Miért ne lehetne 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből megszokott kenyeret sütni?
Próbálkozok a kenyér sütéssel, de nem akarok finomított lisztet használni, és nem is igazán értem, miért lenne szükség rá. Viszont egyetlen olyan receptet sem találtam, amihez ne tettek volna finomított lisztet.
Ha ugyan olyan fajtájú és minőségű lisztről beszélünk, csak annyi, hogy az egyik teljes értékű, a másik nem, akkor elméletileg a gliadin és a glutenin aránya megegyezik, illetve minimális mennyiségben tér el. Tehát a tésztát fő befolyásoló tényezők egyeznek..tudom van egyéb is (élesztő/szódabikarbóna, hőmérséklet, kelesztési idő), de ezek már a készítőtől függnek.
Azt mondjuk megértem, hogy mondjuk csak tk. zab/tönköly/árpa/rozslisztből nem lehet ugyan olyan kenyeret sütni, mint búzalisztből, hiszen ezek különböző növények, illetve, hogy a tk. búzalisztből kicsit tömörebb lesz a tészta.
De csak azért, mert nem finomított, nem kelne meg ezt nem értem.
Erre szeretnék választ kapni, és ha esetleg tudtok, akkor egy jó receptet is.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Természetesen lehet, csak kérdés, hogy ízleni fog-e neked a végeredmény.
A tk liszt nehezebb, mint a finomított, "lehúzza" az élesztőt, gyengíti a kelesztési folyamatot, ezért a kenyér sose lesz olyan könnyű és levegős, mint a fehér.
Ettől még az íze finom lehet, bár egész más.
A híres német pumpernickel is, ha jól tudom, csak tk lisztet tartalmaz. Hát, az olyan is: nehéz, tömött, de mégis sokan szeretik.
Csak ízlés, illetve megszokás kérdése, hogy valaki szereti-e a nehezebb pékárukat, amik nem olyan könnyűek, levegősek.
Ha találok neked ilyen receptet, elküldöm.
Na, itt is van például két recept is. Nem tudom tudsz-e angolul. Szóval írják, hogy maga az elkészítési folyamat kicsit bonyolultabb, hosszadalmasabb, az íze is más a végeredménynek, de hogy maguk is meglepődtek, milyen jól sikerült fehér liszt nélkül is:
A képeiken is látszik, hogy szép lett.
Szóval mint mondtam, egyáltalán nem lehetetlen, csak nehezebben fog megkelni a tészta.
Ettem már csak tk. lisztből készült kenyeret, csak az állagát nem tudtam olyanra készíteni, mint a finomlisztesnél. Az íze tetszett..szóval azzal nem lesz gond, ezen az angol nyelvű honlapon pedig ígéretes recept van, remélem ezzel sikerül valami hasonlót alkotnom.
Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!