Hogyan lehet 200 g lisztől iható italt létrehozni?
Az íze nem számít, a lényeg, hogy le tudjam nyelni, az emésztőrendszeremnek ne ártson, ne kössön meg a gyomromban és emészthető legyen. Gyakorlatilag a csiríz iható változatára vagyok kíváncsi, nem kell semmi csicsa. Zombiapokalipszisre készülök, ha úgy tetszik xD .
Fontos, hogy pont 200 g legyen, és nem kevesebb, a megfelelő szénhidrátbevitel miatt, és az is, hogy a 200g-ot egyben le is lehessen nyelni. Főzni ér, van olaj és élesztőt is lehet használni, mert ugye a lisztből elő lehet állítani azt is.
Ez a rántottleves nagyon jól hangzik. Köszönöm szépen :) ! Majd kipróbálom.
Fontos, hogy az embernek legyen egy hihetetlenül olcsó étrendje, hogy, ha beüt a krach és pénz szűkébe kerül, túl tudja élni akár 5000 forintból a hónapot étel tekintetében. A lényeg úgyis a megfelelő szénhidrát, fehérje, zsír illetve a vitamin és ásványi anyag bevitel.
Akkor vegyél kenyérsütő gépet, lisztet, élesztőt, és süss kenyeret.
Meg zsírszalonnát, kockázd fel, süsd ki.
Hosszútávon egy saját készítésű zsíros kenyérnél nincs olcsóbb.
Már csak a fehérjét kell megoldani, az rázósabb, ha teljes értékűt akarsz, az sehogy nem olcsó.
A burgonya jó opció lehet, viszonylag olcsó, és aránylag , növényhez képest egész sokféle fehérje van benne.
Illetve van egy olyan folyamat, hogy "komplettálás" Mikor jelentősebb mennyiségű nem teljes értékű fehérjét eszel vegyesen, vagy minimális mennyiségű teljes értékű fehérjével.
Magyarul vegyes zöldségből készült főzelék, minimális hússal.
Ez egy opció a fehérjebevitel árának a csökkentésére.
"vegyes zöldségből"
Bocs, pontosítok, inkább úgy mondom, vegyes növényből.
Mert hasonlóakat fölösleges keverni.
De pl egy sóletban a bab (hüvelyes) és a gersli (árpagyöngy, gabona) jól kiegészítik egymást.
Egyébként, ha már szóba jött, kutatást végeztem a zöldségek és húsok aminosav összetételéről és úgy tűnik, hogy az emberek teljes értékű fehérjékről alkotott világa kicsit sántít.
A WHO által megadott adatok alapján, az esszenciális aminosavak közül, a legtöbbet tartalmazó százalékos értékét véve 100%-nak és arányosan megnövelve a többit a kovetkezőket kaptam:
a rizs leggyengébb aminosav értéke 33%
a zabé 40%
a csirkemellé 53%
a liszté 30%
a szójáé 29% (!)
a sárgaborsóé 27%
a csirkemájé 63%
stb.
a zöldborsóé elég gyenge, csak 8%, ezzel sereghajtó, de a kutatásból kiderül, hogy a nem teljes értékűnek tartott zab azért annyira nem marad le a "luxusfehérjéjű" csirkemelltől és, hogy a zab, liszt és a rizs megelőzi a szóját.
A kutatásaim alapján a lehető legolcsóbb egy napi étel hozzávalója 600g liszt, 100g sárgaborsó és 100g napraforgóolaj és egy 30 forintos (igen komoly) vitaminkapszula. Ezzel elég jól ki lett egyensúlyozva az aminosav összetételük, és a napi ajánlottat minden aminosav átlépi, illetve a szénhidrát-, zsír- és vitamin- illetve ásványianyagbevitel is megvan. Elvileg el is lehet készíteni valahogy.
Ennek az ára egy napra vitaminnal együtt kb 137 forint, és egész évben hasonló. És az a szép az egészben, hogy ez minden tekintetben átlépi a WHO által javasoltakat egy 85 kilós felnőtt számára és, ha jól emészthető, akkor elvileg tökéletesen jóllakott lehetsz egész életedben, ha ezt eszed kizárólag.
A pépes állag azért kell, hogy túlessek rajta, és, hogy ne fusson keresztül rajtam xDD
Még van csiszolnivaló rajta, de már alakulni látszik a dolog.
Nem csak erről végeztem kutatásokat, hanem az ételárakról is a tápanyag tekintetében, meg a zöldségek, gyümölcsök tényleges vitamintartalmáról (elég gyér összességében), a munkaidőről egy becsületesen dolgozó állampolgár esetén (megdöbbentő) és még sok dologról. Ha érdekel valakit valamelyik, akkor leírom.
Nem vagyok szakértő, úgyhogy tévedhetek valamiben, szóval erre ne bízza senki sem magát, csak, ha megbizonyosodott a helyességéről.
"esszenciális aminosavak közül, a legtöbbet tartalmazó százalékos értékét véve 100%"
És miben volt a 100%-ot képző legtöbb?
Példának itt a szója:
A forrásom:
A Methionine és a Phenylalanine itt nincs kiírva, szóval utánanéztem külön és itt már vannak adatok:
A szója táblázata így néz ki pl.:
100g-ban hány%-ot fedez? Max=100%
Histidine 0.79135 g 113% 74%
Isoleucine 1.42375 g 102% 67%
Leucine 2.3902 g 88% 58%
Lysine 1.9533 g 93% 61%
Methionine 0,3961g 45% 29% <---- ez a legkisebb
Phenylalanine 1,5317g 144% 95%
Threonine 1.275 g 121% 80%
Tryptophan 0.4267 g 152% 100% <---- a legnagyobbat veszem 100%-nak
Valine 1.4654 g 81% 53%
Tény, hogy a Wiki-n egyben van megadva a Methionine és a Phenylalanine, de külön is ki vannak írva az adatok és nem találtam olyan információt, ahol azt mondanák, hogy helyettesíthetőek egymással. Ennek ellenére lehet, hogy azok. Ez esetben visszavonom, hogy a szója rossz, de attól még tény, hogy a neten található definíciók elég pontatlanok és félrevezetőek.
Például:
"Teljes értékű fehérje: Azon a tápanyag, amely az összes esszenciális aminosavat tartalmazza (tojás, tej, szójafehérje)."
"...Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel, a másik tízet viszont nem, de mivel az élethez szükségesek, ezért a táplálkozásunkkal kell bevinni őket. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak, azokat a fehérjéket pedig, amelyek ezt a tizet is tartalmazzák, teljes értékű fehérjéknek. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!