Hogyan kell lasagnát csinálni?
40 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz")
25 dkg ricotta (olasz túró)
50 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
30 dkg paradicsompüré
10 dkg fontina sajt (v hasonló)
5 dkg parmezán sajt (reszelt)
2-3 ek extra szűz olíva olaj
ízlés szer dkg só
5 dkg liszt
200 ml húslé
2-3 ek extra szűz olíva olaj
2-3 csipet kakukkfű
Elkészítés
Tisztítsuk és mossuk meg a spenótleveleket, majd főzzük vagy pároljuk meg. Adjuk hozzá a paprikát ízesítsük sóval, borssal, majd keverjük a ricottához. A spenót főzővízével vagy húslével készítsünk egy besamellhez hasonló mártást a következő módon:
Egy edényben az olajhoz adjuk hozzá a lisztet majd közepes lángon folyamatosan kis mennyiségekben adjuk hozzá a főzővizet vagy a húslét. Addig adagoljuk a vizet, amíg egy krémes állagú mártást nem kapunk. A végén adjunk hozzá pár csipet kakukkfüvet.
A lasagne lapokat főzzük meg (ha főzés nélküli, akkor nem kell megfőzni). a lapokat helyezzük egy kiolajozott tepsibe, majd rétegezzük a hozzávalókat oly módon, hogy egy réteg ricottás-spenótos keverékre tegyünk paradicsompürét, majd egy kis mártást. Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A rétegek közé tegyünk reszelt parmezán és egy kis apróra vágott fontina vagy más tipusú puha sajtot.
A sütőt 200 C°-ra melegítsük fel. Tegyük a lasagnét a sütőbe és kb. 30 percig süssük. Ha a sütés közben a lapok túlságosan kiszáradnának, akkor adjunk hozzá hígított paradicsompürét.
Azonnal tálaljuk.
Alap lasagne:
* 1-1,50 kg darált hús,
* 4 gerezd fokhagyma,
* 1 közepes fej vöröshagyma,
* bazsalikom,
* paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),
* kb. 1/2 liter tej,
* 3-4 evőkanál liszt,
* kb. 8 dkg vaj,
* só,
* olaj,
* 1 csomag (50 dkg) lasagne tészta
Elkészítés:
Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva közép meleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).
(ami ettől eltér, mint az első, az már valami felturbózott recept, lehet finom, sőt, de ez az ismertebb :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!