Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mondanátok alap főtt ételeket...

Mondanátok alap főtt ételeket egy család ellátásához?

Figyelt kérdés

Nyártól nekem kell főzni a családomra egy ideig. Változatosan szeretném, de azt se bánnám ha egészséges lenne mert elég krumpli-tészta alapon esznek ami nem túl jó.

Ezeket tudom most megcsinálni: bundáskenyér, rántotta, rántotthús, krumplipüré, paprikáskrumpli, húsleves, palacsinta. Néha sütök ki nekik sültkrumplit meg sajtos pulykamellet, ami ugye megint nem az egészség netovábbja.


Meg ez így kevés is. Adnátok tippeket hogy mit lehetne? Illetve hogy lehet azt megoldani, hogy ne minden nap kelljen főzni hanem mondjuk minden 2.nap?


2015. jan. 10. 10:21
 1/8 anonim ***** válasza:
69%

Feltételezem azért is esztek krumpli-tészta alapon, mert kicsi a költségvetés. Ebben az esetben az a legjobb, ha piacra jársz, és mndig a legolcsóbb zöldségeket veszed: a káposzta most kb 100-200 Ft/kg, ebből lehet csinálni paradicsomos káposztát, töltött káposztát, rakott káposztát... A hagyma, répa is elég olcsó mindig, illetve amikor szezonjuk van akkor a lecsózöldségek (paradicsom, paprika, esetleg cukkini, tökfélék) is. Én sok zöldséglevest főzök, abban van a vitamin :) Vagy köretnek a rízs mellé párolt zöldségek, a húsokat érdemes tepsiben sütni és nem bő olajban, vagy inkább pörköltnek, ragunak elkészíteni, úgy egy személyre kevesebb húst kell vásárolni. Fagyasztva egészévben olcsó a karfiol is, abból is lehet rakott karfiol, karfiolleves/főzelék/rántott karfiol...

Aztán lehet készíteni zöldségfelfújtat, amikor a párolt zöldségeket egy felvert tojásos, kicsit lisztes masszába forgatod, és jénaiban/őzgerincben sütöd meg.

Nekem ezek a kedvenceim, de nagyon jó tippeket lehet olvasni pl Horváth Ilona szakácskönyvében is, régi, jól bevált recepteket.

A kétnapi főzés rém egyszerű, ha a család másnap is megeszi a kajt, akkor csak dupla adagot kell csinálni, nagyobb lábosban. Ha nem, akkor nehezebb dolgod van: ha nagy a fagasztó, akkor lefagyaszthatod a maradékot, aztán máskor csak ki kell olvasztani, ha nem, akkor lehet egyszerre kétfélét főzni, úgy összeválogatva a menüket, hogy az elkésztés során a két étel főzése rövidebb legyen, mintha külön csinálnád, ezután az egyiket tálalod, amásikat pedig másnap, a székelykáposzta pl egyenesen finomabb, ha kicsit összeértek az ízek.

2015. jan. 10. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
78%

Én ajánlom a főzelékeket:zöldbab, borsó,tök, spenót, finom-, krumpli,szemesbab,kelkáposzta, lencse, kelbimbó, karalábé....ezekhez lehet pörköltet főzni egy alkalommal jó nagy adagban, porciózva lefagyasztani, s mindig kiolvasztani, ha kell. De mehet hozzájuk bundáskenyér, tükörtojás is.

Én sokszor főzök mártást tört krumplival: köszméte, sóska, meggy...

Egytálételeket is készítek: rakott krumpli, rakott zöldség, krumpli+csirkecomb-szárny, tepsis krumpli.

Főtt tésztát keveset eszünk, de túróval, pirított káposztával, tört paprikás-hagymás krumplival, dióval, mákkal néha elmegy, esetleg pirított grízzel, de azt utálják.

És mindig főzök levest: gulyás, ragu, bab, borsó, lencse, paradicsom, gyümölcs, kukorica, kínai édes-savanyú...

És igyekszem minden héten egyszer halat rántva, sütve, mártással.

2015. jan. 10. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem a költségvetés miatt, hanem mert nem eszik meg a zöldségeket, finnyásak nagyon, gyümölcsöt is ritkán, örülök ha néha 1-1 banánt vagy kiwit sikerül beléjük tömni.

Köszi a tippeket!:)

2015. jan. 10. 12:39
 4/8 anonim ***** válasza:
75%
Ja, azoknak főzni, akik nem mindenevők, válogatnak, az sorscsapás:) Azoknak, akiknek az étlap 2-3 fogást jelent: pizza, rántotthús, sültkrumpli, hamburger, azoknak könnyű a kedvükre "főzni", és nem tudják mit veszítenek egy jó tökfőzelék, zöldbabfőzelék, kelkáposzta főzelék kihagyása miatt:)
2015. jan. 10. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
na ők pont ilyenek, de valahogy úgy be kéne csempészni a zöldséget a kajába, hogy ne vegyék észre:D főzelék az totál kiesik, nem esznek olyat, max néha krumpli, meg az egyikük a borsófőzeléket eszi, a többit nem :)
2015. jan. 10. 14:42
 6/8 anonim ***** válasza:

Többféle tésztaszószt lehetúgy csinálni, hogy a hús mellé sokféle zöldséget keversz, ha kell, akár reszelve, hogy ne tudják, pl nálunk a bolognai szósz is úgy készül, hogy sok hagyma,reszelt sárgrépa dinsztelve, bele a darált hús, paradicsomszósz. Szoktam hozzé zöldborsót is rakni, azt talán megeszik. Aztán talán megeszik a zöldségkrémlevest, ha pirított bacont vagy sajtot adsz a tetejére, zöldséggel töltött hústekercseket, gyümölcsös süteményeket... Nem tudom, mennyire tudod őket rávenni, de ha ezek működnek, akkor próbákozhatsz húsos rakott zöldségekkel, kolbászos lecsóval is.

Sok sikert!

2015. jan. 10. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Pürésíteni kellene: én vendéggyerekeknek - akik utálják a zöldfélét - karfiolkrém levest főztem, ügyelve, hogy a legapróbb rózsákat is összeturmixoljam, aztán hófehérke levesnek neveztem el, a tejszíntől olyan fehér volt, nem fűszereztem, csak só bele, s az is igaz, hogy kiraktam hozzá egy csésze zsemlekockát-levesgyöngyöt, azzal megették becsülettel, s azt mondták ez finom. Ha megmondtam volna, hogy karfiol, akkor pfúj! felkiáltással bele sem kanalaztak volna. De hát így nem működhet a kajáltatás állandóan.Meg nem lehet 4 embernek hatfélét főzni. A megoldás: nem kell? OK, csak nem kapsz mást!Majd kivárod a vacsorát. Ha az sem kell, akkor a reggelit. Csak a sok nasi pótolja az elmulasztott főételt.Persze annak teret adok, ha egyik a paradicsomot utálja, másik a paprikát:)
2015. jan. 10. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy aktuális-e még, de nekem 3 fiam van+ a férjem...eléggé válogatnak :)

Kb rántott hús, pöri, fasírt...


Krémlevesekkel szoktam a zöldeket belecsempészni az étrendjükbe.

Nem mondom meg nekik milyen krémleves :) Krémleves, kész-passz egyed :D

Zeller, krumpli, karfiol stb...

ÉÉÉÉS megeszik :)

2015. jan. 14. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!