Milyen sütihez használható a SZALALKÁLI? Mit lehet vele helyettesíteni?
Általában a mézes, vagy omlós tésztákat lazítjuk vele, vékony lapok, aprósütemények készítésére alkalmas. 60 °C fok feletti hőmérsékletű sütőben széndioxidra, vízre és ammóniára bomlik. Mivel a tészta a magas hőmérsékleten könnyen visszafogja az ammóniát, ezért használjuk inkább vékonyabb, könnyebb sütemények lazítására. A liszthez mindig egy kevés tejben feloldva adjuk hozzá, és az összeállított tésztát pihentessük felhasználás előtt, vagy ha azonnal akarunk vele dolgozni, sütőport is tegyünk hozzá.
A bomlásakor felszabaduló gázok buborékai lazítják a tésztát, így süteményekbe általánosan használták a modern sütőporok megjelenése előtt. Ma már csak néhány süteményhez alkalmazzák, mint például a mézes puszedli.
Megjegyzés:
Sütéskor ammónia szabadul fel ez kellemetlen szagú, a kész süteményen azonban nem érezhető. A szalakáli fehéríti és szárítja is a tésztát, ezek a tulajdonságai egyes süteményeknél határozottan előnyösek.
pl. sajtos perec.
De gyerekkoromban a környékbeli asszonyok édes süteményeket is sütöttek vele. Olyat amibe főzött krémet tettek, lapokból állt.
Sütésnél elég rossz szaga van, de ez később nem érződik.
Gondolom, a sütőport, élesztőt, szódabikarbónát helyettesít, persze, ezek más jellegű sütik.
Szerintem szárazzá, levegőssé teszi az alapanyagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!