Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mire használhatom fel a savót?

Mire használhatom fel a savót?

Figyelt kérdés

mostanában kapok rendszeresen házitejet, arra már rájöttem, hogy ha megalszik és felhevítem túró lesz belőle és megmarad a savó, de innen hogy tovább? Fel lehet használni valamire a savót? És ha igen hogyan? pl lehet kapni a boltokban ilyen savó alapú gyümölcsös italokat, az olyan finom :) és azt hallottam, hogy a savó egészséges is

tudok esetleg házilag készíteni olyan gyümölcsös lötyit? bármilyen felhasználási lehetőségre kíváncsi vagyok.

vagy hagyjam a fenébe és kuka?

2010. febr. 7. 10:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Tejsavós kevert sütemény

Hozzávalók:

350 g finomliszt

1 sütőpor

1,5 dl tejsavó

200 g cukor

2 tojás

citromlé

csipet só

150 g vaj

A sütőt 200 fokra melegítem.

Kimérem a lisztet, hozzákeverem a sütőport, csipet sót. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem. Hozzáadom a felpuhított vajat, citromlét, a savót és a lisztet és összekeverem. 18 cm-es tortaformába kanalazom, és eligazítom úgy, hogy a közepe legyen a legmélyebb és a szélek felé emelkedjen kb. 5 cm-es szintkülönbséggel.

Beteszem a sütőbe és 5 perc múlva eggyel lejjebb veszem a lángot - 180 fokra.

20 perc múlva megint lejjebb veszem a lángot 160 fokra. Összesen 45 percig sütöm és még 10 percig hagyom az elzárt sütőben.

Nagyon finom, puha, önmagában is élvezhető tészta lesz. Ezután krémmel tölthető is.

Ha töltés nélkül fogyasztjuk, akkor süthetjük hosszúkás (pl. őzgerinc formában is, de akkor a sütési idő kevesebb kb. 10 perccel).

2010. febr. 7. 10:41
 2/5 anonim ***** válasza:

Az elöbbi sütirecepthez kiegészitö...

Az elsö amit megtanultunk a tanüzemben ..tejiparos vagyok...a túl sok savó fogyasztás kárositja afogakat...ugyhogy magában óvatosan ..bár a vajnak van inkább édes iható savója atúrónak savanykás..

Szerintem sütéshez használhatod tejként.Én biiztos megpróbálnék pudingot is fözni belöle.fele tej fele savó.5 kanál cukor....

2010. febr. 7. 10:44
 3/5 A kérdező kommentje:

hm ez a süti tetszik :) köszönöm, ki fogom próbálni

lehet hogy a pudingot is megpróbálom, sokat nem veszíthetek vele

köszönöm az eddigi válaszokat és várok még további ötleteket

2010. febr. 7. 12:59
 4/5 anonim ***** válasza:

A kenyér is finom savóval, én még nem próbáltam, de akitől kaptam gyakran süti:

4,5 dl savó

2 csapott kk só

1 csapott kk cukor

5 dkg puha vaj

70 dkg liszt

1 tasak szárított élesztő

2010. febr. 7. 17:34
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2010. febr. 16. 00:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!