Minden esetben helyettesíhető a cukor mézzel? És ha
igen, akkor pontosan milyen arányban?
Figyelt kérdés
Főleg sütemények esetében érdekel, de persze nem csak. Nagyon ellentétes infók vannak netszerte erről. Azt már megértettem, hogy az egész főzés-sütés téma csupán fizika-kémia, és ezért is érdekel, hogy ha egy cukros receptben kicserélem a cukrot mézre, mire kell még figyelnem? Folyadékpótlás? Vagy nem tudom, mi... Nehéz elképzelnem, hogy az a természetesen folyós valami ugyanúgy viselkedne, mint a (bár természetes eredtű, ám így-úgy fel- és átdolgozott) por (még ha kristály is)...
Ez pl. elég korrekt cikknek tűnik, de annyira nem értek hozzá, hogy simán lehet, hogy valami nem stimmel benne: [link] - vélemények a cikkről?
A cikk jó. De tapasztalatom, hogy a süteményeknek más lesz az íze, ha mézzel készítem.
2015. febr. 23. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
2/9 A kérdező kommentje:
Igen, persze, egy picit, nekem pl. olyan érzésem van, valahogy az a szó jut eszembe az ízkülönbségről, hogy a mézes sütiknek olyan "mélyebb" az édessége. Szóval a konkrét kérdésem inkább az, hogy a méz is ugyanúgy összefogja-összetartja-összeragasztja a tésztát, mint a cukor...? Vagy nem fog úgy felfújódni? Vagy mi?
2015. febr. 23. 08:54
3/9 anonim válasza:
Cukor kiváltására nem éppen alkalmas a méz tészta esetében.
A mézes tészta egy speciális eset, sokkal keményebb a tészta, ezért kell sok esetben sütőport és szódabikarbónát is használni. Még így is sokszor előfordul, hogy a mézeslap pl törik. persze a krémtől, lekvártól megpuhul, a legtöbb mézes süti is pár nap múlva puha lesz.
De ízre is jellegzetesen más a mézes tészta.
2015. febr. 23. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
4/9 A kérdező kommentje:
Na de tehát a fizika-kémia részére koncentrálva akkor kijelenthető, hogy simán csak mézzel helyettesített tészta törékenyebb lesz, ha nem rakunk bele szódabikarbónát és/vagy keményítőt? Meg nem puffad úgy meg? Az a baj, hogy nem vagyok elég tapasztalt és lusta vagyok/félek kísérletezni, ezért végzek előzetes helyzetfelmérést... :) Hogy legalább tudjam, hogy mire számítsak, ha mégis nekifogok...
2015. febr. 23. 09:29
5/9 anonim válasza:
Keményítő nem kell semmilyen tésztába, de sütőpor, vagy szódabikarbóna igen.
2015. febr. 23. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
6/9 A kérdező kommentje:
igen, bocsi, összekevertem (abból a szempontból ugyanaz számomra, hogy vmi por, plusz adalék a jobb eredményhez, amit de jó lenne kihagyni... :) )
2015. febr. 23. 10:17
7/9 anonim válasza:
Ne bonyolítsd túl ezt a kérdést. Sem a sütőpor, sem a szódabikarbóna nem ártalmas az egészségre.Viszont az eltúlzott aggodalom , igen...
2015. febr. 23. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
8/9 schocko válasza:
A méz sem jobb, mint a cukor...
2015. febr. 23. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
9/9 anonim válasza:
A méz egészséges, finom, sok ......t tartalmaz ami fontos a szervezetnek. Na de!!!!!!!! Ha megsütöd/fözöd bizony csak egy finom aromáju cukor kerül beléd!!!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!