Gyorsan elkészíthető egészséges ételeket tudnátok ajánlani?
5 tagú családnál már mennyiségről van szó, és ezért lenne fontos számomra, hogy ne legyen sok az előkészület és ne kelljen mellette órákat állni a konyhában.
Köszönöm a segítő válaszokat!
Görög saláta - Könnyű vacsinak megfelel. Saláta, kígyó uborka, paradicsom, feta sajt, oliva olaj (esetleg balzsam ecet). - Kb 10 perc
Pulyka brassói rizzsel - Kb 35-40 perc
Túrógombóc, házi lekvárral - Előkészítés 15perc + 1 nap, elkészítés (ha gyerekek segítenek gombócot gyúrni, 30 perc, ha nem segítenek 15 perc). Gyerekek szeretik, bár inkább ez édesség. Nem tudom mennyire számít egészségesnek.
Kubai Csirke rizzsel, előkészítés 15 perc + 1 éjszaka, elkészítés, 20 perc.
Bácskai rizses hús - 15 perc előkészítés, 30 perc elkészítés.
Továbbá
gyors receptek: [link]
nagyon gyors receptek: [link]
villám receptek: [link]
A legegyszerubb etelt is egeszsegesse lehet tenni, apro valtoztatasokkal.
Barnarizs, nyirfacukor, teljes kiorlesu liszt vagy sutemenyekhez zabpehelyliszt,olivaolaj.
A fozelekeket rantas helyett burgonyaval suritsd, panirozz zabpehellyel, valts tonkolybuzabol vagy rozslisztbol keszult pekarura, a tejtermekek eseteben a legalacsonyabb zsirtartalmut valaszd. A husokat probald meg panirozas nelkul sutni, lehetoleg a zoldsegkorettel burgonya vagy rizs helyett.
Szerintem egy-két alapelvet vegyél először figyelembe, pl.:
- margarin, zsír helyett hidegen sajtolt olajakat, ill. jó minőségű vajat használj, a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak miatt
- mérsékeld a vörös hús mennyiségét, és a fehér húst részesítsétek előnyben. Az sem baj, ha a vöröset teljesen elhagyjátok. A rák kockázata kb. 30%-al nő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst.
- heti legalább egyszer fogyasszatok ellenőrzött forrásból származó halat (ne kínai pangasiust, ha megoldható...), az omega zsírsavak miatt. Ugyanerre kiválóak más tengeri herkentyűk, és pl. az alga is.
- mérsékeljétek a burgonya, tésztaköretek mennyiségét, inkább könnyű rizst, gabonaféléket, és elsősorban zöldségeket fogyasszatok köretként, valamint salátákat (nem a majonézes hanem a zöld fajtákat:).
- minden nap fogyasszatok gyümölcsöt, és minden nap zöldség legyen az étkezések túlnyomórésze. Az ajánlott napi húsbevitel mindössze szerint napi 100-300g.
- húsokból felvágottakból kerüljétek a "nyesedék"ételeket, mint a virsli, májkrém, párizsi, stb. inkább költsetek rá többet, de az színhús legyen.
- ajánlatos emellett a kristálycukor helyett a barna cukor, nyírfacukor, méz, kandiscukor előnyben részesítése.
- teljes kiőrlésű péktermékek és gabonalisztek, gabonapelyhek
- kerüld az ételek túlfőzését: a legtöbb magyar recept irracionálisan hosszú időt javasol az ételek elkészítéséhez. A krumpli pl. megfelelő hőfokon puha fél óra alatt is, egy borsófőzelék 15 perc alatt kész - minél tovább főzöd őket viszont, annál többet veszítenek a vitamintartalmukból!
Pár gyors recept, amit én nagyon szeretek:
- tejszínes sült paradicsomkrémleves bazsalikomos-pesztós pirítóssal (ez olyan sűrű és laktató, hogy utána nem kell 2.), ráadásul kb. 20 perc alatt kész
- besameles zöldségekkel töltött sült palacsinták - amíg a palacsintákat sütöd, mellette elkészül a besamel és a zöldség is, kb. 45 perc max.
- pulykacsíkokkal, kéksajttal töltött sült cukkinicsónakok - fél óra
- kecskesajttal töltött kaliforniai paprikák sütve - 15 perc
- tejszínes-zöldfűszeres csirkemellroládok párolt zöldségekkel (mikor mi, pl. párolt sárgarépa, spárga, stb.)- fél óra
- lazacos-spenótos tagliatelle 15 perc
- paradicsomos, fokhagymás, mozzarellás gnocchi sütve 20 perc kb.
- grillezett gombafejek sajttal, cukkinivel töltve 20 perc
- rókagombás rizottó 40 perc
- sütőtök paprikával, hagymával, fetával töltve sülve kb. 40 perc
és így tovább:) szinte minden zöldséget, pl. cukkini, padlizsán, paprika, nagyobb hagyma, burgonya, nagyobb répa, articsóka, stb. lehet tölteni ízlés szerint. A tésztaételeket lehet kombinálni, hogy éppen milyen zöldséggel, vagy éppen gombával, hússal készíted el.
A legtöbb zöldségféle nagyon finom grillezve is, a cukkinit-padlizsánt krémmel megkenve fel is tekerheted, serpenyőben vagy sütőben percek alatt megsül.
A rizottókat sokféleképpen lehet készíteni a sonkától a gombán át a borsósig.
A krémlevesek nagyon jó étvágycsökkentők, utána feleannyi második sem megy bele az emberbe, és remek módja annak, hogy az ellenkező családtagokba is zöldségeket diktáljon az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!