Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ki ismeri a 'Prósza' receptjét?

Ki ismeri a 'Prósza' receptjét?

Figyelt kérdés

Az elnevezés tájszó, valószínűleg Veszprém megyei. Gyerekkoromban, édesanyám kukorica lisztből sütött valamilyen, elég nehéz állagú süteményt.

Lehet egyébként a nagyobb élelmiszer üzletekben kukorica lisztet kapni?


2010. febr. 1. 10:55
 1/9 anonim ***** válasza:

A prósza kukoricalepény,puliszka másik elnevezése.

Kukorícalisztet a Tescóban is láttam.A következő kérdés éppen a puliszka receptről szól.

2010. febr. 1. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Szia!


Itt Somogyban mi kétféle prószát ismerünk, és előszeretettel készítjük: az aludttejes, és a krumplis prószát.

Mindkettőnek egy jó sűrű palacsintatészta az alapja.

Az aludttejes édes, a krumplis sós.


Az előbbit úgy készíted, hogy a kiolajozott tepsibe öntöd a palacsintatésztát, és pöttyözöd evőkanálnyi aludt tejjel (vagy kefírrel), lekvárral, és olajjal. Ez be a sütőbe.


A krumplis pedig annyiban különbözik, hogy nincs lekvár és aludt tej, viszont a tepsi alját hajszálvékony krumpliszeletekkel borítod be, ami majd szépen lepirul.


Kukoricalisztes prószát én nem ismerek, viszont bármelyik hipermarketben találsz ilyen lisztet.


Üdv!

2010. febr. 1. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkét válszt.

- Nem, nem, a puliszkát én is ismerem. Itt tepsiben sült süteményről van szó, mint pl. az almás pite.

- Ezek szerint a prósza tájegységenként más-más ételt takar. Azért feltételezem, hogy Veszprém megyei az 'én prószám', mert a szüleim Pápa városából valók.

A TESCO-t pedig meg fogom látogatni. Az átkosban, illetve 30-40 évvel ezelőtt az édesanyám úgy rendelte meg a piacon, akkor valószínűleg nem volt bolti forgalomban.

2010. febr. 1. 15:13
 4/9 anonim ***** válasza:

A prósza az, amit a 2. mondott. És zalai tájjelegű étel. Szal ezen a néven ezt, msáhol nem is említik. Hasonló a tócsnihoz.


ezt véletlenül neveztétek annak sztem.

2010. febr. 2. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

ne mondd még egyszer könyörögm, hogya prósza tájegységenként más ételt takar, mert neked ugrok :D


Ilyen nincs is. MAx van egy adott kaja, aminek máshol más a neve, de ez a verzió amit mondasz, nincs.


Kukoricaprósza néven keress rá neten, mert olyan van, tudom hallomásból, de receptet nem.

2010. febr. 2. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Kedves válaszadó! Ne ugorjál nekem, mert nem pártállással, BKV helyzettel kapcsolatos kérdést tettem fel. Ez a vehemencia nem ide illik/nem illik ide.

Viszont tájékoztatni szeretnélek, hogy egyes szavak, szinte teljesen eltérő jelentése igenis létezik. Gasztronómiai példa a CIBERE. Veszprém megyében az aszalt szilvából készült levest hívják így (Cibere, leves szó nélkül, mint a gulyás), feleségem Nyíregyházáról a Meggy cibere ötletét hozta el, míg egyes gasztronóniai leírások szerint a Cibere erjesztett gabonalé és levesek - nem aszalt szilva és nem aszalt meggy - ízesítésére használj/t/ák. Egy barátom pedig valamilyen húsos ételt ismer ezen a néven, csak az eredetét nem tudja.

A következő példám sántít - igaz, minden hasonlat sántít -, mert nem csak tájegység-, ország- és nyelvi határokat is átlép: A gulyás. Nálunk az a bizonyos egytálétel. A Lajtától nyugatra a GULASCH a pörkölt neve, és a moszkvai étlapon mit takart az ilyen néven ajánlott étel? Megmondom, PAPRIKÁS KRUMPLIt! (Viirsli és kovászos uborka nélkül!)


Mielőtt ezt a kérdést feltettem, kerestem és találtam kukorica prósza recepteket is, de az nem az lesz, amit az édesanyám készít/het/ett anno. Hátha valaki Veszprém megyei!

2010. febr. 3. 09:50
 7/9 anonim ***** válasza:

úgylátom vannak itt eltévejedések:D

a prósza tájegységenként változik és más a neve és elkészitési módja VISZONT amit az első válaszadó mondott az teljesen más. tudom mit mondott de a két dolog nem ugyanaz.

szóval sok elnevezése van a prószának de az pont nem tartozik közé.

2010. okt. 20. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:

[link]


Zalaiként számomra a 'krumpliprósza zalai módra', azon belül a második, úgynevezett 'modern recept' az igazi. Remélem segített az oldal.

2015. aug. 29. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

2015-08-29 01:17

Köszönöm, hogy a kérdés kiírása után ennyi idővel is megtisztelt válaszával, de nem erről van szó. Tepsiben sült süteményről, amit azután felkockáztunk, mint például az almás pitét. Az állaga eléggé száraz volt, de pikáns íze miatt töltelék nélkül is élvezhető volt.

2015. nov. 4. 15:31

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!