Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » SOS hogyan kell felhasználni...

SOS hogyan kell felhasználni a befőtt tartósítót?

Figyelt kérdés

Életem első befőzése lesz, eddig mindig anyukám/nagymamám csinálta, de most már én is nagyon meg akarom csinálni.

Barackot és körtét akarok, de egyenlőre csak "kísérleti" mennyiségben :)


Szóval a lényeg: A kisboltban nem volt kapható szalicil, ezért vettem Knorr Befőtt tartósítót.

Az van ráírva, hogy 4 Kg gyümölcshöz elég.

A hátulján a használati utasítás pedig így szól:

A tasak tartalmát (90g) keverjük el 75 dkg cukorral, oldjuk fel 1,5 L vízben, majd forraljuk fel.

A megmosott, meghámozott, darabolt gyümölcsből egyszerre 50 dkg-ot tegyünk a szirupba, és újra forralásig főzzük. A gyümölcsöt szedjük át egy üvegbe, és kellő mennyiségű forr szirupot ráöntve azonnal zárjuk le. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük száraz, hűvös helyre.

A tasak tartalma 4 kg megtisztított gyümölcshöz elegendő. Az előírás szerint elkészített befőtt 0,025%-ban tartalmaz tartósítószert.


Na a kérdésem pedig a következő: Ha az egész tasakot összekeverem a cukorral és vízzel, miért csak 50 dkg gyümölcsöt kell beletenni? Elvileg 4 Kg-hoz elég.


És nem értem, hogy most akkor hogy jön ki a 4 Kg és az 50 dkg...a szirupba folyamatosan kell tenni a gyümölcsöt 50 dkg-onként? És ha igen, nem lesz az utolsó adag rosszabb mint az első?


2015. szept. 11. 10:03
 1/7 anonim ***** válasza:

Inkább a tasak tartalmát használd el részben, minthogy még több gyümölcsöt vegyél! Ha tartósítószer tasakját vízhatlanul visszazárod, akár két év múlva is használhatod.

Gondolom, aránypárt tudsz számolni.

A gyümölcs mennyiségéből és a főzőlé összes térfogatából kiindulva számold ki a felhasználandó tartósítószer tömegét!

Mivel most először fogsz befőzni, de kísérletezz több kiló gyümölccsel!


> Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük száraz, hűvös helyre.

Van egy fásládád, vagy ágyneműtartód?

Béleld ki ágyneművel, rongyokkal! Rakd bele szorosan az üvegeket, fogókesztyűvel, forrón,egyenként! Amíg a következő üveget töltöd, addig tegyél pokrócokat, dunyhákat a már dunsztolni eltett üvegekre! Hagyd az üvegeket a ládában 2-3 napig, hogy l_a_s_s_a_n hűljenek ki! Csak azután tedd át őket a végleges száraz, hűvös helyükre!


> a szirupba folyamatosan kell tenni a gyümölcsöt 50 dkg-onként


Mert főzés közben összezsugorodnak. Ha egyszerre teszed bele a fazékba az összes gyümölcsöt, akkor

1) Nagy, nehéz fazekat kel használnod, ami balesetveszélyes. (Különösen a körülötted bóklászó kisgyerekekre, de Rád is.)

2) Nehezebb a masszát kevergetni. Az alul levő gyümölcs leég.

3) Tovább tart, amíg megfő a befőtt, illetve a lekvár.

2015. szept. 11. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Szia! Köszönöm a választ!

Megcsináltam, de csak 2 Kg gyümölcsből, hogy egyáltalán jó-e :)

Úgy csináltam, ahogy te mondtad, és faládába tettem, pokrócokkal kibélelve. Az első befőtt ugyanolyan forró még mindig, mint a többi. (Mármint csak az üveghez hozzáérve érzem, hogy olyan forró, ugye felbontani eszem ágában sincs:D )

Én az egyik üvegbe tettem szegfűszeget, meg egész fahéjat is. Esetleg ez jó ötlet volt, vagy nem annyira? Nagymamám szokott bele tenni szegfűszeget, remélem hogy nem rontja el, mert a legnagyobb üvegbe tettem :D


Egyébként az én szirupom nem volt annyira "szirupos", az íze az jó volt, nagyon édes volt, de inkább folyós volt, mint ragacsos, ez normális?

2015. szept. 11. 14:46
 3/7 anonim ***** válasza:

Én pont tegnapelőtt csináltam ezzel, de csak 2 kiló gyümölcsből, mert a fiam mellett nem volt többre idő.


Felforralod a vizet a cukorral, tartósítóval.

Beleteszel kb fél kg gyümölcsöt. Felforr, kiszeded üvegbe. Majd megint teszel a lébe fél kg gyümölcsöt. És így tovább, míg el nem fogy.

A végén felforralod a levet, ráöntöd a gyümölcsre, hogy teli legyen minden üveg.

Szorosan lezárod, majd kb 10-15 percre fejre fordítod (én a mosogatóba szoktam).

És kész is. Teheted a polcra. Nem kell dunsztolni.

2015. szept. 11. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

> Az első befőtt ugyanolyan forró még mindig, mint a többi. (Mármint csak az üveghez hozzáérve érzem, hogy olyan forró, ugye felbontani eszem ágában sincs:D )


Piros pontot kapsz a jól megcsinált fészekért.

Jövőre ne nyitogasd a ládát, ne tapogasd az üvegeket. Ne szökjön ki a meleg! Két-három napig hozzájuk se nyúlj!

> Én az egyik üvegbe tettem szegfűszeget, meg egész fahéjat is.

Jól hangzik. Pontosan milyen gyümölcs volt?

2015. szept. 12. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

> Egyébként az én szirupom nem volt annyira "szirupos", az íze az jó volt, nagyon édes volt, de inkább folyós volt, mint ragacsos, ez normális?


Majd megszilárdul. Vagy ha nem, az sem baj. Utáltam anyósom lekvárjait, amiknek a tetején több centi vastag rétegben vált ki a cukor.

2015. szept. 12. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Barack és körtét csináltam, barackból csak fél kg-ot, körtéből 1,5 kg-ot, és az utolsó, nagy üvegbe, ahova 1 kg gyümölcs elfér, abba tettem fahéjat, kb. 3-4 db-ot, és szegfűszeget, kb. 7-9 db-ot.

Remélem finom volt, már alig bírom kivárni, hogy meg lehessen kóstolni :)

2015. szept. 12. 18:10
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedves 5!

Itt befőttről van szó, nem lekvárról.


Kérdező: Nem is kell sziruposnak lennie, és a Knorr tartósítót felesleges dunsztolni, mint írtam elég 10 perce fejredordítani. Biztos. Kipróbáltam. Évek óta ezekkel teszek el befőttet, és még soha nem dunsztoltam. Így is ugyanolyan jók télen is.

2015. szept. 12. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!