Töpörtyüt ujra ki lehet sütni (ami már egyszer kisült de nem sütötötték át tisztességesen . Ugy hogy lesozom és olajba ujra sütöm?
Vagy ha nincs zsírod és ez miatt nem is akarsz venni:
zománcos tepsibe rakd bele a töpörtyűt, és a sütőbe rakd be, majd ott szépen még átsül ismét. Valóban sózni mi csak étkezés közben szoktuk.
A sót és az olajat felejtsd el. Csak zsírban lehet újrasütni, ahogy előttem is írták. Egy gyűszűnyi tejet tegyél hozzá sülés közben, attól szép piros is lesz.(ne félj, ha sistereg, majd elmúlik) Ha elérte a kívánt színt, szűrőlapáttal szedd ki papírtörlővel bélelt tálba.Sózni csak hidegen, közvetlen fogyasztás előtt.
Az a töpörtyűt szűrőkanállal szokták kiszedni, és merőkanál domború felével még kinyomják belőle a felesleges zsírt. mivel ez már másodsütés erre nem lesz valószínüleg szükség.
Az én olvasatomban a "rendes" tepertő:
Gyufásdoboznyi méretű, barnáspiros színű, a termékre jellemző illatú(nem égett), a közepe is kellően átsült, de nem kiszáradt, enyhén sós ízű, kézzel megtörve roppanva törik ketté. Minden héten sütök, nem azért mondom, de sorban állnak érte...
Ráérek, leírom ezt hogyan érem el.
A zsírszalonnát lebőrözöm, (a bőrös ragad mint a fene, ha egy kettő marad benne nem tragédia, van a ki szereti), majd másfél ujjnyi széles, 8-10 centis csíkokra vágom.
Az üstbe (igazán jót csak ebben lehet sütni, mert körkörösen éri a láng) harminc kiló szalonna alá két kilónyi korábbi zsírt teszek. Rádobok fél marék sót(!) és ráöntök fél liter tejet. Erős tűzön kezdem sütni, folyamatosan kevergetve, arra alkalmas (nagy) fakanállal, különös tekintettel az üst alját. Később a tüzet mérsékelem. A lényeg, hogy az anyag süljön, ne főjön. nagyjából két óra kell egy ilyen adag kisütéséhez. Ha pörc is készül, azt előre tejbe áztatom, és amikor a tepertő mellett a zsír megjelenik, hozzáadom ezt is. Ha megsült, alkalmas szűrőkanállal kiszedem a tepertőt, alaposan lecsorgatom, nem nyomkodom. Érdemes a kiszedésre használt edény aljára egy lefordított levesestányért tenni, hogy az esetleg még lecsorgó zsír aláfolyhasson.
A sózást anno Mátraszentimrén lestem el a tótoknál. A tepertő kellemesen sós, ropogós lesz, a zsír semleges marad.
Na, ezért ajánlottam a kérdezőnek, amit írtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!