Tejtermék mentes muffint hogyan kell készíteni? Ha valaki ismer ilyen receptet, kérem ossza meg velem!
Konkrétan nem ismerek ilyent, de mondok egyet: 3 tojás, 20 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl narancslé, sütőpor, vágott dió, 25 dkg liszt.
vagy 3 tojás, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 dl olaj vagy margarin, csokidarabok, 20 dkg liszt.
Csodás csokis muffin
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt,
• 2 tojás,
• 15 dkg vaj vagy 0,5 dl étolaj,
• 15 dkg cukor,
• 3 evőkanál barackíz,
• fél csomag sütőpor,
• 5 dkg keserű kakaópor,
• 5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.
Narancsos-csokoládés muffin
Hozzávalók:
• 1 narancs
• 1,75 dl narancslé
• 15 dkg cukor
• 20 dkg liszt
• 2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna
• 1 narancs reszelt héja
• 10 dkg étcsoki törmelék
• 1 tojás
• 0,7 dl étolaj vagy 10 dkg puha vaj
Elkészítés: A narancsot megmossuk, meghámozzuk, felgerezdeljük, és kis darabokra vágjuk, a narancslével együtt püré állagúra mixeljük. Egy tálban a lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, reszelt narancshéjjal és a csokidarabokkal. Egy másik edényben a tojást felverjük, és jól kikeverjük a cukorral, olajjal vagy vajjal, és a narancspürével. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és lazán összedolgozzuk az egészet. Muffinsütőbe tesszük, és előmelegített sütöben, kicsi vagy közepes lángon 20-25 percig sütjük. A tészta 12 muffinhoz elég.
Gesztenyés muffin
Hozzávalók:
10 deka étcsokoládé
25 deka gesztenyepüré
10 deka puha vaj vagy fél deci olaj
2 evőkanál rum
2 evőkanál sárgabaracklekvár
5 deka cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
5 deka liszt
1 teáskanál sütőpor
Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibélelem egy-egy papírkapszlival.
A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztom, és miután kihűlt, robotgéppel összekeverem egy nagy tálban a gesztenyepürével, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral meg a tojások sárgájával. Aztán a tojások fehérjéjéből csipetnyi sóval kemény habot verek, a lisztet pedig összevegyítem a sütőporral.
A sűrű, gesztenyés keveréket fellazítom a tojáshab ¼-ével, – ezek a fakanalas mozdulatok nyugodtan lehetnek erőteljesek - majd hozzáadom a többi tojáshabot is, de ilyenkor már óvatosan ügyködök. Ezek után jöhet a tésztába a sütőporos liszt, és amikor fakanállal ezt is belekevertem, a kész masszát elosztom a muffintepsi horpadásaiban.
A gesztenyés muffinok 30-35 perc alatt megsülnek, és mivel igazi „tömör gyönyörök”, előfordul, hogy tetejükre édes tejszínhabot és csipetnyi őrölt fahéjat teszek, de csak akkor, amikor már kihűltek.
12 muffin lesz belőle.
Kávés muffin
Hozzávalók:
15 deka vaj vagy növényi margarin
15 deka cukor
2 tojás
1,5 – 2 evőkanál neszkávé (+ ízlés szerint)
10 deka liszt
1 teáskanál sütőpor
5 deka dió
A puha vajat robotgéppel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és ezeket is alaposan elkeverjük. A neszkávét feloldjuk a meleg tejben, majd hozzákeverjük a tojásos-cukros vajhoz. Végül az előkészület utolsó fázisaként összekeverjük a lisztet a sütőporral és az előzőleg illatosra pirított, majd finomra őrölt dióval.
Aztán a diós-sütőporos lisztet fakanállal belekeverjük a kávés masszába, és ha még valaki ízlése szerint szeretné, kóstolás után tehet bele még egy kevés – a már előzőekben leírt módon elkészített – kávéeszenciát.
A kész tésztát kapszlival bélelt muffintepsibe tesszük és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük
Nekem ez a kávés a kedvencem:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!