Tegnap este 7 körül készült pörköltet este elfelejtettem hűtőbe tenni, csak ma reggel raktam be. Kb 12 órát volt hűtés nélkül olyan 22 fok körüli hőmérsékleten. Szerintetek meg merjem enni vagy megromolhatott? 35 hetes kismama
Ezen a höfokon nem romlik meg egy rendesen megfözött étel.
Ha bármi baja is lenne, akkor büdös, savanyú lenne, ezt pedig mindenki észreveszi.
Szerintem nyugodtan edd meg, semmi bajod sem lesz töle (mert nem is lehet). Ha fogyasztás elött felforralod, akkor azzal mindenképpen fertötlenítve lesz az étel.
Hát már nem azért, de egy meleg szobában szabad levegőn hagyott hús 12 óra alatt már büdösödik is. Legfeljebb a fűszerektől nem érzed. Én is megenném, mert nem zavar ha hányok. De 35 hetes kismamaként csak nem kéne már romlott ételt enni..
Egyébként ha valakit érdekel, utánanézhet a pontos HACCP előírásoknak. De ha jól emlékszem a kihüléstől számított egy óra után az egészségügyi kockázat exponenciálisan növekszik.
"Hát már nem azért, de egy meleg szobában szabad levegőn hagyott hús 12 óra alatt már büdösödik is."
Persze, de ez CSAK nyers húsra voantkozik, nem pedig a teljesen megföttre!!!
"De 35 hetes kismamaként csak nem kéne már romlott ételt enni.. "
Senki sem beszél - rajtad kívül - romlott ételröl, minden normális ember szerint ugyanis ennyi idö alatt semmi baja sem lehet egy ételnek, ami elötte kellöen fel lett forrósítva.
"minden normális ember"
Kivéve az orvosokat, szakácsokat, illetve bármilyen olyan embert aki ért hozzá. Gondolod viccből találták ki, hogy az ételt hűteni kell?
És évezredeken keresztül belehaltak az emberek a nem hütött ételekbe? Mert hütö nemrégen van, ezelött 50 éve még ritkaság volt.
Ennek ellenére nem volt több ételmérgezés, mint ma.
Jézus.. Általános iskola alsó. Az emberiség évezredek óta hűti az ételeit. Ha könyveket nincs is kedved olvasni, elég csak itt gyakorin visszanézni a kérdéseket.
De most nem értem miért vitázunk ezen. Az az étel lehetett ehető, és lehetett romlott is. A lényeg akkor is azon van, hogy egy kismamának nem kéne kockáztatni.
Az viszont tény, hogy a hozzáértő szakemberek nem javasolják főtt étel fogyasztását a kihűléstől számított x órán túl, amennyiben nem volt megfelelően hűtve, majd újra hőkezelve. És ez az x közelebb van az 1-hez, mint a 12-höz..
És csak érdekességképpen elmondom, hogy a nagy konyhákon ahol nagy mennyiségben főznek, direkt spéci hűtőberendezések vannak, amik az elkészült ételt pár perc alatt 10 fok alá hűtik, éppen amiatt, mert ha megvárnák szobahőmérsékleten, hogy kihűljön az az étel, akkor nem lenne garantált, hogy nem kapnak a vendégek ételmérgezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!