Pálinkát fözőtt egy ember mesélte mamám és meghalt mert metilalkoholos lett. Mit rontott el a főzés közben? Mik lehettek a hibái a lehető összes dolog amit elronthatott?
Nem nagyon létezik olyan természetes pálinka, aminek a metanoltartalmától rövid távon meg lehet halni... nem kerek a sztori. A metanolmérgezéses eseteket mindig is a denaturált szeszes vagy tiszta metanolos pancsolás okozta (amik a jövedékiadó-mentesség miatt sokkal olcsóbbak).
A metil-alkohol forráspontja mellesleg csak a TISZTA metil-alkoholra érvényes, nem pedig az oldataira. A cefrében NEM kezd külön forrni a metanol, etanol, vagy bármi más, az egész cefrének van egy közös forráspontja, 90 °C fölött. (Látott már valaki 90 fok alatt bármit is felforrni egy cefrében? Ugye.) Ha csak úgy „ki lehetne főzni” dolgokat a cefréből forráspont szerint, akkor egy főzéssel is 95%-os alkoholt lehetne főzni belőle kisüstön, a víz meg ott maradna, mert „az csak 100 fokon forr”, és az ouzo sem volna tele ánizsolajjal, mert az meg 234 °C-on forr. Szeszfőzés közben az illékonyságuk szerint dúsulnak fel a vegyületek, ami a metanol és etanol esetén nem különbözik. Ezért is volt sokáig bevett denaturáns a metanol, mert nem lehet csak úgy „kifőzni a rézelejével”. Évszázadokon át megitták a „rézelejét”, és hogy ne legyen mérgező, inkább nem főztek rézben (a rézüstöket még 200 éve is ónozták belülről). Mégse halt ki/vakult meg Európa szeszfogyasztó népessége.
A lepárló felépítésétől függően feldúsulhat valamennyire a metanol az előpárlatban, de még akkor is csak egy részét lehet elvenni. Ha egy cefrében veszélyes mennyiségű metanol van, akkor a pálinka is veszélyes lesz. A cefre metanoltartalmát az igényes, szakszerű erjesztéssel lehet minimalizálni.
Ha hibátlan pálinkát akarsz főzni, akkor pl. ezt olvasd el: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!