Tudtok olyan szakácskönyvet amiben nagyon pontos receptek vannak?
Olyan szakácskönyvet/ internetes oldalt/ blogot/ akármit keresek, ahol a receptek nagyon pontosan vannak leírva. Kezdő háziasszonyként nem igazán jön össze ez a "só, bors, paprika ízlés szerint" dolog :( valahogy sosem találom el hogy finom legyen, hiába kóstolgatom közben :( Van valahol olyan recept gyűjtemény ahol a fűszer adagokat is leírják (pl.: egy teás kanál), ami jó kiindulásnak?
Előre is nagyon köszönöm:)
Én is a Horváth Ilonát ajánlom.
Ott le vannak írva nagyon alap dolgok is. A különböző alapanyagok kezelése, hogy milyen hús, mire jó, stb.
És nagyon sok recept van benne. De tök egyszerűek is le vannak írva.
Azért arra se vegyél mérget, ahol leírja, hogy pl. 1 kk só, mert ma már az sem mindegy, milyen fajta sót használsz.
Amikor még ezek a régi szakácskönyvek készültek, nem volt még külön asztali só, vagy finomított só, esetleg tengeri só, vagy jódozott só... ha végig próbálod őket, rájössz, hogy ugyanaz a mennyiség sem ugyanazt az ízt adja vissza a főzés során!!!
Tehát kóstolni, ízlelni, próbálgatni és ezek alapján kitapasztalni,!!! hogy nálatok, a ti ízlésetek szerint kb. mennyi is az a fűszer-mennyiség.
Még egy pont H.I:-nak, azzal a kiegészítéssel, ha le is van írva, hogy mennyi fűszert tegyél bele, akkor a "só,bors, paprika ízlés szerint" mindig fenn fog állni, mert ahányan vagyunk annyiféle szájízzel, ízléssel létezünk.
Ahogy más is írta, csak tapasztalati úton tudunk eljutni a
nagyjából optimális mennyiségekhez, és ezért találták fel anno az asztalra tett só-bors esetleg fűszerpaprika tartót is.
Persze mindenki elkezdi valahol, és bízz magadban, hogy hamarosan kiváló háziasszony leszel.
Szia!
Én a nosalty oldalát szoktam használni, ott vannak nagyon jó receptek.Általában egy ételhez többet is találsz, így ha valamelyik nehéznek tűnik, keresel másikat, ami mondjuk részletesebb.
Ami az "ízlés szerint" dolgot illeti: ha nagyon bizonytalan vagy, akkor csak rakj kevesebbet az adott dologból. Sótlan ételt még mindig lehet utólag sózni, kivenni viszont már nem tudsz belőle. Általában azok a fűszerek/összetevők, amiknek a mennyisége nagyon fontos azoknál pontosan megjelölt mennyiségeket találsz, csak az ízesítéshez használtakat szokták a szakács ízlésére bízni, ezeket akár el is hagyhatnád, bár akkor nyilván nem lesz túl jó az étel (de mint említettem, sót borsot utólag is lehet hozzáadni). Kóstolj sokat főzés közben és mindig csak keveset adj az ételhez a fűszerekből. Előbb-utóbb ráérzel majd.
Nekem még étel nem igazán sikerült jól a Horváth Ilonából, egész egyszerűen nem ízlik.
Precíz, friss, de mégis nagyon a hétköznapokra való általános szakácskönyv Hargitai Györgytől "Az én alapszakácskönyvem". Az ételek főzési idejétől a kalóriatartalmáig minden benne van. Levesek, saláták, köretek, főzelékek, húsok, sütik stb.
Én nagyon szeretem, sokat használom.
ja, és a hargitaiban az elkészített ételek mennyisége is oké. tehát ha azt írja, hogy 4 személyre, akkor az se nem sok, se nem kevés nem lesz.
a salátás fejezete egyszerűen tökéletes, nagyon jók vannak benne!
tőle tanultam meg zöldségalapú levest főzni (le van írva a technikája, hogyan kell).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!