Mitől piskóta a piskóta?
Nem tudom pontosan, mi a pitetészta, de kb. ahogy az első írja.
Nekem a piskóta az, amiben sok tojás van, semmi víz, semmi extra zsiradék :) Tudom, hogy létezik vizes meg egytojásos meg zsíros "piskóta", de nekem akkor is az a sok házi tojásos gyönyörű sárga cucc a piskóta, amilyet anyám sütött. A klasszikus piskóta, N tojás, N evőkanál liszt, flancok és olcsósítások nélkül. A liszt felőlem lehet sok egyéb is a gabonaliszteken kívül, érdekes módon az nem olyan sokat változtat az eredményen, csak víz és direkt zsír ne kerüljön bele. De ha kerül is, nem lehet sok, mert akkor elviszi az arányokat és egyre kevésbé hasonlít szerencsétlen mű a rendes, eredeti, igen tojásos piskótára.
Köszi mindenkinek!
Mondjuk azért vicces, hogy a sokadik tortám után merült fel csak bennem az ötlet, hogy megguglizzam, hogy hogy is kell tortát sütni :D, mert tán a legalapvetőbb infók hiányoznak és tán tényleg... :) De sebaj. (Amúgy ahhoz képest egész jól sikerültek az eddigiek, hogy csak úgy belefogtam, mindenféle alapképzés nélkül...).
De akkor pl. az, amit legutóbb készítettem, amolyan túrótortaféleség, nem igazi magyar túróból, de vmi olyasmiből (nem darabos, hanem tejfölszerű, pedig túrónak hívják - külföld), tojásból, cukorból, tojásból meg lisztből (citrom, citromhéj meg mazsola fakultatívan rakható bele), az akkor ilyen alapon pitének számít? Pláne úgy, hogy még mondta is a receptet mondója, hogy sütésnél összeesik? És akkor ilyen alapon nem tortaformában, hanem piteformában kellett volna sütnöm? Csak úgy a következő alkalomra, ha lesz egyszer netán... :)
Ja, és mi az, hogy kevesebb tojás? Mihez képest kevesebb? Ebben a receptben (akkor már konkrétan) 750 g ilyen túrónak csúfolt tejföl/joghurt/simatúró izé van (5% zsírtartalmú), és ahhoz jön 3 evőkanál cukor, 3 tojás egyben és 3 evőkanál sütőliszt (a 1/2 citrom bereszelve a 3 kiskanál citromlével meg a mazsola/vaníliás cukor mind fakultatív). (és ha vki el is akarja készíteni, akkor már az se hiányozzon innen, hogy érdemes összeturmixolni, mert én pl. csak kevertem, hiszen azt mondta az illető, és nem oszlottak el elég jól az összetevők szerintem+félóra-negyven perc 180 fokon, összeesik, de nem kell pánikolni, és lehet fordítva kiszedni, de nem muszáj - szintén saját tapasztalat azóta, hogy érdemes kikenni a tepsit, mert full hozzátapadt... Meg meg is égett kissé - ehhez meg másik kérdés, hogy mire kell állítani a sütőt amúgy sütéshez? Légkeverés vagy ne? Meg alul-fölül egyformán érje? Meg mi az a sok mindenféle jel a sütőn? :D ) Na de akkor ez most pite vagy piskóta...? Mert élesztő nincs benne, viszont ettől a túróutánzattól zsíros-olajosnak számít vagy vajasnak (még ha nem is konkrétan vaj van benne), viszont arányaiban meg sok a három tojás benne, nem? Inkább piskótának tűnik ezen infók alapján, bár közben meg tökre nem piskótának néz ki... Vagy tán nem lehet besorolni egyikbe se...? :) Meg különben is, tudom - mit számít? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!