Valaki nem tud nekem mondani valami egyszerű/könnyen elkészíthető karácsonyi sütireceptet?
Hozzávalók (2,5 dl-es bögre a mérce):
1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
1 pohár tej
1 db tojás
1 dl olaj
1 cs. sütőpor, meg vaníliás cukor, és fahéj
Ízlés szerint: mák, csoki, aprított gyümölcs, darált dió, stb.
1. sütőt begyújtod
2. az alapanyagokat robotgéppel összekutymolod (nekem még szokott kelleni bele kis víz, hogy hígabb legyen a massza)
3. tepsit kiolajozol és megszórod zsemlemorzsával (mindenhová jusson, úgy nem ragad majd le a tészta)
4. belezutty a masszát, rászórod a gyümölcsöt (csokit, diót, stb.)
5. 150-160 fokon tűpróbáig (= már nem ragad a késre tészta) sütöd
Variációim: alma+mazsola, mazsola+dió, mák+tetejét leszórtam cukorral, körte+alma, sima alma, vagy szilva...
Első vagyok: csináltam már tortát is belőle.
- minden ugyanaz, csak a tészta tortaformába megy (ez a mennyiség picit sok, nem öntöttem bele mindet)
- míg sült, gerezdekre vágtam almát, szilvát, kicsit megpároltam (és remekül leégettem a cukrot az edénybe :D )
- amikor a süti kész lett, kiraktam vele a tetejét, pici fahéjas cukorral leszórtam és 5 percre visszadugtam.
Boszorkányszem:
45 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 kocka ráma , 1 citrom, 4 tojás sárgája, egynek a fehérje, 10 deka durvára vágott dió, sűrű lekvár, majd a közepébe.a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citrom levét, reszelt héját.Apránként beledolgozzuk a tojások sárgáját és a lisztet egy csipet sóval.
Jó tapintású formálható puha tésztát kapunk.
Diónyi golyókat formázunk belőle. egy tojás fehérjét lazán elkeverünk.
Kibélelünk két tepsit sütőpapírral.
A gombócokat óvatosan villára szúrjuk, és félig megmártjuk a tojásfehérjében, majd a durva dióban. diós felével felfelé rátesszük a sütőpapírra, nem túl közel egymáshoz.A közepüket ujjal vagy valami eszközzel kissé benyomjuk, hogy egy gödröcske legyen benne.
előmelegített sütőben kb 180 fokon kb 20 perc alatt szép világosra sütjük, majd még melegen a kis mélyedésekbe ízlés szerinti lekvárt teszünk.
ebből a mennyiségből kb 60 db lesz, vagyis kiadós, és nem drága.
Szerintem nem kell túl nagy gyakorlat hozzá, biztosan Te is el tudod készíteni.
Bármit készítesz is, sok sikert kívánok hozzá:)
Sós rudacskát is írok neked, hátha kedvet kapsz ehhez is, csak úgy mellékesen :)
Sós-sajtos-ropogós, ami sokáig eláll.
30 deka liszt, 25 deka margarin vagy 20 deka zsír (keverve is lehet, fél margarin, kiegészítve 7-8 deka zsírral)10 deka reszelt sajt bele a tésztába, meg egy kevés a tetejére.
hat evőkanál hidegvíz, egy ek. 10 5-os ecet, egy teáskanál só, de ez ízlés szerint lehet egy kicsit több is.
A zsiradékot apróra vágva összemorzsókáljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. fél órát pihentetjük, majd kb egy centis vastagra kinyújtjuk.
kb egy centis csíkokat vágunk derelyevágóval, amiket 4-5 centis darabokra vágunk.lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszeltsajttal/köménnyel/szezámmal.
nem túl közel tesszük egymás mellé (sütőpapíros tepsibe), mert az ecettől szépen megnőnek.
Nagyon finom, sokáig ropogós marad, érdemes dupla adagban is elkészíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!