Szárazborsó leves?





Elég sokféle recept létezik, ezért nem tudom, hogy milyet ettél.
Alapesetben a borsót egy éjszakára le kell áztatni, és másnap friss vízben megfözni.
Van húsos és húsmentes variáció, a húsoshoz füstölt húst kell szintén áztatás után megfözni külön.
A levesbe lehet tenni leveszöldségeket, ekkor zsiradékon megpirítasz hagymát, beleteszed az összdaraboplt sárgarépa- petrezselyem-zeller darabkákat, kicsit összepirítod (esetleg megszórod pirospaprikával), majd a borsó levéböl keveset hozzáöntve nagyjából puhára fözöd.
Utána beleteszed az összedarabolt húst meg a borsót, felöntöd annyi hús/borsó fözölével, amennyi kell a leves állaghoz.
Ha töldségek nelkül szeretnéd, akkor kevés hagymás-paprikás rántást csinálsz, ezt felengeded a borsó fözölevével, beleteszed a borsót meg a felkockázott húst és jól összeforralod.
Minden esetben tehesz bele csipetkét, ha szereted, illetve tejföllel tálalhatod.
Nem tudom melyik variáció hasonlít legjobban arra, amit ettél, pr´boáld meg valamelyiket.










Régen elég gyakran főztem sárgaborsó levest, ha erre gondolsz. Akkoriban még nem is voltak divatban az un. krémlevesek, de ez mégis- utólag visszagondolva- az volt.
esete beáztattam a borsót és másnak tiszta vízben kezdtem főzni, jó mély fazékban, mert folyamatosan vastag, magas hab képződik, amit mindig leszedegettem.Fedőt nem szabad rátenni !
Akkoriban még azt sem tudtam milyen a botmixer, így, ha már kellően megpuhult, tésztaszűrőn egyszerűen átpasszíroztam.
Utána egy vékony paprikás rántással berántottam, sóval, borssal ízesítettem.
Pirított kenyérkockákkal ettük.
Ha volt kedvem, akkor sütöttem rá karikára vágott, lisztben megforgatott hagymát, (ropogósra)és azzal szórtam meg.
A főzeléket sárgaborsóból ugyanígy csináltam, persze azt jó sűrűre.
A leves állagát is lehet szabályozni, kis vízzel, esetleg főzőtejszínnel/elhabart tejföllel, ízlés kérdése.
A botmixer isten áldása, nagyon megkönnyíti a munkát , főleg krémlevesek esetében.





Pont úgy főzöm, mint a 3-as, csak mi babérlevet és zúzott fokhagymát is főzünk bele.
Eleve levesként főzöm-hígítom fel az elkészített rántást. Másnapra (akármit csinálsz is) főzelék-sűrűségű lesz a maradék. Ha akkor meghagyod és nem hígítod ismét fel, másnapra kész a sült mellé a borsó-főzelék!!! :)))
Szilveszterkor szoktam sárgaborsó-főzeléket, újév napjára a maradék = sült-hús-maradékhoz főzelék = január 1-én már nem is kell főzni!





Akkor továbbmegyek a tapasztalataimmal :) persze a sűrű, jó fokhagymás sárgaborósfőzelékről mondom most, ha megmarad, akkor este pirított kenyérre kenve, és még a szendvicsütőben is átmelegítve egy kicsit, isteni vacsora egy jó forró teával.
Ha kevés, akkor karikára vágott sültvirslit is teszek rá, hát akkor már komplett vacsora.
Kicsit elkanyarodtunk a levestől, de remélem a kedves kérdező nem sértődik meg.
Hűha most olvastam el a válaszokat és nagyon örülök h,ennyi változatból próbálgathatok.
Amit én kóstoltam az igen leves volt és volt benne zöldség is.
Köszönöm mégegyszer a fantasztikus tippeket.Mindet kifogom próbálni.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!