Gyerekkorom klasszikus "főtthús-gyümölcsszósz-burgonya" elkészítésének receptjét keresem?
Klasszikus:
Marha-hús szeleteket főztem meg levesnek, jól bezöldségelve, tésztával, stb. stb.
A húst nem tálalták fel a levessel együtt, az egy külön fogáshoz, mártással lett.
Paradicsom-szósz, meggy-szósz, püszke(egres)-szósz, esetleg krumpli-főzelék.
Elkészíted a rántást, kevés vízzel felöntöd, majd bele a paradicsom (meggy, püszke = amit akarsz) és készre főzöd a hozzá való ízesítéssel.
Rántás készítés, ahogy én tanultam még anno:
- ha a rántást szép mosolygós-ropogós zsemle-színűre pirítod, és felengeded, leves lesz belőle
- ha ugyanazt a mennyiségű lisztből készített rántást nem engeded, hogy zsemleszínűre piruljon hanem egy gondolattal előtte már leveszed a tűzről és felengeded, no akkor fog szépen besűrűsödni, és akkor tudsz fincsi szószt, főzeléket, stb.-t készíteni.
Ugyanis ha a lisztben levő keményítő-anyagot alaposan átpirítod, akkor az a keményítő-tartalom már kisül belőle, míg ha csak éppen átforgatod a zsíron/olajon, akkor még benne marad a lisztben, és felengedés után kellőképpen besűrűsödik.
Próbáld ki! Annyit megér!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!