Kb. mennyiből lehet összehozni két pizzát?
Mennyi pénzbe kerül a liszt, sonka, sajt, ketchup, kukorica két darab (mondjuk 28cm-es) pizza elkészítéséhez?
Nyilván meg tudnám nézni az élelmiszer árakat, csak nem tudom miből hány deka kell körülbelül.
500ft-ból össze lehet hozni?
Köszönöm!
"Ahhoz képest, hogy ha 2db pizzát rendelek, akkor az 2000 forint. :)"
Ez tényleg " :) "
Január van, de az év poénja.
Ennek ehhez mi köze?
Amit leírtál, az pont arra elég, hogy ezek az alapanyagok ott legyenek a konyhában a polcon, meg a hűtőben.
2000 ft-ért meg elkészítik neked, (400 fokon sütve, amit otthon elő se tudsz állítani) házhoz viszik, csak enned kell.
Teljesen egyértelmű, hogy aki ezt nézi,az készítsen magának otthon pizzát, aki viszont rendel, az tisztában van vele, hogy ezzel másoknak is munkát ad.
Ez olyan, mint mikor valaki megkérdezi egy taxistól, hogy miért kerül 10 km 500 ft-ba, mikor a benzin csak 200 ft.
Hát akkor menjen el a kedves utas a kútra egy zacskóval, töltsön bele 200 ft-ért benzint, és menjen gyalog.
Ezernyi összetevője van.
Azt pl tudtad, hogy ha drágább feltétekkel rendeled a pizzát, azon pl olyan minimális haszon van, hogy az olcsóbb feltétes húzza ki olyan átlagra, hogy működőképes lehessen az üzlet?
" Amit még nem számoltál: bérleti díj, rezsiköltség, iparűzési adó, bérek, futár, és akkor nem számoltuk, hogy milyen pénzeknek kell visszajönnie a cégalapítás és gépvásárlás kapcsán"
És akkor a rezsit számoljuk a nagyfogyasztói szorzóval, ami 3-szorosa a háztartásbelinek, a béreknél az összes járadékot, amiből a dolgozó semmit nem lát.
Az előállítási költségre még kötelezően rámegy egy laza 27%-os áfa, és akkor tart ott a vállalkozás, hogy azért dolgoztak, hogy elfáradjanak, meg kifizettek minden költséget, de még 1 ft hasznot nem termeltek!
...ja , ilyen apróságokról ne feledkezzünk meg, hogy pl az eu által elfogadott tisztítószerek nagyságrendileg mondjuk 20%-át teszik ki az össz költségnek, mert az is úgy van kitalálva, hogy valaki nagyon jól járjon vele.
Ha nem olyat használ, 150.000 ft a bünti.
Soroljam még?
A flotta kötelező szervize évente 2-szer, (de minimum 1-szer, mert nem keveset mennek az autók)...
tudom még folytatni! :)
Néhány tény:
1. Ha valaki pizzát rendel, azért teszi, mert pizzát szeretne enni. Nem hiszem, hogy valaki azért rendel, hogy a pizzéria működését finanszírozza.
2. Változó, hogy milyen minőségű pizzát készítenek az egyes pizzériák. Teljesen mindegy, miként csinálják, de az otthon elkészített pizza is finom lehet. Sőt az is, mert ahogy néztem a receptet, nehéz lenne elkúrni.
3. Ha a hozzávalók megvásárlását nézzük, akkor valóban vetekedik a pizza árával, de annyi pénzből kétszer annyi pizzát lehet elkészíteni.
Kazimiroi!
1: Aki rendeli a pizzát, az azért teszi, mert megteheti, és az egy szót se szóljon az ára miatt.
2: Aki az ára miatt méltatlankodik, hogy egy vállalkozás miért nem működik non profit szervezetként, és kérdésként merül fel benne miért kerül többe a pizza, mint az alapanyag, az egyszerűen fogyatékos.
3: Aki pizzát rendel, az igenis azt is megfizeti, hogy működjön a pizzéria, különben nem lenne honnan rendelni.
Ehhez se kell egy sherlocki logika.
Tudod a pizza nem az égből hullik, mint a manna.
11-es válaszolóval nem értek egyet!
Senki sem azért rendel pizzát, hogy munkát adjon másoknak, hanem mert szeretne enni egyet. És akkor azt mondod, hogy ha nem engedhetem meg magamnak a rendelést, akkor ne is egyek pizzát? Miért nem készíthetem el magamnak itthon, amikor ugyanolyan finomat lehet csinálni feleannyiért?
A többi válaszolónak köszönöm :)
De egyébként mi a baj a ketchuppal? :D
Félreértesz, vagy csak kötekedsz.
Nem különösebben érdekel, hogy egyet értesz e egy ténnyel, tökmindegy, hogy miért rendeled a pizzát, de azt ezzel együtt automatikusan el kell fogadnod, hogy ezzel a pizzéria fenntartásának a költségeit is kifizeted.
Ez nem működik másképp.
Így működik minden, mindenhol, az egész bolygón, minden termék.
Amiről írogatsz az a gép kb 5000 ft anyagból van összerakva.
És senki nem mondta, hogy ha nem teheted meg a rendelést, akkor ne egyél.
Azt mondtam, hogy aki rendel, az ne panaszkodjon az ár miatt, ne vonjon senkit kérdőre, hogy miért annyi.
Ha mégis megteszi, és nem tetszik, akkor csináljon magának.
Igazából azt nem értem, miért a pizza? Gondolom mert otthon is meglehet valamennyire csinálni.
Csak azt nem értem, hogy a te logikáddal, akkor ne vegyünk, csak turkálós ruhát, mert az új ruhát 50-szer annyiért adják el, mint amibe belekerült.
A parizernek az alapanyagát 37 (!!!) forintos kilónkénti áron veszik meg a gyártók.
Egy kis zöldséggel bekeverve 1800 ft-os májusi csemege.
Vagy ne szállj fel egy buszra, mert az üzemanyagnak majdnem a teljes összegét kifizettetik veled, pedig más utas is van.
Pont a magyar vendéglátás???
AMi annyira minimális haszonnal dolgozik (általában) hogy csak a túlélésre elég?
Millió nyugati szart megvesznek az emberek, aminek a világpiaci árát kell kifizetni.
Egy 200.000 ft-os iphone belekerül vagy 5000 ft-ba.
Meghatározzák dollárba, és neked is annyit kell érte kifizetni.
Olaszországban se igazán kerül többe az élelmiszer, mint nálunk.
Tudod mennyi Rómában egy pizza? 15 euró.
Lehet számolgatni. 4800 ft.
Úgyhogy csak azért értetlenkedek, mert ilyen kérdésből fel lehetne tenni úgy negyven millió darabot, hogy mi miért kerül ennyibe, meg annyiba, de a magyar vendéglátás termékeire a legkevesebb jogalap van ilyet kérdezni.
A ketchup egy amerikai találmány, paradicsom, ecet, cukor, fűszerek.
Semmi keresnivalója egy olasz pizzán!
Ettől még imádom, de megvan a helye - sült krumpli, hamburger, hot-dog, de kb. minden rántott dologhoz meg tudom enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!