Mire használhatom fel a savót?
mostanában kapok rendszeresen házitejet, arra már rájöttem, hogy ha megalszik és felhevítem túró lesz belőle és megmarad a savó, de innen hogy tovább? Fel lehet használni valamire a savót? És ha igen hogyan? pl lehet kapni a boltokban ilyen savó alapú gyümölcsös italokat, az olyan finom :) és azt hallottam, hogy a savó egészséges is
tudok esetleg házilag készíteni olyan gyümölcsös lötyit? bármilyen felhasználási lehetőségre kíváncsi vagyok.
vagy hagyjam a fenébe és kuka?
Tejsavós kevert sütemény
Hozzávalók:
350 g finomliszt
1 sütőpor
1,5 dl tejsavó
200 g cukor
2 tojás
citromlé
csipet só
150 g vaj
A sütőt 200 fokra melegítem.
Kimérem a lisztet, hozzákeverem a sütőport, csipet sót. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem. Hozzáadom a felpuhított vajat, citromlét, a savót és a lisztet és összekeverem. 18 cm-es tortaformába kanalazom, és eligazítom úgy, hogy a közepe legyen a legmélyebb és a szélek felé emelkedjen kb. 5 cm-es szintkülönbséggel.
Beteszem a sütőbe és 5 perc múlva eggyel lejjebb veszem a lángot - 180 fokra.
20 perc múlva megint lejjebb veszem a lángot 160 fokra. Összesen 45 percig sütöm és még 10 percig hagyom az elzárt sütőben.
Nagyon finom, puha, önmagában is élvezhető tészta lesz. Ezután krémmel tölthető is.
Ha töltés nélkül fogyasztjuk, akkor süthetjük hosszúkás (pl. őzgerinc formában is, de akkor a sütési idő kevesebb kb. 10 perccel).
Az elöbbi sütirecepthez kiegészitö...
Az elsö amit megtanultunk a tanüzemben ..tejiparos vagyok...a túl sok savó fogyasztás kárositja afogakat...ugyhogy magában óvatosan ..bár a vajnak van inkább édes iható savója atúrónak savanykás..
Szerintem sütéshez használhatod tejként.Én biiztos megpróbálnék pudingot is fözni belöle.fele tej fele savó.5 kanál cukor....
hm ez a süti tetszik :) köszönöm, ki fogom próbálni
lehet hogy a pudingot is megpróbálom, sokat nem veszíthetek vele
köszönöm az eddigi válaszokat és várok még további ötleteket
A kenyér is finom savóval, én még nem próbáltam, de akitől kaptam gyakran süti:
4,5 dl savó
2 csapott kk só
1 csapott kk cukor
5 dkg puha vaj
70 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!