Családi ünnepek alkalmával vagy péntek este előételként fogyasztják zsidó családoknál. Az apróhalakat enyhén cukrozott vízben két órán keresztül főzzük, majd a levet leszűrjük. A pontyot megtisztítjuk. Kétujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk. 2 fej hagymát, a sárgarépát, zellert és petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, és abban az enyhén cukrozott és sózott vízben főni tesszük, amiben előtte az apróhalakat megfőztük. Amikor a zöldség félig megfőtt, a halszeleteket ráhelyezzük, s hozzáöntjük a halszeletekről lecsurgatott sós vizet is. Lassú tűzön főzzük tovább. Ne fedjük be! Ha a halunk megfőtt, kiszedjük és a zöldségekkel díszítve tálra tesszük. A hallevet még langyosan (ha nem elég sűrű tovább főzzük) a tálba szűrjük, sózzuk, borsozzuk. Ha kell, lezsírozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy a kocsonya megkössön.

Tűzdelt harcsa szászosan

3-4 kg közepes harcsa, 2 fej vöröshagyma, só, bors, zöldpetrezselyem, 30 dkg füstölt szalonna, 5 dl fehér savanyúbor, 60 dkg paradicsom.

A megtisztított harcsát megtűzdeljük szalonnával, besózzuk és állni hagyjuk. A tepsi fenekét kibéleljük szalonnaszeletekkel, beletesszük a halat és a karikára vágott hagymát, a paradicsomot, majd megborsozva a forró sütőbe tesszük. A halat időnként meglocsoljuk borral és saját levével. Ha kész tálra tesszük, apróra vágott petrezselyemzöldjével megszórjuk és leszűrt levével tálaljuk.

2015. okt. 7. 04:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Köszönjük Emese!

A kérdezőnek konkrétan ponty-recept kell, mert az van neki otthon.

Viszont gyakorlatból tudom, hogy ami kaja jó pontyból, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan finom másfajta halból is!!!

2015. okt. 7. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!